有關"叔"米

作者: gtrnismo 發表于 2008-9-11 11:06:52
2006 14
我想問"叔"米係米一粒粒果D就係種子???
感我成條"叔"米插落泥感米好多"叔"米囉?
需要晒乾至落泥嗎?

點解出面賣"叔"米種子會紅色, 好似染過色感既?
同埋點解聽人講話有D蔬菜唔可以就感食剩D核dum落泥, 佢地話咩基因問題唔知幾代後就唔好食定咩...我唔肯定。
總之理論就係要買種子
我想問問有無人知係咩一回事
llaus 發表於 2008-9-11 11:13:54 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-9-11 11:06 發表
需要曬乾至落泥嗎?

點解出面賣"叔"米種子會紅色、好似染過色感既?
同埋點解聽人講話有D蔬菜唔可以就感食剩D核dum落泥、佢地話咩基因 ...

你系唔系講 "西米" 呀----粟米呀?
回復

gtrnismo 發表於 2008-9-11 11:15:30 |顯示全部樓層

因為我打大陸拼音架

所以唔識讀所以唔識打

sorry, hehe
回復

草民 發表於 2008-9-11 12:51:44 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-9-11 11:15 發表
因為我打大陸拼音架

所以唔識讀所以唔識打

sorry, hehe

大陸叫 "玉米" 呀
回復

llaus 發表於 2008-9-11 12:56:44 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-9-11 12:51 發表

大陸叫 "玉米" 呀

佢可能錯用香港仔拼音法呢!!
回復

草民 發表於 2008-9-11 13:41:05 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-9-11 11:06 發表
需要晒乾至落泥嗎?

同埋點解聽人講話有D蔬菜唔可以就感食剩D核dum落泥, 佢地話咩基因 ...

我前幾年試過用街市辣椒黎種,點知剩係出花,唔結果,幾百朵花竟無一結果!
所以就懷疑D辣椒係基因改造 F1 產品,不能繁殖下代,目的係要依賴種子公司。
現在我種既指天椒係行山時,村前屋後、陌上梗下收集番黎既,伊家都出左幾十粒辣椒罅
回復

gtrnismo 發表於 2008-9-11 17:56:19 |顯示全部樓層

yee?

原帖由 草民 於 2008-9-11 13:41 發表

我前幾年試過用街市辣椒黎種,點知剩係出花,唔結果,幾百朵花竟無一結果!
所以就懷疑D辣椒係基因改造 F1 產品,不能繁殖下代,目的係要依賴種子公司。
現在我種既指天椒係行山時,村前屋後、陌上梗下收集番黎既,伊家都出左幾十粒 ...

我都係買既, 但指天椒出到50條有多wor, 成paul樹感....

我係香港仔拼音方法 , 但都知道叔叔米叫玉米
但我怕打玉米呢度D人會唔明
回復

cestbaga 發表於 2008-9-11 22:12:58 |顯示全部樓層
需要晒乾至落泥嗎?

同埋點解聽人講話有D蔬菜唔可以就感食剩D核dum落泥, 佢地話咩基因 ...

我曾經响網上面見過d人收唔切粟米, 咁啱又落雨, 搞到未收割就發芽, 所以我諗唔駛晒乾至落泥
不過真係唔成條插入泥會點, 如果全部發芽, 感覺一定好迫爆, hahaha! 不過最後都要分盆,否則一定唔夠定比佢生.
出面賣種子有d會有顏色因為佢地係浸過d 消毒藥水ga~
回復

llaus 發表於 2008-9-12 06:32:24 |顯示全部樓層
原帖由 cestbaga 於 2008-9-11 22:12 發表

我曾經響網上面見過d人收唔切粟米、咁啱又落雨、搞到未收割就發芽、所以我諗唔駛曬乾至落泥
不過真係唔成條插入泥會點、如果全部發芽、感覺一定好迫爆、hahaha! 不過最後都要分盆,否則一定唔夠定比佢生.
出面賣種 ...

原來是消毒藥水來,還估系人做色素來添
回復

king168c 發表於 2008-9-12 17:39:33 |顯示全部樓層
#1 - 點解出面賣"叔"米種子會紅色, 好似染過色感既?  

紅色的粉是用來防虫的, 如果唔係....成大罐 '粟米' 種籽.....容乜易被虫蛀晒, 到時真係
'食塞米'  囉 !!!!
回復

貓貓 發表於 2008-9-12 21:51:14 |顯示全部樓層
我覺得加左紅色的粟米種子發芽率好低,試過買兩、三間鋪頭的種子都係得三成左右發到芽。
回復

gtrnismo 發表於 2008-9-12 23:37:17 |顯示全部樓層

理論上應該高D至系

原帖由 貓貓 於 2008-9-12 21:51 發表
我覺得加左紅色的粟米種子發芽率好低,試過買兩、三間鋪頭的種子都係得三成左右發到芽。

點解會重底D既?
回復

貓貓 發表於 2008-9-13 11:32:29 |顯示全部樓層
我都唔知點解?
得三成發芽率炸!!!
回復

king168c 發表於 2008-9-13 12:37:54 |顯示全部樓層
會唔會係過期呀 !
回復

llaus 發表於 2008-9-13 12:40:20 |顯示全部樓層
原帖由 king168c 於 2008-9-13 12:37 發表
會唔會係過期呀 !

奸商!!!
回復