蘑菇的小小空氣草

作者: 小蘑菇 發表于 2016-5-24 10:55:40
22262 285
小蘑菇 發表於 2016-6-17 12:34:54 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-17 11:48
係呀, 紅色盤。

我諗我冇認錯卦...(喂!) 應該係同一種。見到佢好似掃把咁好得意就買左。我影左相之後po ...

我又係見到佢得意先買, 初買返來無咁散的, 越種越散,  你個棵係咪都係咁的? 其實我種得唔靚, 葉尖都枯枯地, 可能係影的角度問題, 所以你唔覺

好呀, 影來睇下係咪一樣先
回復

川流不息 發表於 2016-6-17 13:29:26 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-17 12:34
我又係見到佢得意先買, 初買返來無咁散的, 越種越散,  你個棵係咪都係咁的? 其實我種得唔靚, 葉尖都枯枯 ...

咦! 我果棵都係葉尖會枯~ 我會剪走枯的部份的。

我果棵冇咁茂密所以冇散得咁開, 同埋佢有D側埋一邊, 真係好似D人掃枯葉果D掃把的   (好衰)
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-17 14:40:44 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-17 13:29
咦! 我果棵都係葉尖會枯~ 我會剪走枯的部份的。

我果棵冇咁茂密所以冇散得咁開, 同埋佢有D側埋一邊, 真 ...

我個棵就好鬼霸道, 丫起晒, 成個惡霸咁呢

我唔敢剪葉尖, 怕被我剪晒, 我懷疑係咪唔夠水份, 先散咁開呢 ???
回復

川流不息 發表於 2016-6-17 18:32:43 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-17 14:40
我個棵就好鬼霸道, 丫起晒, 成個惡霸咁呢  

我唔敢剪葉尖, 怕被我剪晒, 我懷疑係咪唔夠水份, 先散咁開 ...

唔....我都想問, 因為我成日覺得佢望上去好乾爭爭咁, 唔知係咪應該俾多D水.....

睇書又冇特別講, 都係要自己慢慢觀察。(書寫水份需求係3星; 其他種類最多5星)

真係好喇~ 你我都有, 可以keep住交流
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-17 21:35:18 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-17 18:32
唔....我都想問, 因為我成日覺得佢望上去好乾爭爭咁, 唔知係咪應該俾多D水.....

睇書又冇特別講, 都係要 ...

我曾經在網上看過某 d post, 提及過此款很喜歡水份, 所以現在我嘗試用樹皮加少少水苔作底種植, 看看是否有改善
回復

川流不息 發表於 2016-6-17 22:47:21 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-17 21:35
我曾經在網上看過某 d post, 提及過此款很喜歡水份, 所以現在我嘗試用樹皮加少少水苔作底種植, 看看是 ...

哦哦~~ 所以你用盆!! 明白了~

的確書有寫佢係適合用保水性強的培養土種植的, 因為佢的根有吸水功能。

話如果根系旺盛, 株型會變得更巨大啊~~

但當然最重要都係通風~

期待你的試驗結果!!

加油~~
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-17 23:42:56 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-17 22:47
哦哦~~ 所以你用盆!! 明白了~

的確書有寫佢係適合用保水性強的培養土種植的, 因為佢的根有吸水功能。

哈哈! 其實我只是放它在樹皮水苔上, 不太敢埋太深, 因我家通風不太好, 所以都很怕它爛心, 但願今次不要給我弄呱就好了

回復

川流不息 發表於 2016-6-18 00:03:08 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-17 23:42
哈哈! 其實我只是放它在樹皮水苔上, 不太敢埋太深, 因我家通風不太好, 所以都很怕它爛心, 但願今次 ...

哦哦~ 我都係放窗邊, 但又未至於長時間直曬咁。

個窗淨係開冷氣或者認真好大風時關。

夏天真係一個大考驗呢, 不過我覺得空鳳已經比多肉易應付 ><
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-18 08:41:53 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-18 00:03
哦哦~ 我都係放窗邊, 但又未至於長時間直曬咁。

個窗淨係開冷氣或者認真好大風時關。

我曾經在家中,嘗試種多肉植物,可惜通風及光線不足, 很快就仙遊 , 現在只看而不敢買呢 (雖然經常都心郁郁想買 )
回復

川流不息 發表於 2016-6-18 10:24:31 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-18 08:41
我曾經在家中,嘗試種多肉植物,可惜通風及光線不足, 很快就仙遊  , 現在只看而不敢買呢 (雖然經常 ...

十分明白, 真係唔想再害佢地 ><
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-23 20:09:51 |顯示全部樓層
今晚太唔小心了, 唔小心弄斷左老二的新葉 IMG-20160623-WA0008.jpg
回復

川流不息 發表於 2016-6-25 14:35:04 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-23 20:09
今晚太唔小心了, 唔小心弄斷左老二的新葉

呀 ><

大概兩個月之前有晚好大風我都冇關窗, D 空鳳都發生左一次大災難 ....

小心小心!!
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-25 22:53:32 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-25 14:35
呀 ><

大概兩個月之前有晚好大風我都冇關窗, D 空鳳都發生左一次大災難 ....

知道, 下次我會小心的, 但有時拎上拎落, 真係好易出事

發生左咩事? 睇你個 forum d 相片, 又唔覺有咩事喎, 張張相都照得佢哋好靚仔靚女呢
回復

川流不息 發表於 2016-6-25 23:30:54 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-25 22:53
知道, 下次我會小心的, 但有時拎上拎落, 真係好易出事

發生左咩事? 睇你個 forum d  ...

發生左幾件斷臂事件

不過都兩個幾月前, 而家已經唔係好大影響了~
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-26 00:16:34 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-25 23:30
發生左幾件斷臂事件  

不過都兩個幾月前, 而家已經唔係好大影響了~

無乜事就好了, 總好過我個棵, 人為地折斷新葉, 永恆的傷痕, 心痛死我了
回復

川流不息 發表於 2016-6-26 16:49:22 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-26 00:16
無乜事就好了, 總好過我個棵, 人為地折斷新葉, 永恆的傷痕, 心痛死我了  ...

唔緊要~ 過多幾個月就睇唔出架喇

我趁屋企開冷氣, 久違地幫佢地浸緊浴~
回復

小蘑菇 發表於 2016-6-27 00:14:38 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2016-6-26 16:49
唔緊要~ 過多幾個月就睇唔出架喇

我趁屋企開冷氣, 久違地幫佢地浸緊浴~   ...

我一星期幫佢哋浸浴一次, 平日早晚淋浴, 所以唸落空氣草一D都唔係懶人植物呢
回復

川流不息 發表於 2016-6-27 02:35:46 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2016-6-27 00:14
我一星期幫佢哋浸浴一次, 平日早晚淋浴, 所以唸落空氣草一D都唔係懶人植物呢   ...

想種好的話其實都要花好多心機

一D都唔可以懶囉~~
回復

小蘑菇 發表於 2016-7-5 21:29:30 |顯示全部樓層

今晚又是一星期一次的浸水時間, 大家又要排隊浸浴

玩水個樣好可愛~~(^V^)  發表於 2016-7-6 14:46
回復

小蘑菇 發表於 2016-7-10 17:46:01 |顯示全部樓層
川流不息 玩水個樣好可愛~~(^V^)  發表於 4 天前

係呀, 好可愛, 但好花時間呢
回復