Episcia Thad’s Yellow Birds 可愛小黃花

作者: wongcc 發表于 2016-8-8 18:41:52
4129 72
iluvuboyz 發表於 2016-8-15 20:28:18 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-8-15 11:05
我仲以為你朵花仲係開緊添,不過,已經比我其他的喜蔭開長好多,我上次朵Blue Heaven開咗2日,朵Blue Nil ...

您分享俾我的Blue Nile而家出緊走莖, 我都期待佢開花之時丫~~(雖然十劃都未有一撇... )
回復

wongcc 發表於 2016-8-15 22:20:49 來自手機 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-8-15 20:28
您分享俾我的Blue Nile而家出緊走莖, 我都期待佢開花之時丫~~(雖然十劃都未有一撇... ) ...

期望睇到你棵Nile嘅開花相呀!不過,我種得唔太強壯,開咗完整的一日,跟住謝咗半朵,開咗唔夠2日,謝晒!
回復

wongcc 發表於 2016-8-15 22:26:03 來自手機 |顯示全部樓層
喜蔭之中,仲有3種我希望種植㗎,但因地方有限,睇到有帖分享我鍾意的喜蔭,無奈無地方種啦!要收拾下先有位種啦!
回復

wongcc 發表於 2016-8-15 22:26:03 來自手機 |顯示全部樓層

現在再睇番朵小黃花,仍然美麗非常,但我觀察到花柄後面有少許啡色,我相信是凋謝的先兆。
回復

iluvuboyz 發表於 2016-8-15 22:34:59 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-8-15 22:20
期望睇到你棵Nile嘅開花相呀!不過,我種得唔太強壯,開咗完整的一日,跟住謝咗半朵,開咗唔夠2日,謝晒 ...

佢吾俾我種死就會有希望架喇!!~哈哈!!!
回復

iluvuboyz 發表於 2016-8-15 22:35:45 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-8-15 22:26
喜蔭之中,仲有3種我希望種植㗎,但因地方有限,睇到有帖分享我鍾意的喜蔭,無奈無地方種啦!要收拾下先有 ...

對於有靚野都無位種...身同感受
回復

wongcc 發表於 2016-8-15 22:42:33 來自手機 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-8-15 22:34
佢吾俾我種死就會有希望架喇!!~哈哈!!!

唔怕喎,種c我會繼續支援你㗎!不過,應唔會咁易種c嘅!
回復

iluvuboyz 發表於 2016-8-15 22:50:46 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-8-15 22:42
唔怕喎,種c我會繼續支援你㗎!不過,應唔會咁易種c嘅!

佢適應左我屋企環境都冇事, 我估OK既~~~
系冬天就擔心一D~~~
回復

kinkitotoro 發表於 2016-8-16 00:03:12 |顯示全部樓層

Yellow birds唔止開花,仲會結果㗎,一心諗住可以收種子,點知喺今年初寒流中凍死咗(趕唔切將佢搬入室內)
回復

亞米米 發表於 2016-8-16 08:08:34 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-8-15 13:41
你好好運呀!亞米米花友剛巧有㗎!

哈哈哈哈~~真係剛剛好..(重點係:之前冇比我種C~~ )
回復

亞米米 發表於 2016-8-16 08:13:03 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-8-15 13:50
我都冇乜地方,都有諗過呢個問題,但種種下的花又唔捨得唔要佢呀!

咁..請問你點樣解決土地問題呀~~?
(我呀..種紫羅蘭嘅花架..已經加到第3層高度了...-_-)
回復

亞米米 發表於 2016-8-16 08:17:38 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2016-8-16 00:03
Yellow birds唔止開花,仲會結果㗎,一心諗住可以收種子,點知喺今年初寒流中凍死咗(趕唔切將佢搬入室內) ...

噫~!!!噫~!!!原來有種子架?
(我見朵花枯咗..仲剪走佢㖭... )
回復

wongcc 發表於 2016-8-16 09:56:59 來自手機 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2016-8-16 00:03
Yellow birds唔止開花,仲會結果㗎,一心諗住可以收種子,點知喺今年初寒流中凍死咗(趕唔切將佢搬入室內) ...

好可惜呀!我都想試下開花結果的經歷呀!

花謝咗就由佢自然脫落(花瓣),留意花蕚  發表於 2016-8-16 13:00
回復

wongcc 發表於 2016-8-16 10:05:27 來自手機 |顯示全部樓層
亞米米 發表於 2016-8-16 08:13
咁..請問你點樣解決土地問題呀~~?
(我呀..種紫羅蘭嘅花架..已經加到第3層高度了...-_-) ...

我唔係用花架,所以冇得好似你咁加層數呀!因為窗台唔高,用花架就遮晒d天然光,所以我用樓梯級形式,讓擺放時有多d空間,慳咗出嚟的地方就可以繼續種多d啦!
回復

wongcc 發表於 2016-8-16 10:13:41 來自手機 |顯示全部樓層

今天開到第10天,真係乖乖,不過除了花柄外,花心都開始變黑,我相信唔會開得好耐啦!不過為防佢有機會結果,所以暫時唔剪花,靜待睇下有冇結果先剪掉吧!

開咁耐(∩_∩)  發表於 2016-8-16 23:28
開到十日重咁鮮黃....靚^^  發表於 2016-8-16 22:43
cc 幾時會有走莖分享呀!  發表於 2016-8-16 14:36
回復

亞米米 發表於 2016-8-16 20:42:12 來自手機 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-8-16 10:13
今天開到第10天,真係乖乖,不過除了花柄外,花心都開始變黑,我相信唔會開得好耐啦!不過為防佢有機會結果 ...

見有d花粉掉咗出嚟,可能有機會受到粉喎...
回復

wongcc 發表於 2016-8-16 22:30:02 來自手機 |顯示全部樓層
亞米米 發表於 2016-8-16 20:42
見有d花粉掉咗出嚟,可能有機會受到粉喎...

承你貴言,結到果就更開心啦!
回復

紅豆包 發表於 2016-8-16 23:26:08 |顯示全部樓層

第一次見喜蔭結果,你幫佢授粉?
回復

kinkitotoro 發表於 2016-8-17 00:36:45 |顯示全部樓層
紅豆包 發表於 2016-8-16 23:26
第一次見喜蔭結果,你幫佢授粉?

最初係自然授粉,自從發現會結果後,就人工用毛筆掃,都成功有2至3粒果,但最後凍死晒
回復

joycewhk2016 發表於 2016-8-17 11:33:50 |顯示全部樓層
亞米米 發表於 2016-8-16 08:08
哈哈哈哈~~真係剛剛好..(重點係:之前冇比我種C~~ )

我好幸運呀,多謝亞米米慷慨分享, 收到喇,好強莊,多謝晒^^
回復