新手種蘭

作者: Hamama 发表于 2016-9-13 12:31:17
11156 126
Hamama 發表於 2019-11-9 11:17:40 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-11-9 08:42
依!!咁好危險喎!根快過花芽生架,咁就會阻往花芽生長,花芽就會毀縮而死。快尐剪左隻根芽去啦,唔好俾佢 ...

我諗應該自己會識就位掛!
Ming36 發表於 2019-11-9 12:25:32 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2019-11-9 11:17
我諗應該自己會識就位掛!<span class="emoji emoji263a"></span>️

大自然有自己的生存方式,真的不用打搞根芽、花芽
Hamama 發表於 2019-11-9 22:25:51 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-9 12:25
大自然有自己的生存方式,真的不用打搞根芽、花芽

我會由得佢自由發展
Hamama 發表於 2020-2-7 13:52:20 來自手機 |顯示全部樓層
update一下家中蘭花的情況,最心痛係一棵就嚟開花的又給姐姐弄斷了
Hamama 發表於 2020-2-7 13:54:17 來自手機 |顯示全部樓層
滿天紅今年只有兩菖花。

很乾淨、整潔的花園。  發表於 2020-2-7 21:31
Hamama 發表於 2020-2-7 13:57:45 來自手機 |顯示全部樓層

上年六月份買的跳舞蘭,買回來是有三菖,凋謝後有迅速復花,今次有四菖
B17 發表於 2020-2-7 20:39:17 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2020-2-7 13:54
滿天紅今年只有兩菖花。

花枝本來向上,用鐵線慢慢屈曲,很用心啊
B17 發表於 2020-2-7 20:42:53 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2020-2-7 13:57
上年六月份買的跳舞蘭,買回來是有三菖,凋謝後有迅速復花,今次有四菖 ...

四菖咁多,我盆最多兩菖,分開時間出,賞花期長了
Hamama 發表於 2020-2-7 21:20:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-2-7 20:42
四菖咁多,我盆最多兩菖,分開時間出,賞花期長了

其實買回來的時候是兩小盆,我把它們種在一起所以才有四菖花咁多。
W88 發表於 2020-2-9 15:54:22 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2020-2-7 13:57
上年六月份買的跳舞蘭,買回來是有三菖,凋謝後有迅速復花,今次有四菖 ...

種得好壯!
Hamama 發表於 2020-2-9 21:31:47 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-2-9 15:54
種得好壯!<span class="emoji emoji1f600"></span>

謝謝️比我想像中易種
Hamama 發表於 2020-2-13 12:26:12 來自手機 |顯示全部樓層
今年第一棵開的蘭花
sarshk2014 發表於 2020-2-14 18:37:29 來自手機 |顯示全部樓層
粉紅色蝴蝶蘭係我嘅至愛;好靚呀!依排天氣好差,陰陰濕濕又成日落雨,發毛有份,開花就冇份,點解樓主你咁叻叻可以攪到佢咁早開花架?
Hamama 發表於 2020-2-14 22:48:45 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2020-2-14 18:37
粉紅色蝴蝶蘭係我嘅至愛;<span class="emoji emoji1f60d"></span>好靚呀!<span class="emoji emoji1f618"></span>依排天氣好差,陰陰濕濕又成日 ...

我都唔知咩原因其實蝴蝶蘭的話,剩係得呢一棵開咗花,其他都未開。
Hamama 發表於 2020-2-26 11:41:04 來自手機 |顯示全部樓層
Update下最新情況
Hamama 發表於 2020-5-13 17:55:56 來自手機 |顯示全部樓層
滿天紅終於滿開了,雖然只有二菖花,幸好都有不少花冧,滿足
Hamama 發表於 2020-5-13 18:08:24 來自手機 |顯示全部樓層

今年的花開得很熱鬧
Ming36 發表於 2020-5-13 18:33:41 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2020-5-13 17:55
滿天紅終於滿開了,雖然只有二菖花,幸好都有不少花冧,滿足<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

好犀利呀!滿天紅,冇改錯名,有冇50-60朶花呀?
Ming36 發表於 2020-5-13 18:35:16 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2020-5-13 18:08
今年的花開得很熱鬧<span class="emoji emoji1f606"></span>

盤滿缽滿
百花齊放!
Hamama 發表於 2020-5-13 18:46:04 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-13 18:33
好犀利呀!滿天紅,冇改錯名,有冇50-60朶花呀?

謝謝賞花啱啱數咗,68朶,因為放在露台,揩甩了幾個花冧,原本應該過70