返回列表 發新帖

再試種鳶尾

作者: B17 发表于 2017-1-13 15:56:20
2999 32
Aking 發表於 2017-1-19 20:17:58 |顯示全部樓層
sunny3333 發表於 2017-1-19 18:47
吾係啵,睇錯左。原來係dutch iris。E隻吾洗雪架,但種3個月都吾知開吾開到花,種過3次都怕怕,等到頸都 ...

Hello, 我呢隻叫網脈鳶尾Iris Reticulata 'Harmony' ,因為是
第一次種鳶尾,分咗三次種,這盆是第二次,第一次就更差

詳情可以睇呢個帖~

http://hkplants.com/thread-191533-1-2.html
B17 發表於 2017-1-19 20:34:27 來自手機 |顯示全部樓層
sunny3333 發表於 2017-1-19 18:47
吾係啵,睇錯左。原來係dutch iris。E隻吾洗雪架,但種3個月都吾知開吾開到花,種過3次都怕怕,等到頸都 ...

你講緊我隻eye of tiger?
咁難搞,不如放棄,咪嘥時間,嘥心機
sunny3333 發表於 2017-1-19 21:59:26 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-1-19 20:34
你講緊我隻eye of tiger?
咁難搞,不如放棄,咪嘥時間,嘥心機

eye of tiger 應該吾洗雪架,你比夠肥會生好多葉,但想等到佢開花真係耐,仲要好多光,我E幾年冇再種,因為iris 朵花好快謝,比你種到見到有花可能開3日
B17 發表於 2017-1-19 22:20:37 |顯示全部樓層
sunny3333 發表於 2017-1-19 21:59
eye of tiger 應該吾洗雪架,你比夠肥會生好多葉,但想等到佢開花真係耐,仲要好多光,我E幾年冇再種,因 ...

多謝提醒,等我掘咗佢,掉去堆填區
Aking 發表於 2017-1-20 20:38:10 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-1-19 22:20
多謝提醒,等我掘咗佢,掉去堆填區

17大比多次幾會佢啦!而家想買都買唔到喇,
昨日見bunbun唔知係咪賣晒定收起晒,改賣啲
過年裝飾品
B17 發表於 2017-1-20 20:50:34 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-1-20 20:38
17大比多次幾會佢啦!而家想買都買唔到喇,
昨日見bunbun唔知係咪賣晒定收起晒,改賣啲
過年裝飾品{:emoj ...

種埋呢次,下年種第二樣

多謝17大從輕發落 ^_^  發表於 2017-1-20 21:18
B17 發表於 2017-1-27 16:45:03 |顯示全部樓層
幾條葉仔
Aking 發表於 2017-1-30 18:35:36 |顯示全部樓層

我嗰棵前两日都係得两三支葉仔,今白突然開花!
連花蕾都影唔到
17大要睇實啲呀,可能分分鐘開架喇
B17 發表於 2017-2-23 16:05:02 |顯示全部樓層
越生越高,一盆野草
Iris 'Eye of The Tiger'-2017-005.jpg
Aking 發表於 2017-2-23 17:55:50 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-2-23 16:05
越生越高,一盆野草

可能未夠時間啦……剛剛睇咗篇文章,說如果鸢尾種太深
會只長葉不長花,17大又唔算種得太深喎,不過我就真
係種得好淺,只有球的一半,會不會是這原因呢?
B17 發表於 2017-2-23 21:06:58 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-2-23 17:55
可能未夠時間啦……剛剛睇咗篇文章,說如果鸢尾種太深
會只長葉不長花,17大又唔算種得太深喎,不過我就 ...

唔深啊,可以睇下一樓,泥只係到球面
可能未到時候卦!
Aking 發表於 2017-2-24 09:49:44 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-2-23 21:06
唔深啊,可以睇下一樓,泥只係到球面
可能未到時候卦!

係囉,我都覺得唔深,不過因為有唔好嘅經驗,
通常都係埋一半
B17 發表於 2017-3-16 12:30:56 |顯示全部樓層
一堆亂草
Iris 'Eye of The Tiger'-2017-006.jpg