蘑菇的小小空氣草

作者: 小蘑菇 发表于 2016-5-24 10:55:40
22101 285
小蘑菇 發表於 2017-3-26 00:11:39 |顯示全部樓層

是啊! 真的好少見到 Melb 大大呢
川流不息 發表於 2017-3-26 15:53:02 |顯示全部樓層

咦? 真的!!! 我還以為MELB 大只是少來這邊, 剛去多肉版看了下也沒有出現.....
小蘑菇 發表於 2017-4-11 22:08:49 來自手機 |顯示全部樓層

剛由鹿兒島買回來的 11棵小空鳳

川流不息 發表於 2017-4-12 02:03:12 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-4-11 22:08

剛由鹿兒島買回來的 11棵小空鳳

哇~~~~ 100YEN店的小空鳳真的很抵買!!!

而且看上去狀態都很不錯呢~ (有時遇上在店裡放久了的, 狀態不是很好......

恭喜恭喜!!
小蘑菇 發表於 2017-4-12 08:45:58 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-12 02:03
哇~~~~ 100YEN店的小空鳳真的很抵買!!!   

而且看上去狀態都很不錯呢~ (有時 ...

係呀, 本來都無唸住買咁多,但嗰間的空鳳質數唔錯 (其實我都唔多識選的 ), 攪到我都選擇左好耐, 棵棵都想買
八王爺 發表於 2017-4-12 12:31:36 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-4-12 01:45
係呀, 本來都無唸住買咁多,但嗰間的空鳳質數唔錯 (其實我都唔多識選的 ), 攪到我都選擇左好耐, 棵 ...

不佔地方,掛在窗邊,買多D都冇問题吖!
小蘑菇 發表於 2017-4-12 13:06:45 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-4-12 12:31
不佔地方,掛在窗邊,買多D都冇問题吖!

王爺又係度放毒了

雖然係咁講, 但屋企地方此終有限呢, 依家我都只係用相中的白色筲箕裝住佢地咋, 要吊起它們就要唸唸計仔了
川流不息 發表於 2017-4-12 13:19:17 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-4-12 08:45
係呀, 本來都無唸住買咁多,但嗰間的空鳳質數唔錯 (其實我都唔多識選的 ), 攪到我都選擇左好耐, 棵 ...

咁平唔怕買多幾棵 買買買!! ww

我都唔多識架, 不過記得之前睇過D資料, 同埋偶爾遇上好人的店主有過左兩招俾我。

1) 外表狀態, 唔好乾乾餅餅咁, 似脫水好耐死死下咁

2) 重量, 呢個小苗會難因為太輕了ww 正常成年株有重量唔會輕飄飄咁

3) 輕按下近根部的位置, 正常係硬硬地, 如果好軟/空心就即是可能已經爛心/謝左.....

小蘑菇 發表於 2017-4-12 13:34:20 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-12 13:19
咁平唔怕買多幾棵 買買買!! ww

我都唔多識架, 不過記得之前睇過D資料, 同埋偶爾遇上好人的 ...

見到咁平, 真係好難忍手呢, 哈哈哈 .... 上次聽你講, 100yen 店有賣空鳳, 但質數嘛嘛地, 所以我都無特別去, 只係經過入去望一望,但估唔到會買空鳳, 仲要買咁多回來, 真係喜出望外

真係好多謝你的資料 , 等我今晚睇下果 11 棵算唔算健康

唔好客氣~ 係呀, 100YEN店D空鳳, 有時放得太耐狀態真係嘛嘛, 可能你撞上佢地剛入貨, 咁就正啦w  發表於 2017-4-12 13:51
小蘑菇 發表於 2017-4-15 23:36:45 |顯示全部樓層
有無人知, 呢兩棵叫咩名???
川流不息 發表於 2017-4-16 14:37:48 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-4-15 23:36
有無人知, 呢兩棵叫咩名???

左邊不是很確定 Tillandsia circinnatoides (象牙玉墜子) ?

右邊 Tillandsia baileyi ----- 我看書介紹文說陽光不足會變灰色, 小心~

小蘑菇 發表於 2017-4-16 15:59:18 |顯示全部樓層
左邊果棵都似似地Tillandsia circinnatoides 呢, thanks

右邊果棵買回來時, 係紫紫地色的 (可能影得唔好, 影唔到 d 色水),唔知係咪你所指的灰色呢, 乜原來咁難養嫁
川流不息 發表於 2017-4-16 16:31:21 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-4-16 15:59
左邊果棵都似似地Tillandsia circinnatoides 呢, thanks

右邊果棵買回來時, 係紫紫地色的 (可能影得唔 ...

我之前都有由100YEN店買回兩棵, 佢地本身都有D紫紫地, 我諗都正常的。

(佢地玩緊水, 拎上來影相 )

小蘑菇 發表於 2017-4-16 17:50:19 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-16 16:31
我之前都有由100YEN店買回兩棵, 佢地本身都有D紫紫地, 我諗都正常的。

(佢地玩緊水, 拎上來影相 {:emoji ...

變晒綠色了喎, 外形好似無紋的虎紋 , 呢兩棵養左幾耐? 好似好大棵咁呢
川流不息 發表於 2017-4-16 21:03:00 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-4-16 17:50
變晒綠色了喎, 外形好似無紋的虎紋 , 呢兩棵養左幾耐? 好似好大棵咁呢 ...

養左大半年左右, 但我覺得冇點大過呀.........
小蘑菇 發表於 2017-4-16 21:27:30 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-16 21:03
養左大半年左右, 但我覺得冇點大過呀.........

可能係你其他的空鳳大得快, 所以唔覺佢地大啦
川流不息 發表於 2017-4-17 01:29:35 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/home.php?mod ... um&picid=275127

我搵到了, 真的沒有大 www

而且最左已經不在了......
小蘑菇 發表於 2017-4-17 09:21:32 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-17 01:29
http://hkplants.com/home.php?mod=space&uid=88117&do=album&picid=275127

全部都係 100 yen 的 Tillandsia circinnatoides ? 左邊係仙遊?

baileyi 呀wwww 3隻一齊買的都係100YEN店, 係呀返來冇耐就爛心.........  發表於 2017-4-17 10:44
小蘑菇 發表於 2017-4-17 12:54:47 |顯示全部樓層
17.04.2017

陽光下的空鳳們好醒神呢
小蘑菇 發表於 2017-4-17 12:59:47 |顯示全部樓層
川流不息 baileyi 呀wwww 3隻一齊買的都係100YEN店, 係呀返來冇耐就爛心.........  發表於 2 小時前

仲有兩隻, 等開花後, 又可以變多幾隻
我成日都唔記得佢哋 D 名, 真係要抽空幫佢哋整返個 相簿 呢