返回列表 發新帖

求教睡房點趕蚊

作者: malaspiga 發表于 2016-6-21 23:11:58
8568 35
ccinn 發表於 2016-10-6 11:18:59 |顯示全部樓層
我自己都好惹蚊虫!!!係屋企會點香薰, 都係香芧味~ 心理上好似好D

種食蟲啦 :))  發表於 2017-3-17 17:14
回復

smallfish 發表於 2016-10-8 15:14:32 |顯示全部樓層

用 紅外線滅蚊燈!
回復

fm_plant 發表於 2017-3-17 12:02:25 來自手機 |顯示全部樓層

之前蚊香、殺蚊劑用到人都幾乎C,但D蚊仍然健在。後來偶然把摘下嘅茉莉花放咗喺床頭,竟然可以耳根清淨,再無蚊幫襯……
回復

B17 發表於 2017-3-17 15:11:21 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-3-17 12:02
之前蚊香、殺蚊劑用到人都幾乎C,但D蚊仍然健在。後來偶然把摘下嘅茉莉花放咗喺床頭,竟然可以耳根清淨,再 ...

唔知茉莉花香薰得唔得?蚊飛咗入屋唔易搵,捉唔到,拍唔到
回復

fm_plant 發表於 2017-3-17 16:53:38 來自手機 |顯示全部樓層
香薰成本貴我未試過,只用鮮花。盆栽茉莉花好平又易種、易扦插繁殖(關鍵係要有多陽光)。
回復

B17 發表於 2017-3-17 22:19:52 來自手機 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-3-17 16:53
香薰成本貴我未試過,只用鮮花。盆栽茉莉花好平又易種、易扦插繁殖(關鍵係要有多陽光)。 ...

茉莉種過啦,勁多陽光,唔知點解冇乜花,想日日採花有難度
回復

fm_plant 發表於 2017-3-17 23:09:55 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-17 22:19
茉莉種過啦,勁多陽光,唔知點解冇乜花,想日日採花有難度

關於茉莉,我還有兩個心得:
1)茉莉喜歡迫根,所以試下扦插/種多D喺同一個盆內,當然盆要適當加大(我自從發現可以驅蚊,就在平台種了四大盆。不時施適量稀釋的自製酵素肥,枝葉都密密麻麻,互相碰撞。整個夏季高溫日子,日日都有花摘,有時一日有廿多朵)。

2)天氣冷時隨它休眠/生長(因為天冷樹液未完全正常流動,若此時修剪,有機會令茉莉愈剪愈萎縮)。在氣溫回暖後,茉莉開始不斷長出新枝時,盡量剪短、剪掉 “少葉弱枝”,促發多生粗壯多葉的強枝條。

另外因為茉莉只有夏天才開花,其他日子我也用過別的開花有香味的植物,有類似效果。不過茉莉是暫時用過效果最好的,所以才敢推薦,而且茉莉花比較清香令人安眠,只需放兩三朵就夠睡房 “一整晚” 用。或者你可以試試其他有香味而不會影響睡眠的,例如你講的香薰(但我未試過香薰不知道效果)。
回復

B17 發表於 2017-3-17 23:13:59 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-3-17 23:09
關於茉莉,我還有兩個心得:
1)茉莉喜歡迫根,所以試下扦插/種多D喺同一個盆內,當然盆要適當加大。

解釋得好詳細,謝謝
回復

fm_plant 發表於 2017-3-17 23:26:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-3-17 23:13
解釋得好詳細,謝謝

回復

fm_plant 發表於 2017-4-15 17:43:30 來自手機 |顯示全部樓層

今年的茉莉開始有花蕾啦,蚊…… bye bye
回復

bal1214 發表於 2017-5-1 20:38:19 |顯示全部樓層
我都想種下, E家那裡有賣茉莉花, 還是買種子種. 可以每天淋水嗎?
回復

fm_plant 發表於 2017-5-1 21:12:00 來自手機 |顯示全部樓層
bal1214 發表於 2017-5-1 20:38
我都想種下, E家那裡有賣茉莉花, 還是買種子種. 可以每天淋水嗎?

一般而言 “盆栽” 都應該等泥土表層乾到化白,先至好再淋透水(“好水植物” 當然例外)
回復

fm_plant 發表於 2017-5-1 21:14:56 來自手機 |顯示全部樓層
bal1214 發表於 2017-5-1 20:38

另外,茉莉未見過有用種子種嘅…… 盆栽好多地方都有賣,例如太子花墟。如果夠耐性,甚至可以剪粗枝扦插繁殖(扦插時保持泥土適當濕潤),扦插生根後,夏天就可以開花。
回復

Sumbie 發表於 2017-6-30 14:29:36 來自手機 |顯示全部樓層
我都係住村屋,黃昏時候蚊子會聞到屋內二氧化碳就會在蚊網前徘徊,稍一不慎我哋出入佢就會跟住入屋,有一日我試過用自製香茅油噴霧噴在蚊網上邊,一路留意,啲蚊飛過嚟之後就立刻走左,所以我確信香茅油好有驅蚊作用,可以試吓再窗門旁邊噴下,當然最好就係整蚊網啦!
回復

Sumbie 發表於 2017-6-30 14:32:13 來自手機 |顯示全部樓層
另外我在淘寶買咗好多艾草線香盤香,黃昏左右就會在屋裏面燃點,我比較接受到佢嘅味道,又有藥用功效!

另外響台灣買咗某個牌子「叮x」的天然蚊怕水,佢有幾款,有一隻轉系對付小黑蚊,呢隻野真係非常得!剛剛叫親戚幫我買咗10幾支返嚟!
回復

fm_plant 發表於 2017-6-30 14:38:49 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2017-6-30 14:29
我都係住村屋,黃昏時候蚊子會聞到屋內二氧化碳就會在蚊網前徘徊,稍一不慎我哋出入佢就會跟住入屋,有一日 ...

似乎濃香嘅氣味都可以驅蚊…… 只要能夠集中到(例如室內)
回復