50%濃度雙氧水稀釋為3%公式

作者: bal1214 發表于 2017-1-31 15:50:01
12756 10
想問下50%濃度雙氧水稀釋為3%,計算方法是否將50/3=16, 即是55g雙氧水加16倍重量的水,即880g水, 就是 50%濃度雙氧水, 稀釋為3%, 咁計算正確嗎?
Aking 發表於 2017-1-31 19:30:40 |顯示全部樓層
請問這題是考試題目嗎?
如果是指用來噴灑植物的,應該沒有那麽深的,
用3cc雙氧水(50%濃度)加100cc 水稀釋便可
回復

faye00 發表於 2017-2-3 12:36:53 來自手機 |顯示全部樓層
6cc 50% 內有3cc係雙氧水, 3cc係水
將呢6cc 加水至100cc, 將得出3cc係雙氧水, 97cc係水, 即3%
回復

bal1214 發表於 2017-2-3 12:43:32 來自手機 |顯示全部樓層
因爲家居清潔消毒用,一般買是3%濃度,我買的是50%
回復

bal1214 發表於 2017-2-3 13:06:00 來自手機 |顯示全部樓層
faye00 發表於 2017-2-3 12:36
6cc 50% 內有3cc係雙氧水, 3cc係水
將呢6cc 加水至100cc, 將得出3cc係雙氧水, 97cc係水, 即3% ...

明白了tks
回復

bal1214 發表於 2017-2-3 13:12:51 來自手機 |顯示全部樓層
但之前心急,用55g的50%雙氧水,加了880g水(16倍水),咁我e家應該加幾多稀釋為3%
回復

bal1214 發表於 2017-2-3 13:52:28 |顯示全部樓層
3%雙氧水--6ml 50%雙氧水+ 97ml水

剛量過水100ml=77g.
之前用錯g量--55g的50%雙氧水(大約72ml) 880g水 (約1140ml)
要兌3%雙氧水--50%雙氧水72ml/6ml=12, 水97ml*12=1164ml
咁我即是多左24ml而已, 相信無計錯了.
回復

Aking 發表於 2017-2-3 14:06:28 |顯示全部樓層
原来是這樣用途的,希望冇計錯:
97/3=32.33倍(如果是100%)
32.33/2=16.16倍(因為是50%的溶液)
55*16.16倍=888.8
回復

faye00 發表於 2017-2-3 16:09:38 來自手機 |顯示全部樓層

55g 50% = 27.5g 雙氧水, 27.5g 水
加左880g 水

total 935g, 內有27.5g 雙氧水
27.5/935=2.94%
即是要加濃少少

當 y = 要加嘅純雙氧水
total mass = 935 + 2y
(27.5 + y)/(935 + 2y) = 0.03
y=0.585
要加嘅50% 雙氧水=2y=1.17g
回復

faye00 發表於 2017-2-3 16:18:10 來自手機 |顯示全部樓層
差不多啦~~
回復

bal1214 發表於 2017-2-6 13:38:20 來自手機 |顯示全部樓層
真好,呢度教埋計數,等我再慢慢理解下先,多謝各位
回復