我的水種花園

作者: tilltick 发表于 2016-8-19 14:32:44
2734 15

評分

查看全部評分

HLAM 發表於 2016-8-19 15:14:27 |顯示全部樓層
巧靚啊
在辦公室種? 開很多花....夏天在水中落肥嗎?
我在家裡水種的, 種久了, 根不好, 更難說有花開
紅豆包 發表於 2016-8-19 15:35:08 |顯示全部樓層
水種都種得咁好,開好多花呢 ,我唔識水種㗎!
tlyuen 發表於 2016-8-19 17:19:44 |顯示全部樓層
Very good and beautiful!
AE380 發表於 2016-8-19 17:41:22 |顯示全部樓層
巧勁啊...開滿花
takwai24 發表於 2016-8-19 20:56:15 |顯示全部樓層
好勁呀。。。我試過水種,但都唔成功~ 愈種愈瘦弱,連葉都淺晒色!
iluvuboyz 發表於 2016-8-19 21:06:48 |顯示全部樓層
水種都甘健康, 花葉都甘靚, 仲要開到甘多花花, 好犀利呀!!!!
tlyuen 發表於 2016-8-20 00:20:38 |顯示全部樓層
takwai24 發表於 2016-8-19 20:56
好勁呀。。。我試過水種,但都唔成功~ 愈種愈瘦弱,連葉都淺晒色!

冇落肥嗎?
tilltick 發表於 2016-8-22 11:07:35 |顯示全部樓層
HLAM 發表於 2016-8-19 15:14
巧靚啊
在辦公室種? 開很多花....夏天在水中落肥嗎?
我在家裡水種的, 種久了, 根不好, 更難說 ...

為何根會不好, 是否水落太多水位太高?
HLAM 發表於 2016-8-22 14:53:46 |顯示全部樓層
tilltick 發表於 2016-8-22 11:07
為何根會不好, 是否水落太多水位太高?

初段時間, 水根是健康的, 但到一兩個月後, 根變啡了
tlyuen 發表於 2016-8-22 15:07:11 |顯示全部樓層
HLAM 發表於 2016-8-22 14:53
初段時間, 水根是健康的, 但到一兩個月後, 根變啡了

有冇名稱?
HLAM 發表於 2016-8-22 15:19:52 |顯示全部樓層

我水種的AV很多都是, 出了水根後, 不能浸太長時期, 就要用回植料種植.
所以未試過AV 水種, 種到開花
tilltick 發表於 2016-8-22 15:40:34 |顯示全部樓層
HLAM 發表於 2016-8-22 15:19
我水種的AV很多都是, 出了水根後, 不能浸太長時期, 就要用回植料種植.
所以未試過AV 水種, 種到開花{:emo ...

在瓶中只放1/3水, 莖未至根部留多些空間給透氣, 瓶子小易乾水可隔幾天加點水. 千萬別加太多肥根會爛的!! 水種比泥種生得慢很多, 加點耐性試試吧, 希望你成功!

謝謝 ^.^  發表於 2016-8-22 16:22
angela819 發表於 2016-8-22 16:28:20 |顯示全部樓層
tilltick 發表於 2016-8-22 15:40
在瓶中只放1/3水, 莖未至根部留多些空間給透氣, 瓶子小易乾水可隔幾天加點水. 千萬別加太多肥根會爛的!!  ...

謝謝你, 我終於明白點解我水種的植物的根會變黑色.
想請問多些, 你的水種AV, 有沒有根球出來的?
因我用水種大岩桐, 不會出根球塊, 最後都是放返入泥種.
tilltick 發表於 2016-8-22 17:33:43 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2016-8-22 16:28
謝謝你, 我終於明白點解我水種的植物的根會變黑色.
想請問多些, 你的水種AV, 有沒有根球出來的?
因我用水 ...

我種的AV都沒有根球的
Elsa2016 發表於 2016-11-21 04:44:17 |顯示全部樓層
Tiiltick,

AV 下面白色的是棉花嗎?水種AV可放在自然光下嗎? 你説水種生長慢,那麼開花也少些?我也在試水種。希望可少些蚊,如果生蟲也可以容易㸃處理。
Thanks
Elsa

我覺得是小石仔吧,用來穩固^^  發表於 2016-11-21 10:53