係乜野蟲?

作者: yukyo 发表于 2016-6-8 10:16:58
1963 5
請問係乜野蟲呀?有益定為害架?係我d士多啤梨葉底。
Wong44268 發表於 2016-6-8 10:39:53 |顯示全部樓層

好似係,唔該晒Wong44268  發表於 2016-6-8 11:22
Bing 發表於 2016-6-10 02:18:29 |顯示全部樓層
對我嚟講,哩隻嘢絕對係害蟲,因為咬爛曬植物啲根,而且繁殖好快,曾經害死過我唔少盆栽,建議樓主儘早處理。

Bing, 唉!正如你所講,係害蟲,之前見到一隻,而家係泥裏面好多,我用咗茶籽粉,希望救得我d士多。有無其他好建議,謝謝!  發表於 2016-6-14 09:44
Bing 發表於 2016-6-14 10:27:27 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2016-6-10 02:18
對我嚟講,哩隻嘢絕對係害蟲,因為咬爛曬植物啲根,而且繁殖好快,曾經害死過我唔少盆栽,建 ...

"Bing, 唉!正如你所講,係害蟲,之前見到一隻,而家係泥裏面好多,我用咗茶籽粉,希望救得我d士多。有無其他好建議,謝謝!"

唉!我而家用土蟲丹,簡單,效用又比較持久,不過你棵係士多啤梨,唔可以用。茶籽粉對蝸牛等好有用,但對哩隻嘢效用成疑,樓主要密切留意。如果唔得,而如果樓主棵士多啤梨係盆栽,建議成盆浸入水,佢哋會走晒出嚟,然後人手捉,不過嚟個方法只可以對付成蟲,對蟲卵無用,所以要做好多次。或者干脆換泥。
如果樓主搵到其他方法,我都想知,因為其實我都唔想用土蟲丹嚟啲毒物。
yukyo 發表於 2016-6-15 13:32:41 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2016-6-14 10:27
"Bing, 唉!正如你所講,係害蟲,之前見到一隻,而家係泥裏面好多,我用咗茶籽粉,希望救得我d士多。有 ...

Bing, 我上星期發現潮蟲係我盆士多度,一翻泥好多好多,我用少量茶籽粉唔得。琴日我剪晒d壞葉,令盆士多通風d,再係水樽度加量放茶籽粉,勁搖等佢起晒泡(2/3都係泡)先倒落d泥度。倒晒成樽,倒清晒d泡泡,今日無晒蟲,士多明顯精神咗。
Bing 發表於 2016-6-15 21:36:05 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2016-6-15 13:32
Bing, 我上星期發現潮蟲係我盆士多度,一翻泥好多好多,我用少量茶籽粉唔得。琴日我剪晒d壞葉,令盆士多 ...

Yukyo, 如果哩個方法OK,我下次都試下先。謝謝分享!