新手種蘭

作者: Hamama 發表于 2016-9-13 12:31:17
11174 126
Hamama 發表於 2019-5-23 18:31:04 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-23 17:04
同我家工人姐姐一樣,佢整斷左我棵蝴蝶蘭花梗兩次,係兩次!!!仲要同一棵,去年12月同埋今年三月,無啦 ...

我冇得叫佢遠離植物,因為一定要出露台晾衫
回復

Hamama 發表於 2019-5-23 18:32:49 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-5-23 18:25
完全明白你哋嘅感受。 點千叮萬囑都係無用, 打爛完一次又一次,而且整爛嘢係會出聲,靜雞雞擺返落去就算。 ...

其實個個都係一樣,佢都試過有一次整斷咗支花梗就咁擺返係度,到我發現問佢,佢就話I don’t know.

佢整斷左支蝴蝶蘭花梗,把斷枝挿返落去水苔度,我發現,佢就話佢唔知  發表於 2019-5-23 18:42
行為和對答一模一樣!  發表於 2019-5-23 18:40
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-23 19:36:16 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2019-5-23 18:32
其實個個都係一樣,佢都試過有一次整斷咗支花梗就咁擺返係度,到我發現問佢,佢就話I don’t know. ...

I don't know 可以解決天下間一切問題 =P
回復

Hamama 發表於 2019-5-23 20:47:04 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-5-23 19:36
I don't know 可以解決天下間一切問題 =P

佢咁答真係無佢符

你唔出糧比佢,到佢問你,你話 I don't know 攪掂!  發表於 2019-5-24 07:36
回復

Sumbie 發表於 2019-5-26 16:01:28 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-5-23 09:45
環境真的好好!我可唔可以問一個白痴問題?點解大家的露台都唔洗晾衫?係咪屋企大仲有其他地方可以晾衫呢 ...

我工人姐姐每次當我公幹的時候總是會整死一兩盆花!好彩今年只係整死左一盤救返來的市場蘭花
回復

Hamama 發表於 2019-6-2 15:33:36 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-5-26 16:01
我工人姐姐每次當我公幹的時候總是會整死一兩盆花!好彩今年只係整死左一盤救返來的市場蘭花 ...

一兩盆咪算少,姐姐最高紀錄是殺了我九盆,那一次去了九天旅行。我現在去旅行/公幹的話每天會叫佢WhatsApp我植物的情況,自此之後減低死亡率。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-6-2 18:18:46 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2019-6-2 15:33
一兩盆咪算少,姐姐最高紀錄是殺了我九盆,那一次去了九天旅行。我現在去旅行/公幹的話每天會叫佢WhatsAp ...

點解會咁㗎?係咪你搵佢幫你淋水?
我衰過之後,覺得連屋企人都信唔過。買咗呢舊嘢 ,出差嘅時候自動幫我淋啲吊命水, 用咗大半年暫時都可以。 IMG_20190602_181631.jpg
回復

Hamama 發表於 2019-6-2 20:02:40 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-6-2 18:18
我衰過之後,覺得連屋企人都信唔過。買咗呢舊嘢 ,出差嘅時候自動幫我 ...

去旅行得返姐姐一個,由佢負責淋水。
你嗰舊嘢可以淋到幾多盆左右?我屋企有差不多成80盆花,唔知得唔得?
回復

GP01-Fb 發表於 2019-6-2 20:37:06 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2019-6-2 20:02
去旅行得返姐姐一個,由佢負責淋水。
你嗰舊嘢可以淋到幾多盆左右?我屋企有差不多成80盆花,唔知得唔得 ...

原來有咁多花要兼顧。呢舊嘢 80盆花一定唔得, 估計最多十盆, 只係叫做幫到少少手。可以坐水的,我一般就由佢哋坐下水,不過80盆真係唔易搞。
回復

快樂王子 發表於 2019-6-3 10:22:32 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-6-2 20:37
原來有咁多花要兼顧。呢舊嘢 80盆花一定唔得, 估計最多十盆, 只係叫做幫到少少手。可以坐 ...

請問自動淋水果舊是什麼?及市價約多少,因我不在港時這東西很有用
回復

nekotoro 發表於 2019-6-3 16:36:50 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-6-2 18:18
我衰過之後,覺得連屋企人都信唔過。買咗呢舊嘢 ,出差嘅時候自動幫我 ...

我都有興趣,可以影下成套個set up嗎?
回復

GP01-Fb 發表於 2019-6-3 18:24:07 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-6-3 16:36
我都有興趣,可以影下成套個set up嗎?

快樂王子,nekotoro,
其實冇乜特別,淘寶有售,大概一百蚊,用乾電, 從水缸抽水泵上上面,可以預較時間掣幾耐出一次水同每次出幾多秒,其實我覺得都唔錯。
部機冇乜問題,不過呢度係蘭花版, 如果用來種蘭花,最大問題係唔能夠淋透,所以不能代替人手淋花。如果只是出差幫忙補補水,我覺得還可以。

感謝!:)  發表於 2019-6-4 09:09
明白!謝謝!  發表於 2019-6-3 19:50
回復

sarshk2014 發表於 2019-6-4 09:20:28 來自手機 |顯示全部樓層
依部機太細部,用乾電,水壓唔方會大!我睇免強只能淋一盆!貪心博多幾盆肯定唔夠力。 最尾個盆要岸餓。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-6-4 09:56:15 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-6-4 09:20
依部機太細部,用乾電,水壓唔方會大!我睇免強只能淋一盆!貪心博多幾盆肯定唔夠力。<span class="emoji emoji1f614"></span> ...

講得啱,只能當自動補水器咁用,但係佢可以向上泵囉。
回復

Hamama 發表於 2019-11-7 09:39:43 來自手機 |顯示全部樓層
今年天氣好似早咗有涼意,家中有兩盆蘭花已經出花芽。
回復

Ming36 發表於 2019-11-7 11:36:10 來自手機 |顯示全部樓層
得睇你啲靚花
返去睇吓我嗰啲先
回復

Hamama 發表於 2019-11-7 15:18:06 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-7 11:36
得睇你啲靚花<span class="emoji emoji1f60d"></span>
返去睇吓我嗰啲先

你快啲睇吓。可能有驚喜。
回復

sarshk2014 發表於 2019-11-8 18:03:30 來自手機 |顯示全部樓層
我果尐未有反應囉!嬲嬲豬囉!我覺得第二盆似根多尐!樓主你睇清楚未架?
回復

Hamama 發表於 2019-11-8 23:46:33 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-11-8 18:03
我果尐未有反應囉!<span class="emoji emoji1f62d"></span><span class="emoji emoji1f62d"></span>嬲嬲豬囉!我覺得第二盆似根多尐!樓主你睇清 ...

上面的是根,下面的是花芽。
回復

sarshk2014 發表於 2019-11-9 08:42:01 來自手機 |顯示全部樓層
依!!咁好危險喎!根快過花芽生架,咁就會阻往花芽生長,花芽就會毀縮而死。快尐剪左隻根芽去啦,唔好俾佢阻往曬!
回復