工業用溫度槍做皂,請問可在那買和幾錢?

作者: jyunkiu 發表于 2016-11-6 11:00:58
1323 10
各位,之前上堂見導師用温槍,請問大家知道在那有賣和價錢嗎?謝謝!
jellyfishy 發表於 2016-11-7 09:39:40 |顯示全部樓層
打皂做乜要溫度槍????????  我和幾個台灣老師教打皂都不用溫度計, 更何況溫度槍?!
回復

jyunkiu 發表於 2016-11-7 16:13:37 來自手機 |顯示全部樓層
因為全新手,怕失敗所以……
回復

jellyfishy 發表於 2016-11-7 16:56:44 |顯示全部樓層
jyunkiu 發表於 2016-11-7 16:13
因為全新手,怕失敗所以……

唔加熱又怎會需要溫度計.

試下用冰溶鈉, 咁就不會有升溫問題.
回復

chanpyhilda 發表於 2017-1-30 19:22:08 |顯示全部樓層
請教水母大大,比如棕櫚油,乳木果脂。。。。等硬油唔加熱的話,又如何令它們溶解呢?唔用溫度計的話,又如何得知油溫及鹼水溫度是否相差5度之內呢?
謝謝指教!
回復

jellyfishy 發表於 2017-2-2 09:28:14 |顯示全部樓層
chanpyhilda 發表於 2017-1-30 19:22
請教水母大大,比如棕櫚油,乳木果脂。。。。等硬油唔加熱的話,又如何令它們溶解呢?唔用溫度計的話,又如 ...

"又如何得知油溫及鹼水溫度是否相差5度之內呢?"

邊個教你一定要咁架???  

我拍心口講, 只要KEEP住鈉溶液在室溫廿度或以下, 加熱過的脂類也不要高過50度就很安全, 有溫差混合油和鈉溶液, 一定唔會爆炸. 油溫方面, 只要用手摸下皂盆, 手唔覺灼, 有溫暖感便很安全.
打奶皂就更需要低溫得多, 我的奶納溶液一般低過15度, 奶不會焦, 亦不會因熱力變黃.

打皂的話, 最重要是溶鈉的液不要太高溫, 以低溫混合油為理想. 就算油三十多度, 鈉十多度, 混合打皂也絶對合適和安全的.

仲有混合鈉和油時, 鈉宜慢慢用幾分鐘甚至十分鐘時間倒入油中, 同時攪拌, 這樣比較混合得好D, 無咁易假T.

謝謝!又學到野了!!  發表於 2017-2-2 19:43
回復

macyw 發表於 2017-2-16 08:53:23 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-2-2 09:28
"又如何得知油溫及鹼水溫度是否相差5度之內呢?"

邊個教你一定要咁架???  

(⊙o⊙?) 上個月上堂❨奶皂❩&書 都係咁教❨要待温差5度內才混合油&鹼❩ 添。 我以為太大温差會令到較難trace 到咋。。。
*ps: 超新手,上過一兩堂,準備買工具&料 想試自己整。。。
回復

jellyfishy 發表於 2017-2-16 17:18:20 |顯示全部樓層
macyw 發表於 2017-2-16 08:53
(⊙o⊙?) 上個月上堂❨奶皂❩&書 都係咁教❨要待温差5度內才混合油&鹼❩ 添。 我以為太大温差會令到較難 ...

你實驗下就知.

我打奶皂可能都有OVER 100鍋, 亦有去台灣跟幾位出書的老師簡單談過, 書寫的資料是以安全為上策, 當你明白箇中道理, 根本不用溫度計.
回復

macyw 發表於 2017-2-22 13:49:08 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝您的金石良言。。
回復

macyw 發表於 2017-2-22 13:49:09 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝您的金石良言。。
回復

macyw 發表於 2017-2-22 13:49:10 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝您的金石良言。。
回復