食蟲版の好友聊 [2016年12月]

關閉 [複製鏈接]
作者: Victor9394 发表于 2016-12-1 02:05:36
10465 241
samanthaor 發表於 2016-12-20 15:34:16 |顯示全部樓層
種子發晒芽啦~下一個問題係, 依家超迫, 可以點? (上回講到,係我落種子時, 有個4歲0既可愛女係後面撞左我一野, 所有種子落係同一度地方!
powergun 發表於 2016-12-20 15:50:17 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-12-20 15:34
種子發晒芽啦~下一個問題係, 依家超迫, 可以點? (上回講到,係我落種子時, 有個4歲0既可愛女係後面撞左我一 ...

都要等佢地大 d 至可分苗的
samanthaor 發表於 2016-12-20 16:31:10 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-12-20 15:50
都要等佢地大 d 至可分苗的

又要手要定, 唔好震個隻~
powergun 發表於 2016-12-20 16:37:53 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-12-20 16:31
又要手要定, 唔好震個隻~

分苗唔難的, 我分慣左啦
samanthaor 發表於 2016-12-20 16:59:03 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-12-20 16:37
分苗唔難的, 我分慣左啦

我遲0的影比你睇下, 如果分得, 我都會試下分, 分左用泥種試下都好WOR
powergun 發表於 2016-12-20 17:00:27 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-12-20 16:59
我遲0的影比你睇下, 如果分得, 我都會試下分, 分左用泥種試下都好WOR

試下無妨
powergun 發表於 2016-12-21 09:09:24 |顯示全部樓層

各位早晨, 今日短暫時間有陽光, 稍後有幾陣雨, 氣溫21至24度, 現時22度

今日係冬至, 據維基百科解釋:
冬至(英文: Winter Solstice Festival),又稱冬節、賀冬,二十四節氣之一、八大天象類節氣之一,與夏至相對。冬至在太陽到達黃經270°時開始,冬至日一般都在公曆12月21日到12月23日這三日之間,農曆則在十一月十五日前後共30天內的某一天。

天文地理:
冬至日太陽直射南迴歸線, 北半球白晝最短,北極圈呈永夜狀態,南極圈呈極晝狀態,其後陽光直射位置向北移動,北半球白晝時數日漸增長,正午太陽高度也日漸升高,日影逐漸縮短。由於太陽輻射到地面的能量仍比地面向空中發散的少,所以在短時間內氣溫繼續降低。
angela819 發表於 2016-12-21 09:50:40 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-12-21 09:09
各位早晨, 今日短暫時間有陽光, 稍後有幾陣雨, 氣溫21至24度, 現時22度

今日係冬至, 據維基百科解釋:

原來今日是冬至, 我還以為是明天

今日做冬呀, 正常公司應會放早d 的  發表於 2016-12-21 09:54
samanthaor 發表於 2016-12-21 11:42:10 |顯示全部樓層
做左啦, 上星期六已經
samanthaor 發表於 2016-12-21 11:44:12 |顯示全部樓層
各位花友, 冬至快樂呀!
Victor9394 發表於 2016-12-21 21:24:06 |顯示全部樓層
冬至快樂呀各位~
powergun 發表於 2016-12-22 08:50:35 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日初時大致多雲, 部分地區能見度較低, 日間漸轉天晴, 氣溫18至24度, 現時22度

今日交通好暢順, 八點四十分已回到公司, 希望日日都係咁就好了
powergun 發表於 2016-12-23 09:05:23 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致多雲, 氣溫18至22度, 現時19度

今早好黑, 以為落雨, 其實無雨落的, 今日係四日聖誕長假期的最後一個工作天(五天工作的), 明日就係平安夜了, 自昨日起因學生放假, 道路返工時暢通左, 但放工反而塞住的, 因多左人去海洋公園, 放工時海洋公園外的巴士站大排人龍, 巴士排隊等埋站浪費時間, 不過都可能係最後一日了, 下星期南港島線通車, 應可解決香港仔隧道的塞車問題了, 反而會塞地鐵呢
powergun 發表於 2016-12-24 07:52:16 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日多雲及有一兩陣雨, 早上天氣較涼, 氣溫17至20度, 珇時17度, 相當清涼的

今日係聖誕節前夕, 聖誕節四日長假期的第一日, 今晚係平安夜, 希望大家都平平安安
Victor9394 發表於 2016-12-25 02:51:17 |顯示全部樓層
各位花友,聖誕快樂呀~
powergun 發表於 2016-12-25 08:11:07 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致多雲, 下午部分時間有陽光, 氣溫18至22度, 現時19度, 好舒服的

今日係聖誕節正日, 聖誕節四日長假的第二日, 祝大家聖誕快樂, 普天同慶
powergun 發表於 2016-12-25 20:50:42 |顯示全部樓層
聖誕夜J5依家播緊穿越聖地, 講耶穌的, 應下節都唔錯
powergun 發表於 2016-12-26 08:33:41 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致天晴, 但部分地區有煙霞, 氣溫19至24度, 現時20度, 相當舒適的

今日係聖誕節翌日假期, 聖誕節四日長假的第三日, 今日一早就見到有陽光, 應可以曬下花花了
powergun 發表於 2016-12-26 08:36:20 |顯示全部樓層
英國著名歌手George Michael逝世,終年53歲。他的發言人表示,George Michael在聖誕節期間,在家中安詳離世,但未有公布其他詳情。

George Michael 在80年代創立Wham樂隊,Last Christmas是樂隊最為人熟悉、亦是聖誕節必播的歌曲,他之後作獨立發展,一曲careless whisper令人印象深刻,在大約40年的流行樂生涯,售出的唱片超過1億張。