唔知比咩蟲咬

作者: lamhe 发表于 2016-5-15 20:07:13
2447 11
咬到D葉一個個半圓形......
紫菜豆腐湯 發表於 2016-5-16 00:41:57 |顯示全部樓層
如果見唔到有毛蟲,那種蟲可能日間躲在泥土里
帶手套,然後將整棵植株連泥倒出,
用清水沖洗乾淨,換過D 新泥
可以既話,再噴少少苦楝油預防一下,
等有陣味,嚇退蟲蟲
馬修 發表於 2016-5-16 14:27:53 |顯示全部樓層
其實又唔使特登為左條蟲將全部泥清走所有泥 咁樣對棵植仲傷。只要你夜晚咁上下時間 條蟲就會出黎揾食 果時捉佢快捷又方便。
lamhe 發表於 2016-5-16 22:47:32 |顯示全部樓層
thx very much ~
tridagger 發表於 2016-5-18 12:32:22 |顯示全部樓層
一個個半圓形似 切葉蜂 搞鬼?

一睇你提出既疑問 我都即刻上網搵資料 我以前都未預過切葉蜂 如果根據形容同相片比照 又真係好似係切葉蜂所做出黎 又識多一樣野!  發表於 2016-5-19 08:29
Bing 發表於 2016-5-18 23:36:21 |顯示全部樓層
我棵牽牛花苗前幾晚俾夜盜蛾幼蟲咬咗一半葉,第二朝我沈咗少少茶籽粉係泥面,之後就無事啦。不過,如果係切葉蜂等飛埋嚟嘅蟲,哩個方法就應該無乜用。
Maiko 發表於 2016-8-11 13:52:06 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2016-5-18 23:36
我棵牽牛花苗前幾晚俾夜盜蛾幼蟲咬咗一半葉,第二朝我沈咗少少茶籽粉係泥面,之後就無事啦。不過,如果係切 ...

想請教 "茶籽粉" 是否用來洗頭果D呀?? 我可以點用, 可以當係泥咁加埋入去盆就得?? 我剛也發現幾盆有咬過的葉呀...好可憐的葉葉..
Bing 發表於 2016-8-11 20:28:11 |顯示全部樓層
Maiko 發表於 2016-8-11 13:52
想請教 "茶籽粉" 是否用來洗頭果D呀?? 我可以點用, 可以當係泥咁加埋入去盆就得?? 我剛也發現幾盆有咬過 ...

係呀,就係洗頭嗰啲,不過唔係對所有蟲都有效,對蝸牛、蛞蝓等嘅蟲就OK。我係沈少少係泥面,試過沈太多,淋完水啲泥黐埋一舊。
仲有人教可以用嚟煲水,攤凍之後噴係葉度,咁啲蟲無咁鍾意咬啲葉。哩個方法我都試過,覺得有幫助,但係唔可以百份百杜絕。如果你要試嘅話,最好先試少少,睇下會唔會影響棵植物。
其實,如果你知道係乜嘢咬你啲植物,會容易啲搵到有效嘅方法,否則,盲目咁試,會好嘥時間。
如果係蝸牛或者蛞蝓,泥面會有閃令令嘅粘液痕跡,好易認。
Maiko 發表於 2016-8-15 17:34:54 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2016-8-11 20:28
係呀,就係洗頭嗰啲,不過唔係對所有蟲都有效,對蝸牛、蛞蝓等嘅蟲就OK。我係沈少少係泥面,試過沈太多, ...

我仲未知係乜咬D我葉, 但早上回公司時, 有些盆會翻倒, 食到只留下支莖,
Bing 發表於 2016-8-15 18:33:31 |顯示全部樓層
Maiko 發表於 2016-8-15 17:34
我仲未知係乜咬D我葉, 但早上回公司時, 有些盆會翻倒, 食到只留下支莖,

吓,連盆都翻倒!?
會唔會係老鼠呀?
Maiko 發表於 2016-8-17 12:02:11 |顯示全部樓層
未知, 因為老鼠吾會食葉掛, 佢無食我的糖果, 今日放假, 同事SEND比我睇, 又食左一片葉了...太奇怪
Bing 發表於 2016-8-18 21:11:35 |顯示全部樓層
有啲蟲,例如夜盜蛾嘅幼蟲,白天哩埋係泥入面,夜晚先出嚟食葉、莖、花等等。
另外,老鼠蟑螂都會咬植物。