隨手影~孟加拉

作者: Scar 發表于 2017-2-9 22:07:07
3752 23

相信大家對孟加拉沒有什麼概念~~所以想同大家分享一下隨手影的景、人
首都Dhaka

評分

查看全部評分

Scar 發表於 2017-2-9 22:15:11 |顯示全部樓層
鄉郊景色
回復

Scar 發表於 2017-2-9 22:17:59 |顯示全部樓層

第二大城巿Chittagong

回復

Scar 發表於 2017-2-9 22:21:29 |顯示全部樓層

最美的海灣Cox's Bazar

回復

Scar 發表於 2017-2-9 22:21:53 |顯示全部樓層

親切的笑臉
回復

angela819 發表於 2017-2-10 11:36:11 |顯示全部樓層

你真的很勇呀!佩服佩服 , 12月的孟加拉是熱天嗎?看你的相,好似都幾熱. 英語當地通嗎?
看你影的相真的幾似印度的環景, 但好似印度較先進些, 我都同意印度當地的咖喱好好食,
好食過在香港的.
上次見過你, 真的沒想到你會一個人去孟加拉, 真的你要小心, 因一個女孩子, 而且你也是年青靚女一位呀!
其他地方我都是自遊行, 但印度,我真的不夠胆(暫時而言).就算兩個女子都不夠胆, 但真的值得去的.
我都好想跟你去孟加拉, 不過"盆川"已用盡.
我會上網找找孟加拉的資料
回復

Scar 發表於 2017-2-10 13:00:42 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-2-10 11:36
你真的很勇呀!佩服佩服 , 12月的孟加拉是熱天嗎?看你的相,好似都幾熱. 英語當地通嗎?
看你 ...

十二月的孟加拉不算熱, 17-25度
我係網上見到大部份人對孟加拉既comment係叫做去多一個地方, 唔會有第二次
若果期望係舒服,shopping,靚景,豪食豪玩, 咁孟加拉一定會令人失望
比它美, 方便和令人難忘的東南亞我都去過, 緬甸, 柬埔寨, 尼泊爾,斯里蘭卡, 伊朗, 土耳其等全部都比它好,  但無一個地方係令我轉頭就立刻再去
孟加拉吸引我既地方係單純, 小朋友拖著我逐一參觀佢地既屋企, 主動要求拍照, 卻沒有問我攞錢或糖, 佢地係手機度睇到自己個樣已經展露滿足的笑容
係其他國家經常遇到搭訕既男人, 但係孟加拉就絕少出現呢個情況
以上都只係我個人經歷, 唔能夠話其他人都有類似感受, 若果你真的有興趣, 我會好樂意提供資訊

評分

查看全部評分

回復

angela819 發表於 2017-2-10 16:25:19 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2017-2-10 13:00
我係網上見到大部份人對孟加拉既comment係叫做去多一個地方, 唔會有第二 ...

你去了很多地方呀, 原來令你再去原因是這的.
我不夠胆自己一個人去呀! 而且我的腸胃比較敏感, 容易"拉肚子", 有人陪/跟團還可以.
如果我去一定問你取資炓的.
我去印度都是旅遊景點,所以不代表整個印度, 就如新聞報導的, 也不代表整個印度.
但這次旅行的感覺是好的. 可能之前看到印度太多的負面新聞. 當然也有團友大吐苦水, 說不好的, 因每個人去旅行的目的都不相同.
我覺得見到古爾瑪落大雪真好,但某些團友就會覺得在加拿大已看夠了, 為何還會帶他們來這地方;
我覺得印度的咖哩餐好好食, 但有人寧挨餓也不吃!
但大家都有一個共通的觀點就是: 也不是想像中那麽嚇人, 原來可以週環逛逛都安全的, 人也很友善的, 連動物也很友善

回復

angela819 發表於 2017-2-10 17:10:12 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2017-2-10 13:00
我係網上見到大部份人對孟加拉既comment係叫做去多一個地方, 唔會有第二 ...

至於有沒有小朋友要糖要錢這些, 不同的地方不同的事也有不同的.
小朋友拍照她們是十分樂意的,也沒人向我要過任何東西, 也沒有要求看回照片.
只要你拿著鏡頭\手機對著他們,他們就會開心的擺posts
回復

Scar 發表於 2017-2-10 19:02:31 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-2-10 16:25
你去了很多地方呀, 原來令你再去原因是這的.
我不夠胆自己一個人去呀! 而且我的腸胃比較敏感, 容易"拉肚 ...

我都係好容易肚痛所以通常食飽飽早餐, 去完廁所先出門, lunch 只吃輕便的餅乾或蛋糕, 晚餐回到酒店附近先至食
回復

Scar 發表於 2017-2-10 19:04:29 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-2-10 17:10
至於有沒有小朋友要糖要錢這些, 不同的地方不同的事也有不同的.
小朋友拍照她們是十分樂意的,也沒人向我 ...

我遇到的孟加拉小孩係會帶我去佢地長輩、鄰居或朋友果度, 希望我幫佢地影相 , 這些鄰里親情令我很感動
回復

sclee 發表於 2017-2-11 09:56:46 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2017-2-10 19:04
我遇到的孟加拉小孩係會帶我去佢地長輩、鄰居或朋友果度, 希望我幫佢地影相 , 這些鄰里親情令我很感動 ...

我想在孟加拉這地方,一張家庭照也很珍貴,大家要珍惜擁有的一切。
回復

Scar 發表於 2017-2-11 10:25:57 |顯示全部樓層
sclee 發表於 2017-2-11 09:56
我想在孟加拉這地方,一張家庭照也很珍貴,大家要珍惜擁有的一切。

對, 所以我買了一部即影即有帶過去, 送張相比佢地留念好過派糖
回復

angela819 發表於 2017-2-13 09:00:39 |顯示全部樓層
你下次去,是上次去過的地點還是新的地方?
回復

Scar 發表於 2017-2-13 19:43:21 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-2-13 09:00
你下次去,是上次去過的地點還是新的地方?

仲未決定, 要視乎天氣, 因為四月已經好熱, 海邊又可能會打風, 頂唔住就會上山
回復

jellyfishy 發表於 2017-2-14 08:50:37 |顯示全部樓層
謝謝分享, 很喜歡這樣的旅程和體驗.

請問一般去這些地區要預多少天?
未上班前, 我都經常去旅行, 一個人去或幾個朋友一起背包出發, 好開心呀.

已多年沒請一星期的假去旅行了, 近年都是為工作或進修需要.... 可能要辭工或退休或轉行才能再優遊地享受這樣的旅行.
回復

angela819 發表於 2017-2-14 09:31:37 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2017-2-13 19:43
仲未決定, 要視乎天氣, 因為四月已經好熱, 海邊又可能會打風, 頂唔住就會上山 ...

你一個人去, 要處處小心呀!最好有同興趣的人同行(知道是難的,大家的假期已是難就)
希望下次見到你的旅行照
回復

Scar 發表於 2017-2-14 13:06:50 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-2-14 08:50
謝謝分享, 很喜歡這樣的旅程和體驗.

請問一般去這些地區要預多少天?

我在當地留左十日
我同你剛相反, 出黎做野之後先有機會去旅行
希望你唔駛等到退休先可以出外走走, 長有長去, 短有短既樂趣
我就係趁而家仲行得走得去一d難去既地方, 好驚過多幾年行唔郁
回復

Scar 發表於 2017-2-14 13:08:10 來自手機 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-2-14 09:31
你一個人去, 要處處小心呀!最好有同興趣的人同行(知道是難的,大家的假期已是難就)
希望下次見到你的旅行 ...

謝謝你的祝福
回復

Scar 發表於 2017-2-14 13:12:02 來自手機 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-2-14 09:31
希望下次見到你的旅行 ...

我d朋友覺得我來自火星,只覺得我會去埋晒d山卡啦甚或聽都未聽過對既地方, 無乜人有興趣同我去呢d地方
回復

12下一頁