返回列表 發新帖

我的手工皂

作者: chanpyhilda 发表于 2016-8-3 14:48:56
3880 38
chanpyhilda 發表於 2016-8-30 00:38:00 來自手機 |顯示全部樓層
水母大大,唔好意思!又有問題!
即使面層的拉花ok, 但就是不能面面俱美!我已經是從皀面上約一尺高處沖入!也不是稠到杰撻撻的!是否要用隔板才美?
謝謝!
jellyfishy 發表於 2016-8-30 09:15:38 |顯示全部樓層
chanpyhilda
係我女响土耳奇買的。話100﹪pure, 都唔知牌子!  發表於 8 小時前
----
是什麼植物的精油?
jellyfishy 發表於 2016-8-30 09:36:16 |顯示全部樓層
chanpyhilda 發表於 2016-8-30 00:38
水母大大,唔好意思!又有問題!
即使面層的拉花ok, 但就是不能面面俱美!我已經是從皀面上約一尺高處沖入 ...

渲染講經驗, 好難一下子或用文字全部說明~  

初試渲染, 想花紋去到皂底, 試下不要倒太厚, 假設以500G 皂模為例:

1. 預大約300G油重的皂液
2. 打皂至Light trace, 分大約100G皂液往另一個杯, 混色, 加香味.
3. 把原色倒入模, 皂液深度大約到皂模的3CM好了. 有多的皂液留作之後補色用.
4. DUN皂模, DUN走皂內泡泡.
5. 再攪有色皂至TRACE, 不用OVERTRACE.
6. 做基本渲染, 2 行短邊是其中一種,倒皂時必需手定.
7. 倒完一行還一行.
8. 倒第一行色皂,  先從5-10CM左右倒色皂入原色皂, 這是方便色彩定位. 因目的是定位, 稍稍倒便可, 要有足夠空間留白, 倒皂太快會令到兩行色皂太肥, 遮了原色, 拉出來的花會不明顯.  
9. 見到黑白分明時, 同時要拉高倒色皂的手至一尺左右, 手要定才不致令色皂走位. 利用衝力把色皂衝入皂底, 倒到大約咁上下就要行往另一邊, 倒同一行色皂要一直倒, 不能斷續地倒, 這會影響力度衝入皂底, 亦會影響連貫美. 太大力倒, 色皀會卡在中層及會有氣泡, 太輕力或太低倒下, 色皂只會留在原色皂面.
10.倒完色皂, 再輕輕DUN下皂模, DUN走泡泡.
11. 用筷子或溫度計之類作拉花工具. 筷子要一下就插入模底,  不能提上提落, 要有行氣就要手定和順, 一筆過, 重復或倒後都會破壞花紋. 請看圖, 先1. 藍, 後2. 紫.
jellyfishy 發表於 2016-8-30 09:40:14 |顯示全部樓層
另外, 你切皂方向錯了, 要SHOW 渲染色的花紋, 要劏肚切皂架.

多謝!! 解釋好詳細!! 會再試!!..........我女已經 complain 我搞到成屋皂啦.....hahahahaha  發表於 2016-8-30 14:43
vicmic 發表於 2016-9-10 11:02:12 |顯示全部樓層
你好!水母姐姐,我是一位新手,甚麼也不懂,需要向你請教,我想做母乳皂, 在網上找到其中一個配方,想請你幫我看看用這些材料的是否OK?及因我小朋友有濕疹在材料及整過程中我應需要留意D咩?
謝謝!

母乳 310ml
NaOH 120g
Shea Butter 200g
Cocoa Butter 50g
Olive Oil 350ml
Coconut Oil 200ml
jellyfishy 發表於 2016-9-12 09:28:27 |顯示全部樓層
vicmic 發表於 2016-9-10 11:02
你好!水母姐姐,我是一位新手,甚麼也不懂,需要向你請教,我想做母乳皂, 在網上找到其中一個配方,想請你幫我看 ...

你有打過皂的經驗嗎?  你個BB 幾多歲?  皮膚問題是如何?  打出來的皂是不是打算大人細路一起用? 你從那裡找到呢個配方?

呢個配方無乜問題, 只是無乜泡, 要有心理準備. 個人覺得cocoa butter 只是增加皮膚COATING 及令到舊皂無咁易溶, 其實SHEA BUTTER都好硬了, 可以唔加COCOA BUTTER. 如果配方對, 三種油都可以造到適合BB用的皂了.
可以用網上計算機計一次個配方, 把原本COCOA BUTTER 的50G 計入SHEA BUTTER.
俾BB用, 個人建議暫時不用加香味和色粉, 減少任何致敏機會.
母乳要先冰, 用來溶NAOH, 最好座住凍水溶NAOH, 可保留最多母乳中滋養性的物質.
洗澡用皂不會對濕疹有什麼療效, 目的只是清潔和減低皮膚不適.
嬰孩疹患一般是因為父母壓力所致, 最好講講你和BB的疹子狀況, 大家研究下.

母乳 310ml
NaOH 120g
Shea Butter 200g
Cocoa Butter 50g
Olive Oil 350ml
Coconut Oil 200ml
vicmic 發表於 2016-9-12 10:49:45 |顯示全部樓層
早晨水母姐姐, 其實我完全是白紙一張沒有打皂經驗的,所以有很多東西也要請教大家,
我有兩個孩子一個1歲半,另一個是3歲半的孩子,濕疹也算嚴重,會因天氣或食物令他不適,會不斷R,有時會無端端好似出疹咁,會起一粒粒風疹咁,看過醫生,他們大多比抗生素佢搽,所以我們都會用D防敏的沖涼液及護膚露,所以我也想試下用母乳整皂,起碼我知我知D皂是加了甚麼,比較天然, 我在網上找到以上配方,因我不清楚配方如何,所以想請教你,謝謝你解答
jellyfishy 發表於 2016-9-12 13:44:03 |顯示全部樓層
vicmic 發表於 2016-9-12 10:49
早晨水母姐姐, 其實我完全是白紙一張沒有打皂經驗的,所以有很多東西也要請教大家,
我有兩個孩子一個1歲半, ...

我無用西葯個套好耐了.  出疹也唔應該用anti biotics 喎.  主要係小孩體內代謝唔到毒素, 所以用皮膚排毒, 出現疹之類. 小孩會吸收大人的壓力, 如果家人可以說多D正面語, 又多D 讚小孩, D 疹會好得快D架.

找個中醫睇番幾個星期也是好方法, 會有明顯進展的. 我有幾個家長朋友帶1-6歲小孩去旺角一家中醫睇, 個中醫開葯粉, 一星期左右換一次葯, 我朋友的小孩們都有很好進展, 一年有多疹子無番發了.

我都有睇了這位中醫2個星期, 本來面上的疹都有攺善. 你想知道資料, 可以PM你.

另外, 我同時會用精油做調配, 舒緩痕癢和減少過敏反應. 其實, 我研究DIY SKINCARE & DIY 清潔用品, 就係為左少D 接觸化學物, 減低吸入毒素的機會.

對付疹患, 必須多管齊下, 配合攺變生活習慣, 才能長治久安.

有時間可以POST D心得俾大家.
vicmic 發表於 2016-9-13 15:18:03 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-9-12 13:44
我無用西葯個套好耐了.  出疹也唔應該用anti biotics 喎.  主要係小孩體內代謝唔到毒素, 所以用皮膚排毒, ...

好呀,謝謝你水母姐姐,也請你PM個中醫師資料比我,
jellyfishy 發表於 2016-9-14 14:56:07 |顯示全部樓層
vicmic 發表於 2016-9-13 15:18
好呀,謝謝你水母姐姐,也請你PM個中醫師資料比我,

好運醫生醫病尾, 我D 疹今次似乎肯斷尾了, 呢個旺角的中醫可能真的好運醫生~  

CHECK PM~~~
chanpyhilda 發表於 2016-9-15 14:58:03 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-9-12 13:44
我無用西葯個套好耐了.  出疹也唔應該用anti biotics 喎.  主要係小孩體內代謝唔到毒素, 所以用皮膚排毒, ...

咦~~我都係因為去年開始出濕疹, 又唔想用類固醇, 所以先開始自己整濕疹膏, 再玩埋手工皂喎
chanpyhilda 發表於 2016-9-17 14:50:55 來自手機 |顯示全部樓層
苦楝苦瓜皀

評分

查看全部評分

chanpyhilda 發表於 2016-11-3 16:05:14 |顯示全部樓層
好耐無post皂啦. 呢2件係人蔘護髮皂

係喎~ 你個髮皂配方是?  發表於 2016-11-7 09:36
chanpyhilda 發表於 2016-11-3 16:07:04 |顯示全部樓層
乳木果馬賽皂
chanpyhilda 發表於 2016-11-3 16:13:08 |顯示全部樓層
黑糖薑母皂

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2016-11-4 09:33:19 |顯示全部樓層

笑臉皂章, 好得意好CUTE, 自己設計的?  哈哈~~~
chanpyhilda 發表於 2016-11-4 09:49:13 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-11-4 09:33
笑臉皂章, 好得意好CUTE, 自己設計的?  哈哈~~~

12蚊店, 12蚊1套4個, 抵玩到嘔

waaaaaaaaaa~~~~堅抵喎.  發表於 2016-11-7 09:36
chanpyhilda 發表於 2016-11-7 10:48:18 |顯示全部樓層

人蔘護髮皂

椰子油 112G
棕櫚油 80G
蓖麻油 48G
榛果油 80G
澳洲胡桃油 80G
中藥汁冰塊:丹參,蔘鬚,白首烏,側柏葉,桑甚子各半兩,以3碗水煮成144G(大半碗,中火約45分鐘),然後雪成冰
快樂鼠尾草精油 3G
迷迭香精油 3G
雪松精油 2G
氫氧化納:60G
何首烏粉2平茶匙,完全融入LT的鹼液中
取出150G鹼液,混入約5G太白粉做渲染

評分

查看全部評分

chanpyhilda 發表於 2016-11-12 23:48:57 |顯示全部樓層
多謝水母大大畀分!!
請問大大,乾花乾草浸橄欖油的比例如何?
之前我係塞滿一個1L油欂的紫草或羅馬洋甘菊,然後再倒滿橄欖油。但又聽聞是50G紫草:1L橄欖油?
謝謝!