<求救> 嚴重抱盆,葉黃,還有嚴重山榆莖

作者: carolb 发表于 2016-8-17 15:57:44
2024 8
同事遺留下來的AV, 應該=有一段時間沒有打理了
嚴重抱盆, 長歪了,葉黃,還有嚴重山榆莖大概有5-7cm.
我已經放到光線比較暗的地方改善抱盆了.
請問:
1. 葉黃要怎樣處理? 因為不只是底層的舊葉黃,我已經去了少許底層舊葉.
2. 要等的葉子長回正常才可以處理山榆莖嗎?
3. 山榆莖這麼嚴重還救嗎? 因為遺下來的沒有留過葉做小苖.
4. 花需要去了掉, 讓葉先長回正常嗎?

請各位給給意見,只是見別人遺下想看看救不救到. 感謝各位!

長長的山榆莖

長長的山榆莖

整盆也偏黃

整盆也偏黃

長歪了,還有抱盆

長歪了,還有抱盆
HLAM 發表於 2016-8-17 18:04:00 |顯示全部樓層

老葉會葉黃, 如果很多,可能唔夠營養, 唔夠光 .
剪掉花, 切去榆莖重種, 等佢生番靚啲
如果種在沒有空調環境, 最好等天氣無咁熱, 才做手術
carolb 發表於 2016-8-18 10:18:53 |顯示全部樓層
HLAM 發表於 2016-8-17 18:04
老葉會葉黃, 如果很多,可能唔夠營養, 唔夠光 .
剪掉花, 切去榆莖重種, 等佢生番靚啲
如果種在 ...

好的,那我先遮光加淡肥讓葉改善
等天氣無咁熱先做手術
感謝喔
ai_amoeba 發表於 2016-8-18 11:40:51 |顯示全部樓層
新手弱弱一問, 咩係山榆莖哦??
iluvuboyz 發表於 2016-8-18 12:08:12 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2016-8-18 11:40
新手弱弱一問, 咩係山榆莖哦??

山萮莖即系出根個支莖啊!!!~
可以參考下呢個帖丫~~
山萮莖(返老還童篇)
ai_amoeba 發表於 2016-8-18 12:39:42 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-8-18 12:08
山萮莖即系出根個支莖啊!!!~
可以參考下呢個帖丫~~
山萮莖(返老還童篇)

aiyaya, 我盆大b, 之前去左d老葉之後都變左咁既body ar~
咁我都要幫佢整整先~
但係咪要到秋天先好搞佢哦?
iluvuboyz 發表於 2016-8-18 14:26:54 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2016-8-18 12:39
aiyaya, 我盆大b, 之前去左d老葉之後都變左咁既body ar~
咁我都要幫佢整整先~
但係咪要到秋天先好搞佢哦? ...

如果無冷氣既環境, 真系秋涼先搞穩陣d呀!!!~
我試過整完第2日拎返公司涼冷氣, 都無問題的~~

不過早兩日我見2棵AV既葉望落去都吾多掂, 支莖原來開始爛, 我照cut左佢搽hi-fresh再種啊!!~
希望呢幾日吾系甘熱, 支持到啦!!~不過無冷氣既環境甘做有風險架~~
ai_amoeba 發表於 2016-8-18 14:42:55 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-8-18 14:26
如果無冷氣既環境, 真系秋涼先搞穩陣d呀!!!~
我試過整完第2日拎返公司涼冷氣, 都無問題的~~

um, 咁我都係等到秋天先動手好lu~

加油!!!^^  發表於 2016-8-18 14:43
tchun123 發表於 2016-8-21 19:54:54 |顯示全部樓層
建議要把舊泥換掉同時做消毒, 因為我好像看到一些小白點...不知是過多鹽份還是泥土介殼蟲

好的,我會的了~因為都不知道先前的主人有沒有施得太多肥  發表於 2016-8-22 09:28