玫瑰終於發生,各高手怎處理

作者: rose168 發表于 2016-8-22 12:57:12
957 8
之前有盆都試過,丁到花園街四買左一枝紫色樽既剎蟲噴霧點回來噴後,全棵死哂。今次這棵唔名夠膽試。 請各高手幫忙
michele1004 發表於 2016-8-22 22:38:08 |顯示全部樓層
一般剪咗D葉和花,隔離殺菌,放在通風位,吾好晒和淋雨,觀察一星期無事就如常种植,但玫瑰基夲上要定時噴殺虫和殺菌劑,吾好等出事先去救!
回復

rose168 發表於 2016-8-22 23:00:54 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝。那請問用那種剎蟲劑? 怎噴? 因上次應該我噴的方法錯了導致全盆死了

~哈!!! :) 市面分"殺蟲劑" & "殺菌劑" 兩大類的, 似乎....需要用"專用的殺菌劑"多o的喎! :)  發表於 2016-8-23 09:49
回復

anne209 發表於 2016-8-23 14:39:58 |顯示全部樓層
一棵苗直接反轉用水沖葉底便OK,幾次有效,平時多觀察,苗多建議用藥,一兩棵用藥太麻煩啦
回復

anne209 發表於 2016-8-23 14:41:10 |顯示全部樓層
換大一號盆,盆太小了,不利於苗生長,換盆時整個拿出來,別傷根便不會有影響

謝謝, anne  發表於 2016-8-24 10:18
回復

rose168 發表於 2016-8-24 10:09:39 |顯示全部樓層
rose168 發表於 2016-8-22 23:00
謝謝。那請問用那種剎蟲劑? 怎噴? 因上次應該我噴的方法錯了導致全盆死了 ...

thx 花師兄
回復

rose168 發表於 2016-8-30 13:05:30 |顯示全部樓層
我唔太明白, 怎用花曬倒轉來, 沖葉底和葉面, 會否令葉太多水,而凋謝?
倒轉後, 盆中的泥便會瀉出來,

如噴殺蟎藥. 請問需否再稀釋才噴? 因上一盆對準有白點的葉子噴, 噴完幾日, 成棵黑了, 宣佈死亡
回復

花間使者II 發表於 2016-8-30 16:01:12 |顯示全部樓層
rose168 發表於 2016-8-30 13:05
我唔太明白, 怎用花曬倒轉來, 沖葉底和葉面, 會否令葉太多水,而凋謝?
倒轉後, 盆中的泥便會瀉出來,

見你問開....沖葉底和葉面, 剛剛睇到 youtube 台灣農民用噴水鎗勁嘖葉底去除紅蜘蛛, 不過玩水沖好易玩到一身濕
要倒轉花盤? 用膠袋包住花盤先吧
回復

rose168 發表於 2016-8-31 00:29:26 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝花兄
因開始捉摸到怎種玫瑰,而且仲開花,所以好驚自己沖水整死佢
回復