多種植物交換可直接地種,多年生植物

作者: hiatus 发表于 2016-9-8 14:42:09
3474 36

可以用 苦科小苗或修葉,風雨蘭球根或種子,普通品種朱頂蘭球根(超大),月季枝條等,凡我帖內出過依家仍健在并可以分享出來,我現有既植物。

交換以下植物:

月季小苗或成株(品種可隨意,但最好係大型,強香壯自然最好啦~~)
風雨蘭種球(我無既品種,請回帖查詢~~)
藍蝴蝶花
繡球花
沙漠玫瑰
曇花
秋海棠
毯蘭(我已有一d品種,請回帖查詢~~)
球根類(如岩桐,垂筒,朱頂蘭等等)

或者其他任何你覺得可以地栽既植物

歡迎提出交換條件,我會貼出交換植物既相片,也請你也貼出交換植物既相,多謝

交換截止日期: 9月30日。
交收:  枝條等可以郵寄既就平郵包裹交收,
           其他需要面交既pm約時間地點。不過最好係地鐵站內。
                我可接受將軍澳線和觀塘線全線MTR。時間大約放工6:30至7:00。 其他時間也可,請pm傾下~

pekklewin 發表於 2016-9-8 18:35:29 |顯示全部樓層
金魚要擴充露天花園

係呀!要唔要幫手呀 ^^  發表於 2016-9-8 18:55
Claim 發表於 2016-9-8 21:05:25 來自手機 |顯示全部樓層
我有興趣交換植物。我主要是種地的,食用的,如香草的。種緊在地的花有野薑花,射干,芳香萬壽菊,紅色玫瑰,……
另外之前做過分享的金邊龍舌蘭仍有很多可分享
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=190436&mobile=2
或者銀后虎尾蘭可分側芽。如果你有興趣,我就影D相,大家再傾。
hiatus 發表於 2016-9-8 21:14:18 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2016-9-8 21:05
我有興趣交換植物。我主要是種地的,食用的,如香草的。種緊在地的花有野薑花,射干,芳香萬壽菊,紅色玫瑰 ...

好呀,我很喜歡金邊龍舌蘭,好啱我!多謝你。
銀后虎尾蘭也好呀。
野薑花,射干都是多年生,我也想要呀。
香草有邊d係多年生呀?
我有花友送既黃薑,也可與你換

請問你想要邊d植物呢? 你可以自由選擇先,我再答復你呀。
Claim 發表於 2016-9-9 10:23:49 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-9-8 21:14
好呀,我很喜歡金邊龍舌蘭,好啱我!多謝你。
銀后虎尾蘭也好呀。
野薑花,射干都是多年生,我也想要呀。 ...

其實我都出了徵求虎尾蘭/龍舌蘭. 睇了你的多肉POST, 我最想換取你10樓虎尾蘭, 如果你有側芽可換就最理想. 或者多肉葉. 但你貼無寫可換多肉, 有D唔好意思.
金邊龍舌蘭我有好多, 今年多肉版版聚, 我都送出了10幾棵.
野薑花,射干都是好粗生的. 野薑花今夏到我家時, 只有1棵, 我只種在花盆,現起碼已生了5棵, 可分2棵給你. 射干我種在, 夏天開了好多花, 生了一大堆, 本來都要清走D, 有人要就最好.
其實唔一定要交換. 送出都無所謂, 我大部份植物都係人地送. 植物送給你, 植物有主好人家, 我都安心.
手機寫左3次都出唔到, 唯有用電腦慢慢打. 我打中文字好慢慢慢.
hiatus 發表於 2016-9-9 11:21:09 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2016-9-9 10:23
其實我都出了徵求虎尾蘭/龍舌蘭. 睇了你的多肉POST, 我最想換取你10樓虎尾蘭, 如果你有側芽可換就最理想. ...

非常感謝!多謝你詳細解說。
多肉完全唔問題呀!只是我好多多肉種得肉酸,唔好意思拎出來換咋。 我都講明只要我帖內植物都得哦,所以你又唔使唔好意思。
多肉種得好個d好多都送咗出去,包括個棵虎尾蘭,我成棵送咗比一個好友。但我仲有一種類似既形態同花紋,也有側芽,我午飯時影張相來比你睇。如果你一定想要10樓個種,我也可以叫花友幫手送側芽比你^^
依架多肉只剩低一d景天類,大多也都係bb,比張相你睇,有無d啱既
548147694185905667.jpg image.jpeg

joycewhk2016 發表於 2016-9-9 11:26:17 |顯示全部樓層
請問接唔接收大樹波蘿小苗及牛油果小苗? 想幫佢地找戶好人家

我想接收大樹波蘿小苗及牛油果小苗,可否給我?我已PM  發表於 2016-9-13 21:06
hiatus 發表於 2016-9-9 11:28:29 |顯示全部樓層
joycewhk2016 發表於 2016-9-9 11:26
請問接唔接收大樹波蘿小苗及牛油果小苗? 想幫佢地找戶好人家

多謝提議,不過種大樹太高難度,我度環境種唔到。大風同唔可以種太高既植物。
你可以出帖幫佢地找好主人呀!
老公仔 發表於 2016-9-9 12:02:13 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-9-9 11:21
多肉完全唔問題呀!只是我好多多肉種得肉酸,唔好意思拎出來換咋。 我都講 ...

我想交換金魚大師的初戀阿(説笑的)!

換咁多植物,是想種在田裡嗎?
hiatus 發表於 2016-9-9 12:27:46 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2016-9-9 12:02
我想交換金魚大師的初戀阿(説笑的)!

換咁多植物,是想種在田裡嗎?

初戀交換咗就唔再係初戀了哦
你識得我個初戀都好犀利呀
種係花槽呀 ,仲有好多位,想種得像森林一樣~~

Claim 發表於 2016-9-9 14:55:30 來自手機 |顯示全部樓層
多肉完全唔問題呀!只是我好多多肉種得肉酸,唔好意思拎出來換咋。 我都講 ...

今朝返工前影嘅相,天色唔好想落雨,自己又趕時間,將就睇住見。
1.金邊龍舌蘭部分苗,成株個樣就係我張大頭貼。可送出大D嘅(不在相中), 可送出多棵。
2. 野薑花,現種在花盆,可送出2枝。
3. 射干,現種在地,現花期尾,有大量種子及植株,你睇張相的芽好易生一堆。
hiatus 發表於 2016-9-9 15:04:53 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2016-9-9 14:55
今朝返工前影嘅相,天色唔好想落雨,自己又趕時間,將就睇住見。
1.金邊龍舌蘭部分苗,成株個樣就係我張 ...

我都鐘意呀,我無問題哦。但你仲未話除咗個個虎尾蘭之外,你想要d咩植物呀,多肉有無睇得上眼既?
Claim 發表於 2016-9-9 15:05:42 來自手機 |顯示全部樓層

我想要嘅虎尾蘭,唔一定你多肉帖10樓個種,類似都好。唔好太麻煩太多人。我自己的景天多肉,不單是肉酸,是死傷惨重。今夏C剩4棵(咁唔計老公仔大大從澳洲送來個D)。所以唔係好敢種景天多肉,怕浪費人家心血。如果椒草或12卷可分到,我有興趣種。
hiatus 發表於 2016-9-9 15:07:30 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2016-9-9 15:05
我想要嘅虎尾蘭,唔一定你多肉帖10樓個種,類似都好。唔好太麻煩太多人。我自己的景天多肉,不單是肉酸, ...

好呀。收到,甘我cut我現有個種虎尾蘭比你啦。
椒草無問題,只是之前爛根,依家未靚番,其實可以好飽滿既^^
十二卷,我種既都係粗生種,全部都有側芽哦,到時分比你呀。
michele1004 發表於 2016-9-9 15:54:57 |顯示全部樓層
師姐想要那种海棠?
hiatus 發表於 2016-9-9 15:57:19 |顯示全部樓層
michele1004 發表於 2016-9-9 15:54
師姐想要那种海棠?

秋海棠?
其實我自己都唔係好識呀。 我暫時只有 法國秋海棠(花友比既)
我唔係具體要邊種,最好大d同粗生d既~
powergun 發表於 2016-9-11 17:59:01 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-9-9 15:57
秋海棠?
其實我自己都唔係好識呀。 我暫時只有 法國秋海棠(花友比既)
我唔係具體要邊種,最好大d同粗 ...

大又粗生的, 考慮下呢種
http://hkplants.com/thread-169544-9-1.html
hiatus 發表於 2016-9-12 10:29:02 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-9-11 17:59
大又粗生的, 考慮下呢種
http://hkplants.com/thread-169544-9-1.html

多謝根爺提議~
不過依種太粗生,野放侵略性極強,遲d霸占我成個花槽就唔好啦
hiatus 發表於 2016-9-12 10:35:36 |顯示全部樓層
已同Claim師姐完成交換,非常滿足
成株成盆拎返來,非常感謝!
Claim 發表於 2016-9-12 13:22:18 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-9-12 10:35
已同Claim師姐完成交換,非常滿足
成株成盆拎返來,非常感謝!

好多謝你的植物。我一包包打開D植物,好有拆禮物的感覺,樣樣都是精品。我屋企人仲將有花的月季枝條即刻插起,我自己係到偷笑,好開心,好滿足!
12下一頁