石子的窗台養肉記

作者: little_stone 发表于 2016-9-11 15:17:08
18581 160
little_stone 發表於 2019-4-25 21:24:40 來自手機 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2019-4-25 21:07
五十0 bb 好可愛啊 ~

謝謝大大賞B
努力養大佢哋ing~
之前淘過五十鈴玉,收到嗰時已經好缺水,好弱,最後c埋
聽講播種根系會強啲,不過今次換盆又整斷咗幾多根,希望可以健康成長啦!
little_stone 發表於 2019-5-6 10:20:20 來自手機 |顯示全部樓層
五十鈴玉B出新葉啦!服盆嘢

碧光環B就有啲脫到皮,有啲就彊咗...
菜妹 發表於 2019-5-11 10:00:23 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-6 10:20
五十鈴玉B出新葉啦!服盆嘢

五十鈴玉B好醒神。
碧光環B盆睇落好乾下
violet_bb 發表於 2019-5-11 10:25:39 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-6 10:20
五十鈴玉B出新葉啦!服盆嘢<span class="emoji emoji1f389"></span>

恭喜服盆,石子女神加油!
little_stone 發表於 2019-5-11 19:23:35 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-11 10:00
五十鈴玉B好醒神。
碧光環B盆睇落好乾下

係囉,上網睇仲話脫皮要斷水喎,就黎變乾c
而家加咗水,不過變緊乾c嗰啲好似已經變唔返轉頭啦

粗粒量多,可能要一乾即補水。  發表於 2019-5-11 20:52
little_stone 發表於 2019-5-11 19:24:13 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-5-11 10:25
恭喜服盆,石子女神加油!

謝謝BB, 又開始熱啦,一齊加油渡夏
little_stone 發表於 2019-5-14 08:37:37 來自手機 |顯示全部樓層
破壞王

不過都俾我睇到用呢個方法種係work嘅,玉露根系唔錯!

小蘑菇 發表於 2019-5-14 08:46:53 |顯示全部樓層

如何發根? 睇落好似係水根喎, 對嗎?
little_stone 發表於 2019-5-14 09:35:44 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-5-14 08:46
如何發根? 睇落好似係水根喎, 對嗎?

係水根呀,就係放喺水培用陶粒度發芽,啲陶粒上星期俾我囡推跌落窗台邊,而家仲曬乾緊
powergun 發表於 2019-5-14 09:56:30 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-14 09:35
係水根呀,就係放喺水培用陶粒度發芽,啲陶粒上星期俾我囡推跌落窗台邊,而家仲曬乾緊 ...

小公主發皮氣?

百厭貪玩推跌  發表於 2019-5-14 10:06
小蘑菇 發表於 2019-5-14 09:59:24 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-14 09:35
係水根呀,就係放喺水培用陶粒度發芽,啲陶粒上星期俾我囡推跌落窗台邊,而家仲曬乾緊 ...

但點解要曬返乾嘅, 你唔係半水種咩?

我依家都學你咁用陶粒水種黑葉芋呢, 種左一星期, 暫時都 Ok
little_stone 發表於 2019-5-14 10:04:30 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-5-14 09:59
但點解要曬返乾嘅, 你唔係半水種咩?

我依家都學你咁用陶粒水種黑葉芋呢, 種左一星期, 暫時都 Ok  ...

窗台條邊好多塵,畢返上黎係灰白色 洗完曬返乾當消下毒
小蘑菇 發表於 2019-5-14 10:40:12 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-14 10:04
窗台條邊好多塵,畢返上黎係灰白色 洗完曬返乾當消下毒

噢, 原來係咁, 我仲以為陶粒要曬下先用得返

咁你的玉露出左根, 係咪keep 住用陶粒種呀? 會轉返泥種嗎?
little_stone 發表於 2019-5-14 16:52:55 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-5-14 10:40
噢, 原來係咁, 我仲以為陶粒要曬下先用得返  

咁你的玉露出左根, 係咪keep 住用陶粒種 ...

夏天唔用泥啦,又要重新適應。秋天再睇下天台有冇位種,有就換泥種
小蘑菇 發表於 2019-5-14 17:59:38 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-14 16:52
夏天唔用泥啦,又要重新適應。秋天再睇下天台有冇位種,有就換泥種 ...

我以前都試過好似你咁, 用水發根, 雖然水根無咁長, 唸返起, 果時應該好似你咁, 過完炎夏先轉泥, 咁棵玉露就唔使呱了

係呀,炎夏最好唔搞佢地  發表於 2019-5-15 11:46
little_stone 發表於 2019-7-29 11:30:09 來自手機 |顯示全部樓層
Update下:

今年夏天新播嘅兜兜。
今次播嘅係小白兜,唔知對唔對版?
吹取上年教訓,泥炭下八成棵粒,希望唔會結塊、唔駛咁快換盆

上年秋播嘅山地玫瑰,放窗邊一排冇理,又竟然曬得幾靚
little_stone 發表於 2019-8-6 07:27:02 來自手機 |顯示全部樓層
以下純粹情感抒發,盡量唔講政治...

利申:我係和理非,不喜過主

心情仲未平服... 種植,都係想搵一片靜土
但琴日某個what's app種植群組內,某幾位「前輩」一而再,再而三咁傳來鬧某邊人士嘅訊息,有花友勸阻不果,我再勸阻就又俾人鬧。算嘞,退群!

至今心情仍惡劣嘅原因係,我對人性太有信心,以為花友都係理性,以為佢哋心情差鬧一兩句就會收口,但點知都係唔收口,佢哋已經係上咗年幾嘅女士,原來都可以咁冇品。唔理群入面有咩人、聽咗會有咩心情,只顧發泄自己不滿。

我都嬲自己傻,如果好似之前一位大大直接退群,琴日就唔駛俾人鬧啦。仲以為前輩係有教養、講道理,仲以為種植組可以只講種植嘢!

可能佢哋生活太幸福啦,有大屋住、大地方種植,經常旅行,唔理解今時今日好多人面對緊嘅民生問題,都唔願去理解。

我以為做前輩嘅係傳承經驗、知識,幫助年輕人面對困難,原來唔係嘅,原來得個鬧字。好失望,好想喊...

Kooka 發表於 2019-8-18 11:44:14 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-8-6 07:27
以下純粹情感抒發,盡量唔講政治...

利申:我係和理非,不喜過主

這個夏天,看見我的肉肉病了,難過; 看見自己生活長大的地方病了,更加難受。不過向前看,我的肉肉渡夏後一定會更美好。

石子大大,等着看妳的收藏呀!
little_stone 發表於 2019-8-19 09:21:52 來自手機 |顯示全部樓層
Kooka 發表於 2019-8-18 11:44
這個夏天,看見我的肉肉病了,難過; 看見自己生活長大的地方病了,更加難受。不過向前看,我的肉肉渡夏後 ...

謝謝你
今年夏天真係人、肉都苦

肉肉要渡夏成功,最緊要係注意通風、適時控水
另外我都發現用迷你盆控養都幾有用
夏天大部分時間控水,颱風之前刮開咗遮雨膜,淋到全濕,而家都冇事。迷你盆去水快

我收藏嘅都係普貨,唔介意嘅就多啲入黎睇啦

入秋後我會分享小苗,有興趣就留意下啦

little_stone 發表於 2019-8-19 09:31:06 來自手機 |顯示全部樓層
Update小白兜:

爪爪苗:

天台嘅爪爪差唔多瓜哂,始終不敵炎熱... 好彩有保留小苗室內種