ET的植物2017

作者: ET0404 发表于 2017-1-25 13:28:07
9620 121
B17 發表於 2017-11-2 15:04:25 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-11-2 13:59
Thad's Yellow Bird @B17 大浸水出咗根,又發現花冧,入唔入泥住呢?糾結中⋯⋯  ...

擲骰仔決定囉
ET0404 發表於 2017-11-2 16:58:29 |顯示全部樓層

聽你一半話,擲咗銀仔,唔入泥住
ET0404 發表於 2017-11-3 14:38:18 |顯示全部樓層
沙律菜和火箭菜@sblam

四色爆竹百合@B17大

大岩和迷岩,天氣涼,開咗一個星期先開始謝

鐵炮百合

來自花友 ChanKwingYin 嘅種子,菊苣率先跑出,今日將風鈴草,菊苣和三色旋花落盆種

ET0404 發表於 2017-11-3 18:30:30 |顯示全部樓層
Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler from B17. Thank you!

ET0404 發表於 2017-11-13 06:36:33 |顯示全部樓層
天氣轉涼,秋日胭脂開靚咗。

ET0404 發表於 2017-11-13 06:38:43 |顯示全部樓層
換泥後,藍雪花也不停開,可惜每次一、兩枝,未有花海。
ET0404 發表於 2017-11-13 06:41:27 |顯示全部樓層
E. Blue Heaven 天涼後也深色咗。
ET0404 發表於 2017-11-13 06:44:26 |顯示全部樓層
17大分享的長筒 Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler 多了兩塊葉。

四色爆竹百合也長高了!

B17 發表於 2017-11-13 11:30:16 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-11-13 06:44
17大分享的長筒 Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler 多了兩塊葉。

我既Robert Dressler被點穴,郁都唔郁,熱難種,凍又難種
ET0404 發表於 2017-11-13 12:06:15 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-13 11:30
我既Robert Dressler被點穴,郁都唔郁,熱難種,凍又難種

咁難㗎 開始擔心⋯⋯
之前已經種死兩隻,希望 Robert 乖乖地。
ET0404 發表於 2017-11-15 14:22:36 |顯示全部樓層
秋日胭脂開咗幾日,變紫色

水滴開到頭耷耷
88FB4797-BF98-4B70-B96A-F3E21D008E99.jpeg 2CE182BA-124E-4E49-BD25-28F29DE6AA67.jpeg
B17 發表於 2017-11-15 15:31:23 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-11-13 06:44

爆竹百合非常追光,我的每日要盆一轉
ET0404 發表於 2017-11-15 16:10:50 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-15 15:31
爆竹百合非常追光,我的每日要盆一轉

初頭仲以為露台太大風,依家都係每日轉一轉盆。
ET0404 發表於 2017-11-20 06:00:10 |顯示全部樓層
射干@17大

有3粒出咗根,特別招待,另種一盆

39BE62E1-C116-4F59-86A9-7F1524140133.jpeg FC8A4CFC-C510-47D3-8633-6FDA8BCCCED8.jpeg
B17 發表於 2017-11-20 12:12:01 |顯示全部樓層

話左架啦,溫度啱,話來就來
B17 發表於 2017-11-22 18:37:45 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-11-13 12:06
咁難㗎 開始擔心⋯⋯
之前已經種死兩隻,希望 Robert 乖乖地。

Robert仔生長點呀?
我既完全冇變化,唔講,仲以為係塑膠花
pekklewin 發表於 2017-11-22 19:05:48 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-11-2 13:56
新成員 Rob's Cotton Ball from redleaf。

好靚 ! 似乎有多頭
ET0404 發表於 2017-11-22 19:37:35 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-11-22 19:05
好靚 ! 似乎有多頭

應該有2~3頭,等開完花先分盆
ET0404 發表於 2017-11-22 19:43:53 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-22 18:37
Robert仔生長點呀?
我既完全冇變化,唔講,仲以為係塑膠花

即刻出露台影俾你過目,兩片葉大咗。
塑膠花即係一直會存在啦!唔郁其實會唔會泥下面生緊"蟲"?

B17 發表於 2017-11-22 19:48:58 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-11-22 19:43
即刻出露台影俾你過目,兩片葉大咗。
塑膠花即係一直會存在啦!唔郁其實會唔會泥下面生緊"蟲"?

又出緊一對葉,好叻呀

要佢開花,唔係生蟲,最終唔開花的話,!以後見一棵,抆一棵,要佢絕跡