試種荷蘭--網脈鳶尾花Iris Reticulata 'Harmony'-開花喇1/30

作者: Aking 发表于 2016-10-8 14:18:59
7787 75

根據花店指示,是要雪4--6星期的,雪了3星期已急不及待
拿了一部份出来試種了,取7個有一個發霉,棄掉了

評分

查看全部評分

Aking 發表於 2016-10-8 14:22:25 |顯示全部樓層

曾經成功水種過風信子,今次取了两個鳶尾球球依樣葫蘆,
看看用水種的效果

種了一天好像已經有根出了

ChanKwingYin 發表於 2016-10-8 15:56:52 |顯示全部樓層
一款一定要塞愛中先至做得好室內唔夠光只係出到牙但係出唔到 網脈鳶尾呢一種植物真係好難搞 依家天氣仲咁熱根本就唔適合種
ChanKwingYin 發表於 2016-10-8 15:57:08 |顯示全部樓層
除非你就好似溫帶咁有溫室我哋熱帶就有冷房
ChanKwingYin 發表於 2016-10-8 16:01:29 |顯示全部樓層
花店講嘅嘢好 籠統 拇指名特定嘅品種 而家嘅天氣秋天嘅時間越來越短 當溫度唔超過28度維持喺25至27度嘅時候你先好中啦
viviwong 發表於 2016-10-8 19:44:48 |顯示全部樓層
A 大大&鳶尾°信子球球加油呵~~~~ \• U •/
Aking 發表於 2016-10-8 21:01:37 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2016-10-8 19:44
A 大大&鳶尾°信子球球加油呵~~~~ \• U •/

多謝vivi大大支持和鼓勵
今次只試種了鳶尾,2樓的两個球球也是鳶尾來的,
可能是我寫得太簡單,令大大誤會了,已經加番喇,謝謝

噢,傻左。。。小妹理解力差 =_=,唔關A大大事。。。^_^  發表於 2016-10-8 21:19
Aking 發表於 2016-10-8 21:04:07 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-10-8 16:01
花店講嘅嘢好 籠統 拇指名特定嘅品種 而家嘅天氣秋天嘅時間越來越短 當溫度唔超過28度維持喺25至27度嘅時候 ...

話明試種丫馬,即是還未正式種,仲有11個球球在雪柜,
就算今次失敗都仲有機會嘅
感激大大打咁多中文來指正小小呀!辛苦哂
ChanKwingYin 發表於 2016-10-8 21:50:31 來自手機 |顯示全部樓層
我都係唔想你嘥錢同埋犧牲11啲小生命
ChanKwingYin 發表於 2016-10-8 21:52:57 來自手機 |顯示全部樓層
你試下E過啦呢一個係淡紫百合係我今年百合生出嚟嘅種子 唔使話六至七年先至開到花呢啲大約一至三年就可以開花
ChanKwingYin 發表於 2016-10-8 21:56:18 來自手機 |顯示全部樓層
反而你用種子。識應力較強嘅仲好例如我下面嘅 東方百合 海芋 仲有飛燕草都發芽 明天有發霉爛叶嘅情況 因為病毒係無法入侵 小苗
ChanKwingYin 發表於 2016-10-8 21:58:46 來自手機 |顯示全部樓層
你 種植 緊嘅嗰隻網脈鳶尾我有佢種子都發咗芽
Aking 發表於 2016-10-8 22:17:28 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-10-8 21:50
我都係唔想你嘥錢同埋犧牲11啲小生命

我會好俾心機,唔會俾佢地咁易犧牲架喇
Aking 發表於 2016-10-8 22:18:49 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-10-8 21:52
你試下E過啦呢一個係淡紫百合係我今年百合生出嚟嘅種子 唔使話六至七年先至開到花呢啲大約一至三年就可以開 ...

不過我想種Iris喎
ChanKwingYin 發表於 2016-10-8 22:23:05 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-10-8 22:18
不過我想種Iris喎

正確嚟講應該就係 網脈

謝謝 ^_^  發表於 2016-10-8 22:30
Aking 發表於 2016-10-8 22:23:11 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-10-8 21:58
你 種植 緊嘅嗰隻網脈鳶尾我有佢種子都發咗芽

嘩!大大好勁呀!連Iris的種子都有
不如大大都開個帖記錄下生長過程啦
ChanKwingYin 發表於 2016-10-8 22:38:38 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-10-8 22:23
不如大大都開個帖記錄下生長過程啦  ...

我都想但係 學業方面咄咄逼人將佢嘅時間大部分都變成係佢 其實我中午之後即係而家做緊中午已經讀得越來越唔開心 八點鐘去到四點二十分有時六點放學仲要補課補習仲有好多功課真係進退維谷
ChanKwingYin 發表於 2016-10-8 22:40:02 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2016-10-8 22:23
不如大大都開個帖記錄下生長過程啦  ...

都係靠自己幫佢傳播花粉先至有 希望可以 在中成為開花嘅植株
Aking 發表於 2016-10-8 23:02:59 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-10-8 22:38
我都想但係 學業方面咄咄逼人將佢嘅時間大部分都變成係佢 其實我中午之後即係而家做緊中午已經讀得越來越 ...

唔記得大大開始要為DSE做準備了,都係學業為重,
有空閒時間先照顧下啲植物減下壓啦
Aking 發表於 2016-10-8 23:03:50 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-10-8 22:40
都係靠自己幫佢傳播花粉先至有 希望可以 在中成為開花嘅植株

大大做咗小蜜蜂
1234下一頁