石子的水耕記錄, 請大家多多指教~

作者: little_stone 发表于 2016-7-13 12:28:28
4180 11

2019.3.26 #7樓 更 初試水培椒草

今年5月中開始自己試下種嘢, 係新手一個~ 請大家多指教!

而家屋企嘅水耕植物大至都適應環境, 雖然只係嘅粗生植物, 但都好開心, 好有成功感, 希望大家健康成長

<<銅錢草>> 穩步朝爆盆目標進發

<<黃金葛>> 緩慢生長中

<<迷你椰子>> 土培轉水培, 有生長跡象, 觀察中

<<白網紋草>> 兩株變四株, 新植株成功出根, 生長穩定

川流不息 發表於 2016-7-14 15:07:27 |顯示全部樓層
跟屏風放一起好有意境 XD
little_stone 發表於 2016-7-14 18:28:16 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-7-14 15:07
跟屏風放一起好有意境 XD

哈哈, 謝謝欣賞

我自己都好鐘意呢個屏風, 可以為植物遮下陽光, 唔會哂壞, 好似係非洲花李木黎
川流不息 發表於 2016-7-14 22:26:16 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2016-7-14 18:28
哈哈, 謝謝欣賞

我自己都好鐘意呢個屏風, 可以為植物遮下陽光, 唔會哂壞, 好似係非洲花李木黎 ...

又靚又實用, 都真係幾好 XD

你的銅錢草開花喎~
little_stone 發表於 2016-7-15 10:03:54 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-7-14 22:26
又靚又實用, 都真係幾好 XD

你的銅錢草開花喎~

銅錢草係人地俾我嗰時已經有花, 5月至而家一路未謝過
little_stone 發表於 2016-7-16 18:16:33 |顯示全部樓層
超迷你銅錢草

銅錢草水位好似要達7-8成先夠,亦有人當水草養。  發表於 2019-4-3 13:05
little_stone 發表於 2019-3-26 18:30:30 來自手機 |顯示全部樓層
情人節時老公問我想要咩花,我唔想收鮮花,唔捨得擺到謝時dump,又冇時間整乾花,而且又貴呢!於是揀咗盆孔雀椒草。

第一次種呢類植物,冇爬文就直接去種。一盆分咗五棵出黎。因為老公唔鐘意泥,就嘗試水種。為保險,一棵拎返娘家天台泥種,其餘就留屋企水培。

一開始水培嘅四棵都不停甩葉,土種嘅就生得好好。後來試下將水位降低,只掂根部少少,終於可以正常生長。

甩出黎嘅葉我都嘗試水誘根,起初不斷葉莖分離,後來都係降低水位,水係莖以下一厘米左右。慢慢終於有一棵生根發芽:

眼花睇以為係西瓜皮椒草  發表於 2019-4-3 08:24
菜妹 發表於 2019-4-3 08:24:10 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-26 18:30
情人節時老公問我想要咩花,我唔想收鮮花,唔捨得擺到謝時dump,又冇時間整乾花,而且又貴呢!於是揀咗盆孔 ...

下次返回帶鏡面草俾女神玩下,葉圓圓更似銅錢。
little_stone 發表於 2019-4-3 09:29:45 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-3 08:24
下次返回帶鏡面草俾女神玩下,葉圓圓更似銅錢。

好呀!謝謝師姐!
我之前都有諗過買孔雀椒草好,定買西瓜皮好,最後揀孔雀
菜妹 發表於 2019-4-3 12:49:45 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-3 09:29
好呀!謝謝師姐!
我之前都有諗過買孔雀椒草好,定買西瓜皮好,最後揀孔雀 ...

西瓜皮好難遇到,我未見過實物,館內都極罕見,知根大有一棵。
little_stone 發表於 2019-4-3 12:53:27 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-3 12:49
西瓜皮好難遇到,我未見過實物,館內都極罕見,知根大有一棵。

花墟有呀,都唔少
菜妹 發表於 2019-4-3 13:02:31 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-3 12:53
花墟有呀,都唔少

花墟離我太遠,有都帶唔到返屋企,有緣見到真身先再諗。

下次你返黎帶你去睇啦^^  發表於 2019-4-3 14:18