種蝴蝶蘭上板

作者: 發發 發表于 2007-6-20 21:12:22
21233 21
請問原種蝴蝶蘭如想上板,用芒骨板還是用松樹皮好呢?(本人在窗邊種植)
tom2tong 發表於 2007-6-20 22:11:24 |顯示全部樓層
原帖由 發發 於 2007-6-20 21:12 發表
請問原種蝴蝶蘭如想上板,用芒骨板還是用松樹皮好呢?(本人在窗邊種植)

比较多人用芒骨板種也可用其它物料
tom 266a.jpg
red B (326).jpg

評分

查看全部評分

回復

tom2tong 發表於 2007-6-20 22:16:05 |顯示全部樓層
松木板要泡透水才可用、因松脂對兰株不太好!
red B (316)a.jpg
tom 181.jpg
回復

jan2002 發表於 2007-6-21 20:46:04 |顯示全部樓層
多謝哂!!!而家明白哂!!!
回復

Exodus 發表於 2007-6-21 22:34:51 |顯示全部樓層
原帖由 tom2tong 於 2007-6-20 22:11 發表

你塊蛇木板仲未浸夠
果棵係咪gig?好似有少少似 咁樣種會生得唔好
水苔好似太實仲有太乾了

仲有schilleriana太多水苔了.....@@

回復

tom2tong 發表於 2007-6-22 15:05:32 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2007-6-21 22:34 發表

你塊蛇木板仲未浸夠
果棵係咪gig?好似有少少似 咁樣種會生得唔好
水苔好似太實仲有太乾了

仲有schilleriana太多水苔了.....@@

芒板係有浸过曬乾再用、果棵係gigantea baby大得好鬼慢、所以特登挑塊硬淨D蛇木板上板因預計要種好耐、
同時放種的地方通風兼曬乾得快、所以要多少少水苔保濕.
果两板schilleriana及P.K.是朋友的佢上板用超多水苔、種到唔湯唔水烂根比左我、我將水苔拆去大部份依家經
幾年養番好嘞!

反面教材用上过多水苔

反面教材用上过多水苔

水苔過多烂根株弱

水苔過多烂根株弱

適當水苔植株養好了!

適當水苔植株養好了!
回復

pea 發表於 2007-6-23 00:15:38 |顯示全部樓層
真係學到好多嘢。謝謝各位。
回復

baobo001 發表於 2007-6-24 20:57:43 |顯示全部樓層
原帖由 tom2tong 於 2007-6-20 22:11 發表

想问个问题,为啥蝴蝶兰上板要倒着种?
回復

方人也 發表於 2007-6-24 22:33:30 |顯示全部樓層
倒着種可以預防蘭心積水~而且因為地心吸力的關係,無論你用任何一種種法到最後葉還是會向下方生長呢~
P.S 我指板植~
回復

BOBO 發表於 2007-6-25 09:16:13 |顯示全部樓層
真的大開眼界!!
回復

chaucer 發表於 2007-6-25 20:27:26 |顯示全部樓層
原帖由 方人也 於 2007-6-24 22:33 發表
倒着種可以預防蘭心積水~而且因為地心吸力的關係,無論你用任何一種種法到最後葉還是會向下方生長呢~
P.S 我指板植~

Haha"""yah...
But there is a problem at my home
like my cornu-cervi( did i spell it right =p)
the leaves always bend backward so that they all face to the sun....
so wired and bad-looking XD
回復

sammycai 發表於 2008-6-6 11:08:29 |顯示全部樓層
我依咖將D蝴蝶蘭上板的話,一般都喺在板上綁蝴蝶蘭的位置放少少水苔,再將蝴蝶蘭放喺上面,跟住扎實就OK了。
回復

kcheng 發表於 2010-1-24 18:24:42 |顯示全部樓層
新手問:
我從花園街買小蝴蝶蘭返黎,想轉大D盆,是否要用陶瓷盆好D?或是要上板?
請問上板是否好生D?
回復

Exodus 發表於 2010-1-27 21:51:24 |顯示全部樓層
新手問:
我從花園街買小蝴蝶蘭返黎,想轉大D盆,是否要用陶瓷盆好D?或是要上板?
請問上板是否好生D? ...
kcheng 發表於 2010-1-24 18:24

上板只係重塑野生形態的一種手段
家居栽培未必係一個最好的方法, 前提係你要提供高空氣濕度
回復

kcheng 發表於 2010-1-27 23:08:23 |顯示全部樓層
答得好深呀!
怕get唔到..明白重塑野生形態的意思.
但我只是一般家居簡單栽培,又如何提供高空氣濕度呢?
回復

小豬仔 發表於 2010-1-28 14:03:44 |顯示全部樓層
蝴蝶蘭上板種植,最大好處是可以預防蘭心積水,對於戶外種植,這點猶其重要。

但如上面的師兄所言,如環境濕度不夠,植株會因吸不到足夠的水份而很弱....種植日子久了,植板及水苔變壞,但蘭根卻抓緊植板,那又應如何處理?....還有,看看上面師兄種的蝴蝶,一般蝴蝶(大葉的當別論)種久了植株會反上來追光,這模樣似乎不大好看....

參考蘭商種植,只要求種植環境保持空氣流通,蝴蝶放在盆中種植都能生長好好的....

另外,因本人的小小執意,我會棄水苔而用石仔種植,植株可以常常淋水,換盆時只要將植料翻出來便可以了....
回復

avery 發表於 2010-1-30 16:35:23 |顯示全部樓層
新手問:
請問上板是否好生D? ...
kcheng 發表於 2010-1-24 18:24

Don't always thinks of repotting in bigger pot ...

Usually we pot phalaenopsis in a pot that is a bit under-sized with sphagnum moss ~ Plastic pot will do ~ This is the easiest and most economical way of growing phalaenopsis ~
回復

kcheng 發表於 2010-1-31 18:56:37 |顯示全部樓層
OIC
回復

Kenneth_~~ 發表於 2011-6-7 22:42:56 |顯示全部樓層
可唔可用沉木上板咖~?
回復

yorkie 發表於 2011-6-22 08:15:06 |顯示全部樓層
tom2tong 發表於 2007-6-20 22:11

想請教你所用的水苔等植料,在那兒買呢?有那一個牌子較好?在花墟買到一包日本牌子但寫著"made in china"的水苔,可靠嗎?
回復

12下一頁