風雨蘭@17大

作者: B17 发表于 2016-4-30 12:11:03
11010 139
一如往年首先出冧嘅係Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'
Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'-2016-002.JPG

另外金魚送贈嘅Zephyranthes 'El Cielo'都出冧,不過係K花黎
Zephyranthes 'El Cielo'-2016-008.JPG
B17 發表於 2016-5-3 15:40:18 |顯示全部樓層
今年第一朵風雨蘭係Jacala Red
Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'-2016-003.JPG
B17 發表於 2016-5-4 12:11:47 |顯示全部樓層
金魚嘅Zephyranthes 'El Cielo'隻隻帶冧,一種就開花,多謝金魚
Zephyranthes 'El Cielo'-2016-009.jpg

Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'再多兩朵
Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'-2016-004.jpg
hiatus 發表於 2016-5-5 14:27:34 |顯示全部樓層
其實我唔知佢叫咩名呀,你識得就好啦,反正我個度有此款既,應該唔會錯。

下面依款好紅! 應該紅過我有既個種紅色吧?
B17 發表於 2016-5-5 14:31:19 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-5-5 14:27
其實我唔知佢叫咩名呀,你識得就好啦,反正我個度有此款既,應該唔會錯。

下面依款好紅! 應該紅過我有既 ...

實物冇咁紅,攝影嘅幻覺黎

你有嘅紅係邊款,唔記得啦 之前畀咗幾粒Jacala Red小球你,不過要下年先有花

hiatus 發表於 2016-5-5 14:35:47 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-5-5 14:31
實物冇咁紅,攝影嘅幻覺黎

你有嘅紅係邊款,唔記得啦 之前畀咗幾粒Jacala Red小球你,不過要下年先 ...

依種
2015-05-25 12.31.55.jpg 2015-05-26 14.13.46.jpg

Red你有比過我咩?我唔記得咗啦。。。。

B17
搵番個名zephyranthes indonesia's fadjar marta hybrids  發表於 2016-5-9 18:34
B17 發表於 2016-5-5 14:50:59 |顯示全部樓層

我都唔記得呢隻係乜

唔係唔見咗d jacala red嘛,快d搵番出黎

zephyranthes indonesia's fadjar marta hybrids,系,高手!!  發表於 2016-5-10 10:21
等佢開花啦唯有  發表於 2016-5-5 14:58
B17 發表於 2016-5-6 15:32:58 |顯示全部樓層
一花未停,一花又起
Zephyranthes 'El Cielo'-2016-011.jpg
B17 發表於 2016-5-7 15:55:38 |顯示全部樓層
話咁快開咗
Zephyranthes 'El Cielo'-2016-012.jpg

hiatus 發表於 2016-5-10 10:22:12 |顯示全部樓層

都話比多幾球你啦。。。可以快d爆花嘛,唔使等出年
我塊田多幾球少幾球唔關事架~
B17 發表於 2016-5-10 10:45:35 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-5-10 10:22
都話比多幾球你啦。。。可以快d爆花嘛,唔使等出年
我塊田多幾球少幾球唔關事架~ ...

就係驚太快爆盆 花海睇你嗰d一樣嗟
hiatus 發表於 2016-5-10 10:50:59 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-5-10 10:45
就係驚太快爆盆 花海睇你嗰d一樣嗟

不過其實有時睇一兩朵甘開也幾靚呢
B17 發表於 2016-5-10 11:59:12 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-5-10 10:50
不過其實有時睇一兩朵甘開也幾靚呢

我的風雨蘭場

仲未有位畀El Cielo進駐,遲d收咗d花韭就有位 不過唔知下次d花韭種去邊
hiatus 發表於 2016-5-10 12:12:00 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-5-10 11:59
我的風雨蘭場

種過來我依邊嘛,嘿嘿,不過我種得唔好。。。不知可否同風雨蘭種麻一起?
需要邊種顏色到時就出聲啦,我會keep updating的~~
B17 發表於 2016-5-10 12:43:25 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-5-10 12:12
種過來我依邊嘛,嘿嘿,不過我種得唔好。。。不知可否同風雨蘭種麻一起?
需要邊種顏色到時就出聲啦,我 ...

花韭舊年有畀你,緊係又畀你害死哂
唔緊要啦,收球後再寄畀你

有盆迷你百子蓮,d花都唔靚嘅,開完花掉 另外有兩盆一模一樣但品種唔同嘅黃花風雨蘭,今年花期後可以唔要一盆,到時分咗佢

其實我番睇過你舊年d相,冇我想要嘅花色,除咗一隻比較特別嘅白色 ,等佢出現先算啦,如果數量唔多,就不奪人所好啦
(Cooperia traubii?有香味嘅?)

hiatus 發表於 2016-5-10 14:12:45 |顯示全部樓層
我前年種到花架,舊年就失敗啦~ 球都唔知去左邊啦
你要掉時預我一份啦~~

黃色好呀,顏色亮麗,到時我去排隊嘻嘻。

依個白色我都發現特別d既,之前貼相之後也有人話有香,不過我又無聞到。。。個名又唔識啦,可能系你講既。至於來源,可能系花友比既球中混埋既。
佢唔使開花我也可以找到,因為d葉唔同其他既,系圓既。
數量可能就真系唔多,只見過一朵花咋,今年可能會生多幾個小球啦,天好時去睇下
B17 發表於 2016-5-17 11:52:58 |顯示全部樓層
Zephyranthes 'El Cielo'輪住咁開 來一次大爆發就好囉
Zephyranthes 'El Cielo'-2016-014.jpg
B17 發表於 2016-5-27 12:37:47 |顯示全部樓層
Jacala Red開完結緊果先記得貼相
Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'-2016-009.jpg
B17 發表於 2016-5-29 11:49:20 |顯示全部樓層
新加盟嘅sunset strain,開住一朵先

Zephyranthes Sunset Strain-2016-004.jpg
hiatus 發表於 2016-5-31 15:53:56 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-5-10 11:59
我的風雨蘭場

鐵架壓住個d盆,入面有種野嗎?
係球根類?休眠期養球?