千代蘭的哀號

作者: batigol 发表于 2017-1-17 11:10:53
1567 13
試過好幾種千代/萬代蘭,結果都係死亡收場。經過多次失敗,已經有點經驗掌握控制水分,可惜葉已黃,好像走向死亡邊緣,今晚上載照片給各位大大看看,是否返魂乏術!唉!。。。。
joly 發表於 2017-1-17 12:44:15 |顯示全部樓層
千代蘭,萬代蘭不難種,易開花
如種植空間濕度不足可加石仔或椰衣在盆內,或用水盆放在根下位置
半陰位置
小弟材疏學淺,如詳細知料可以PM我
taxitang 發表於 2017-1-17 21:17:58 |顯示全部樓層
千代品種較怕凍。
捱過冬天,春天來臨會生根長葉,加油!
batigol 發表於 2017-1-18 09:23:59 來自手機 |顯示全部樓層

你睇下d葉黃晒 仲有向上蔓延 唉 仲有無得救
viviwong 發表於 2017-1-18 12:09:33 |顯示全部樓層
我覺得佢存活到 ~~~
你同佢沖下涼, 換透氣膠盤, 底部加水苔, 見好污糟咁... ._.
小妹做法作參考...
任何蘭, 見仲有啲白白地舊根硬身/淋水時,根吸收水份會變青色, 仍然拯救到...
加油~
jerrymay 發表於 2017-1-18 17:32:20 |顯示全部樓層
看來是有點冷倒了
記得做好保暖的功夫
batigol 發表於 2017-1-18 19:06:40 來自手機 |顯示全部樓層
可能早幾日放外面凍親 冬天應該放室內?
冬天換盆無咩信心 不過唔換又係死路一條
而家全芒骨 之前用水苔無好結果
jerrymay 發表於 2017-1-18 21:00:57 |顯示全部樓層
其實千代蘭不難種
有心種的話不會種死
不必如此悲觀
corina 發表於 2017-1-19 14:08:34 |顯示全部樓層
batigol 發表於 2017-1-18 19:06
可能早幾日放外面凍親 冬天應該放室內?
冬天換盆無咩信心 不過唔換又係死路一條
而家全芒骨 之前用水苔無好 ...

怕凍的植物我會放室內,尤其是晚上,一定放
batigol 發表於 2017-1-19 20:24:44 來自手機 |顯示全部樓層
今次看來又要交學費了

話時話而家d花貴左好多 以前繽繽都有廿八蚊苗玩下 而家好多加晒價 新年更加唔會去 睇嚟要等二月中

睇你想要什麼品種蘭花啦~ 23/ 45/ 65/ 85/125/ 300 蚊~  發表於 2017-1-19 21:13
taxitang 發表於 2017-1-20 21:05:17 |顯示全部樓層
batigol 發表於 2017-1-19 20:24
今次看來又要交學費了

話時話而家d花貴左好多 以前繽繽都有廿八蚊苗玩下 而家好多加晒價 新年更加唔會去  ...

我唔明植株只不過底部有一些黃葉,點會咁快諗住盆花會死,諗住救花才是正道,我這批花也是狀態不好,但到現在還活著。

http://hkplants.com/thread-189295-1-1.html
Childpark 發表於 2017-1-21 00:22:09 |顯示全部樓層
我的萬代蘭,放在天台,八鄉地方,一般冷的話都低過市區3度,我見你用膠盆,應該不好,它的根要外露空氣中,如果你這樣種,根會侷死,你立刻先不用膠盆,用木架或者用鐵線固定它,吊起來,如果溫度低過15度就不要淋水,只要根是乾的就不會枯萎,根一定不能濕水,一濕水根就會死,香港溫度不常在 10度以下,蘭花應該可以渡過到的,如果你擔心,可以放在家裡,近有陽光的窗旁
Childpark 發表於 2017-1-22 11:39:28 來自手機 |顯示全部樓層
我的还没问题,今天早上10度
batigol 發表於 2017-1-23 14:39:52 |顯示全部樓層
聽完你講,我馬上收回屋內