TomAtoの綜合多肉ZonE

作者: tomatozone 發表于 2016-5-2 16:45:17
4954 40
tomatozone 發表於 2016-5-3 20:16:30 |顯示全部樓層
michele1004 發表於 2016-5-3 11:17
我都係,成日搬出搬入,好累

我係怕我成日搬, 搖親佢地
回復

michele1004 發表於 2016-5-3 20:56:49 |顯示全部樓層
tomatozone 發表於 2016-5-3 20:16
我係怕我成日搬, 搖親佢地

今晚又要搬啦!黃雨
回復

tomatozone 發表於 2016-8-30 14:48:59 |顯示全部樓層
兔耳家族登場

今個夏天徒了不少...希望黎緊秋天曬多D可以改善
毛毛上好多灰塵 請見諒

全家福

估係姬仙女之舞 (K. beharensis ‘Maltese Cross’)

獠牙仙女之舞/鷹兔耳 (K. beharensis ‘Fang’)

橡葉仙女之舞 (K. beharensis ‘Oakleaf’), 遲D補相

褐矮星 (K. beharensis ‘Brown Dwarf’)

仙福兔 (K. ??? x K. eriophylla)

千兔耳 (Kalanchoe millotii)

月兔耳 (K. tomentosa)

無星兔 (K. tomentosa ‘Super Didier’)

野兔耳 (K. tomentosa ‘Nousagi’)

黃金兔 (K. tomentosa ‘Golden Girl’ & K. tomentosa ‘Show Girl’)

孫悟空 (K. tomentosa ‘Chocolate Soldier’)

評分

查看全部評分

回復

老公仔 發表於 2016-8-30 14:58:34 |顯示全部樓層
小師妹的種植環境很好及開揚,面對大草地,是住村屋的嗎?
回復

AE380 發表於 2016-8-30 21:36:19 |顯示全部樓層
直頭對住個大球場....勁
回復

tomatozone 發表於 2016-8-30 22:33:08 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2016-8-30 14:58
小師妹的種植環境很好及開揚,面對大草地,是住村屋的嗎?

我都想有咁大個花園 衣度係我公司出面,俾我佔用左
回復

tomatozone 發表於 2016-8-30 22:35:01 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2016-8-30 21:36
直頭對住個大球場....勁

爛地停車場⋯⋯
回復

AE380 發表於 2016-8-30 22:53:50 |顯示全部樓層

對住咁廣闊的空間....人又舒服...植物更舒服
回復

tomatozone 發表於 2016-10-10 13:58:25 |顯示全部樓層
接觸多肉已經一年,斬頭再生原來是這樣的一回事,興奮指數爆升

多謝MELB大的分享, 養左重扇已經3個月啦, 斬頭後有側芽出現了!
20160918_113407.jpg 20161004_130111.jpg

多謝MELB大的分享, 蝴蝶之舞也在頭頂生了2個小生命

祉園之舞也很利害, 斬頭後生左好多BB
20161004_125643.jpg    20161004_125654.jpg

評分

查看全部評分

回復

tomatozone 發表於 2016-10-10 14:03:09 |顯示全部樓層
金邊龍舌蘭, 因為未"開墾土地", 目前養在盆中, 聽說落地可以長到好大好大....

多謝BRENDA 大大的分享, 佢地都長大了很多

評分

查看全部評分

回復

BenLau 發表於 2016-10-10 15:38:42 |顯示全部樓層
tomatozone 發表於 2016-10-10 13:58
接觸多肉已經一年,斬頭再生原來是這樣的一回事,興奮指數爆升

多謝MELB大的 ...

勁啊!加油
回復

vickypee 發表於 2016-10-10 23:24:44 來自手機 |顯示全部樓層
布紋球。好得意呀。
回復

tomatozone 發表於 2017-2-17 13:09:35 |顯示全部樓層
嘗試自己拼兔仔組合 一次過斬斬斬 希望可以健康成長

回復

AE380 發表於 2017-2-17 18:18:11 |顯示全部樓層
tomatozone 發表於 2017-2-17 13:09
嘗試自己拼兔仔組合 一次過斬斬斬 希望可以健康成長

...

一窩小兔子...好可愛...期待長大的樣子
回復

tomatozone 發表於 2017-5-19 22:43:34 |顯示全部樓層
花友贈送的紫珍珠, 差唔多一年啦

攝於2016.07, 剛到手的肉肉, 名都唔知係咩

攝於2016.09, 2個月已經大左好多, 開始有顏色

攝於2017.01, 再過多4個月, 成朵變左紫色, 應該係紫珍珠吧

攝於2017.03, 再過多2個月, 紫裡透紅啦

評分

查看全部評分

回復

tomatozone 發表於 2019-4-7 13:10:18 |顯示全部樓層

記錄一下今次版聚, 謝謝各師兄師姐的分享

1. 黑法師
2. 藍松
3. 火山女神
4. 酒紅法師
5. 蘆薈
6. 琉桑

回復

老公仔 發表於 2019-4-7 13:56:06 |顯示全部樓層
tomatozone 發表於 2019-4-7 13:10
記錄一下今次版聚, 謝謝各師兄師姐的分享

1. 黑法師

3. 是火山女神
回復

tomatozone 發表於 2019-4-7 14:18:15 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-4-7 13:56
3. 是火山女神

即改!
回復

阿唯小Ken 發表於 2019-4-7 16:02:39 來自手機 |顯示全部樓層
師姐好耐無更新....啦
頸都長.....
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-4-7 21:15:15 來自手機 |顯示全部樓層
我都記得係火山跟住成日俾人講錯名,
回復