迷你AV

作者: rainwong 发表于 2016-8-8 16:58:11
1374 11
想請問下大家, 我大約三個月前係花墟買左棵迷你AV, 佢一路都有發到啲花LUM出嚟, 但係唔知點解啲LUM一直都開唔到花, 去到某一個位就會枯

請問有無人知道點解吖?

謝謝指教
tlyuen 發表於 2016-8-8 21:20:34 |顯示全部樓層
Please post a photo of the plant.
亞米米 發表於 2016-8-9 08:43:42 |顯示全部樓層
係囉~最好有相片望下啦~~
會燒花苞都好多原因下喎~~
rainwong 發表於 2016-8-16 14:50:39 |顯示全部樓層
sorry, 之前因為太忙, 所以無再上嚟, 而家補返張相比你地睇下

其實我覺得棵AV都好健康, 但係唔知點解就係唔開花
tlyuen 發表於 2016-8-16 16:11:29 |顯示全部樓層
Two possibilities: not enough light or not enough fertilizer.
rainwong 發表於 2016-8-16 16:24:13 |顯示全部樓層
tlyuen 發表於 2016-8-16 16:11
Two possibilities: not enough light or not enough fertilizer.

但係我有放係窗邊喎, 而且都有比少少紫蘿蘭肥比佢架
紅豆包 發表於 2016-8-16 23:33:04 |顯示全部樓層
rainwong 發表於 2016-8-16 16:24

試吓換泥,如光照+温度+施肥啱,應該等兩三個月,會再開花的
tlyuen 發表於 2016-8-17 00:14:22 |顯示全部樓層
rainwong 發表於 2016-8-16 16:24

Another problem may be the pH of the water you use.
rainwong 發表於 2016-8-17 10:36:47 |顯示全部樓層
紅豆包 發表於 2016-8-16 23:33
試吓換泥,如光照+温度+施肥啱,應該等兩三個月,會再開花的

其實係底部佢再出左幾塊葉仔, 好似多左一棵BB出嚟咁, 所以我一直都唔敢點搞佢...

定係我應該犠牲棵BB, 換左啲泥佢?
rainwong 發表於 2016-8-17 10:37:33 |顯示全部樓層
tlyuen 發表於 2016-8-17 00:14
Another problem may be the pH of the water you use.

我用水喉水, 但係就係放左係度好幾日先淋佢, 咁樣係咪都唔OK?
紅豆包 發表於 2016-8-17 11:14:22 |顯示全部樓層
rainwong 發表於 2016-8-17 10:36
其實係底部佢再出左幾塊葉仔, 好似多左一棵BB出嚟咁, 所以我一直都唔敢點搞佢...

定係我應該犠牲棵BB,  ...

如果想留bb, 等bb大啲最少有四塊葉仔,cut出嚟,等大約十幾分鐘,待傷口封乾,然後落泥或浸水,母株就好似平時換泥咁樣就得,你可以揾返舊帖睇吓
tlyuen 發表於 2016-8-17 15:44:59 |顯示全部樓層
rainwong 發表於 2016-8-17 10:37
我用水喉水, 但係就係放左係度好幾日先淋佢, 咁樣係咪都唔OK?

Tap water may be slightly alkaline. Please check!