空鳳新手

作者: 川流不息 發表于 2016-6-15 15:23:41
20580 350
川流不息 發表於 2017-4-16 14:51:52 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-4-15 23:32
真好, 每天不停嘗靚花

謝謝賞花~
回復

川流不息 發表於 2017-4-19 23:47:18 |顯示全部樓層
很久沒更新女王和大三色(掃把)的仔仔, 太很多了~

回復

八王爺 發表於 2017-4-20 11:21:05 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-19 16:47

見到個掃把仔.....都幾大下!
回復

川流不息 發表於 2017-4-20 21:18:59 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-4-20 11:21
見到個掃把仔.....都幾大下!

哈哈哈哈哈哈係呀, 諗緊幾時分開佢地...........
回復

小蘑菇 發表於 2017-4-20 22:04:59 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-19 23:47

兩款同母株差不多大了, 尤其女王, 應該可以分株了吧

BTW, 想問一問,呢兩棵的母株有無枯萎的跡象???因我的掃把母株中心已枯萎了,但小掃把不算大,都唸緊要唔要將它們分離啊
回復

川流不息 發表於 2017-4-20 22:12:54 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-4-20 22:04
兩款同母株差不多大了, 尤其女王, 應該可以分株了吧  

BTW, 想問一問,呢兩棵的母株有無 ...

兩棵都仲好健康呀~ 唔....三色可能差少少咁啦~ 比之前瘦D

所以暫時都未將佢地分開住......尤其女王仲係好靚呀!

以我的愚見, 如果母株枯左, 而會令到淋完/浸完水之後難乾, 就應該分!

個道理同植株自己本身出現枯葉一樣, 應該除去, 你覺得呢??
回復

小蘑菇 發表於 2017-4-20 23:51:45 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-20 22:12
兩棵都仲好健康呀~ 唔....三色可能差少少咁啦~ 比之前瘦D

所以暫時都未將佢地分開住......尤其女王仲係 ...

我都覺得現在係時候, 將它們分開,除左你講的理由外, 母株已經不再生長, 應該不會再供養分給小掃把了吧, 分開它們, 可能有助刺激小掃把生長呢
回復

川流不息 發表於 2017-4-21 00:18:45 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-4-20 23:51
我都覺得現在係時候, 將它們分開,除左你講的理由外, 母株已經不再生長, 應該不會再供養分給小掃把了 ...

話時話, 小掃把現在如何呢??
回復

小蘑菇 發表於 2017-4-21 08:37:11 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-21 00:18
話時話, 小掃把現在如何呢??

我的小掃把大得好慢, 不過尚算健康

回復

川流不息 發表於 2017-4-21 12:11:53 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-4-21 08:37
我的小掃把大得好慢, 不過尚算健康

小掃把貼住媽媽好得意呀, 我果把90度角好攪笑ww

我想問, 其實枯的部份係咪只係花柱? 如果係, 我覺得剪走果度就可以, 因為睇上去仲好健康。

之前睇過文章話, 小株最好到母株1/3大先好分開。
回復

小蘑菇 發表於 2017-4-21 15:31:30 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-21 12:11
小掃把貼住媽媽好得意呀, 我果把90度角好攪笑ww

我想問, 其實枯的部份係咪只係花柱? 如果係, 我覺得剪走 ...

你棵好有性格呢, 知道你屋企多位, 可以 90 角咁瞓係度, HEA 爆呢

母株的中心已全部枯了, 現在只有外圍的葉還 OK 咋, 中心部份亦沒再出新葉呢, 所以現在仍心大心細 ......
回復

川流不息 發表於 2017-4-21 17:12:17 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-4-21 15:31
你棵好有性格呢, 知道你屋企多位, 可以 90 角咁瞓係度, HEA 爆呢

母株的中心已全部枯了, 現在只有外圍的 ...

其實係的, 空鳳只要開過花生長點就唔會再長新葉, 唔會再大, 因為生完仔仔就完成自己使命了。

母株會慢慢枯, 但呢個時段可能好長(或者幾年)。

我有時會掉轉諗, 如果太快分左個仔仔出來, 母株又會唔會快D死.......
回復

小蘑菇 發表於 2017-4-21 18:20:11 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-21 17:12
其實係的, 空鳳只要開過花生長點就唔會再長新葉, 唔會再大, 因為生完仔仔就完成自己使命了。

母株會慢慢 ...

我之前有一棵都係咁, 好早由母株分離, 現在母株和子都無乜事, 就係相中嗰棵 (子株現在大多少少)

回復

川流不息 發表於 2017-4-21 18:26:57 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-4-21 18:20
我之前有一棵都係咁, 好早由母株分離, 現在母株和子都無乜事, 就係相中嗰棵 (子株現在大多少少)

...

NICE~~仔仔好得意呀!!!

我想問呢, 呢個都係開花生仔定係冇開花就生左? wwww
回復

小蘑菇 發表於 2017-4-21 20:49:00 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-21 18:26
NICE~~仔仔好得意呀!!!

我想問呢, 呢個都係開花生仔定係冇開花就生左? wwww ...

我買時已經有大仔仔 (即分開的子株), 但一路都無長大過, 之後過左一段時間, 無啦啦又生多一個小仔仔咁囉
回復

川流不息 發表於 2017-4-21 20:56:15 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-4-21 20:49
我買時已經有大仔仔 (即分開的子株), 但一路都無長大過, 之後過左一段時間, 無啦啦又生多一個小仔仔咁 ...

哈哈哈哈哈哈厲害,很愛生!!証明你種得很好呀~
回復

小蘑菇 發表於 2017-4-21 21:41:06 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-21 20:56
哈哈哈哈哈哈厲害,很愛生!!証明你種得很好呀~

都只係幾棵有 d 成長跡象, 其他的就....... 不過我有時都會安慰自己, 佢哋生長太快的話, 要揾地方安置它們, 會係一個頭痛的問題
回復

川流不息 發表於 2017-4-22 11:47:03 |顯示全部樓層
尋晚見到自己個頭像先想起好耐冇影霸王一號, 個樣唔同左好多。

我覺得中間有段時間養得麻麻, 唔係好夠陽光。

秋冬放左響一個見光多的有利位置之後好D。

回復

川流不息 發表於 2017-4-22 11:52:55 |顯示全部樓層
另外更新薄紗一號的兩個仔仔, 初時只係見有一個仔仔伸出來, 後來又發現多伸一隻。

不過仔仔好似由媽媽身體度穿出來咁, 仲刺穿左媽媽D葉, 好暴力呀 ><

媽媽個樣好似謝得6677了........ 兩個仔仲好細, 頂耐D呀~~~~

回復

八王爺 發表於 2017-4-22 11:54:23 |顯示全部樓層
邊個位出都得,反正阿母唔襟捱!
回復