試種荷蘭--網脈鳶尾花Iris Reticulata 'Harmony'-開花喇1/30

作者: Aking 發表于 2016-10-8 14:18:59
7823 74
ChanKwingYin 發表於 2017-2-2 23:14:57 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-2-2 22:52
泥種慢啲架,可能隨時開得!
葉仔未長齊都得,睇下我嗰盆啲葉仔幾古怪  ...

你嗰盤好正常 其實呢本嘢係十月底中
回復

Aking 發表於 2017-2-3 14:27:04 |顯示全部樓層
Kwing大大好厚道啊!好似牙簽的葉仔都話正常
這些球根植物原来唔係早種早開花架,要啱天氣先得,
這盆開花的是12月初種的,我10月初種嗰啲已經冇咗

歐洲天氣很多時都是天色陰暗的,我這盆放在窗邊,每日
只有2小時左右光照,其餘都是散射光綫,Kwing 大大可以
參考下
回復

B17 發表於 2017-2-3 15:04:52 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-2-3 14:27
這些球根植物原来唔係早種早開花架,要啱天氣先 ...

先花後葉嘛,兩條葉仔正常啊
我嗰盆就真係得兩條葉仔  http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=198701&pid=2272290&fromuid=66917
回復

Aking 發表於 2017-2-4 15:57:49 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-2-3 15:04
先花後葉嘛,兩條葉仔正常啊
我嗰盆就真係得兩條葉仔  http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&go ...

有葉好似靚啲呀!之前水種嗰棵支葉有30cm高,
唔通唔正常
回復

B17 發表於 2017-2-5 22:33:52 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-2-4 15:57
有葉好似靚啲呀!之前水種嗰棵支葉有30cm高,
唔通唔正常

有葉怎及有花好
回復

ChanKwingYin 發表於 2017-2-5 23:19:09 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-2-3 14:27
這些球根植物原来唔係早種早開花架,要啱天氣先 ...

其實我係想話 越早栽種在涼爽 的天氣更加好 但係有幾日係涼爽畀佢呃咗 之後就熱番。 真係好正常喎 網脈鳶尾既葉係咁嘅樣㗎喎
回復

ChanKwingYin 發表於 2017-2-5 23:21:11 來自手機 |顯示全部樓層
點都好我而家有荷蘭鳶尾都可以 做我嘅美沙酮
回復

Aking 發表於 2017-2-6 09:31:04 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-2-5 22:33
有葉怎及有花好

最理想是两樣都有啦,花好都要綠葉扶持丫馬
回復

Aking 發表於 2017-2-6 09:33:33 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2017-2-5 23:19
其實我係想話 越早栽種在涼爽 的天氣更加好 但係有幾日係涼爽畀佢呃咗 之後就熱番。 真係好正常喎 網脈鳶 ...

我都中咗伏,10月種的諗住聖誕節開花,
點知…
回復

Aking 發表於 2017-2-6 09:37:57 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2017-2-5 23:21
點都好我而家有荷蘭鳶尾都可以 做我嘅美沙酮

咁靚嘅荷蘭鳶尾花變咗美沙酮,可以頂癮咁搞笑嘅
回復

Aking 發表於 2017-2-10 17:27:29 |顯示全部樓層

天氣夠冷,又有花開喇!不過唔知點解一朵一朵咁開,
多一朵都冇

回復

紀借借 發表於 2017-4-20 18:42:12 |顯示全部樓層
請問香港那裡有得買,旺角花虛無,元朗區都無。
回復

Aking 發表於 2017-4-20 20:42:12 |顯示全部樓層
紀借借 發表於 2017-4-20 18:42
請問香港那裡有得買,旺角花虛無,元朗區都無。

Hi,您好!
這些種球是去年10月在Bunbun買的,過年前見
已經清晒貨了,而家咁熱就算買到都好難種到,
這些球適合栽種温度是20°C以下,如果有興趣,
到時要留意下,
回復

紀借借 發表於 2017-4-24 17:27:01 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-4-20 20:42
Hi,您好!
這些種球是去年10月在Bunbun買的,過年前見
已經清晒貨了,而家咁熱就算買到都好難種到,

好的,謝謝你
回復

Aking 發表於 2017-4-24 20:55:16 |顯示全部樓層

唔洗客氣!
今日經過花墟三木見有Iris盆栽賣,不過太匆忙
冇睇價錢,同埋好似冇這品品,如果心急想試下
可以考慮
回復