Dendrobium loddigesii 美花石斛 (2016-2019)

作者: B17 發表于 2016-4-28 15:52:48
15950 149
B17 發表於 2018-3-5 16:03:36 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-3-5 15:35
我有印象,B17大大有隻文心蘭,有人話香味似candy,顏色啡啡黃黃的,唔知講緊係咪同一種  ...

我覺得係棗紅加淺黃,花香甜甜,香氣十足
剛發芽,之前總係一芽,今次有兩芽,將來開兩枝花,香到過隔籬
回復

小雷子 發表於 2018-3-5 16:37:22 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-5 16:03
剛發芽,之前總係一芽,今次有兩芽,將來開兩枝花,香到過隔籬 ...

睇怕啲香味勁極,都傳唔到過嚟我呢邊囉 !
回復

小雷子 發表於 2018-3-6 15:55:47 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-5 16:03
剛發芽,之前總係一芽,今次有兩芽,將來開兩枝花,香到過隔籬 ...

今日揾到隻近似的,但冇咩香味!是迷你種!我直覺唔係你果隻!B大大!不如你分享隻側芽比我啦!咁啲花香咪可以傳到我家囉!
回復

B17 發表於 2018-3-6 16:08:21 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-6 15:55
今日揾到隻近似的,但冇咩香味!是迷你種!我直覺唔係你果隻!B大大!不如你分享隻側芽比我啦!咁啲花香 ...

蘭花唔可以分隻芽的,一般要有3個球先會開花
回復

小雷子 發表於 2018-3-6 16:12:43 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-6 16:08
蘭花唔可以分隻芽的,一般要有3個球先會開花

係架?噢!希望下次可以遇到啦!
回復

B17 發表於 2018-3-15 16:28:42 |顯示全部樓層
盆種既發芽了,看來冇花,失敗了 可能瓦盆太透氣,容易乾,放既地方有陽光,冬天落晒葉,太乾了,加點水苔,再來過!

芒柱今年莖短,營養不良咁樣,種左5年,可能老化,相信花唔會多
開完花拆散落番椰衣盆,希望來年靚番
回復

小雷子 發表於 2018-3-15 19:10:36 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-15 16:28
盆種既發芽了,看來冇花,失敗了 可能瓦盆太透氣,容易乾,放既地方有陽光,冬天落晒葉,太乾 ...

B大大!你種花咁靚!真係可以參加比賽!有冇諗過?
回復

B17 發表於 2018-3-15 19:31:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-15 19:10
B大大!你種花咁靚!真係可以參加比賽!有冇諗過?<span class="emoji emoji1f601"></span>

比賽唔止要多花,仲要搞造型,又要控制開花時間,我d玩玩下,點有資格
回復

小雷子 發表於 2018-3-15 19:44:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-15 19:31
比賽唔止要多花,仲要搞造型,又要控制開花時間,我d玩玩下,點有資格 ...

唔試又點知唔得!對B大大非常有信心!
回復

B17 發表於 2018-3-23 15:52:44 |顯示全部樓層
將盆種轉椰衣盆,碎炭墊底,鋪水苔,中央最厚處兩寸左右
等芒柱開完花,轉移部份,芒柱任務完成

回復

panda360 發表於 2018-3-25 11:58:57 來自手機 |顯示全部樓層
我個盆,得幾條草。
回復

B17 發表於 2018-3-25 20:46:05 來自手機 |顯示全部樓層
panda360 發表於 2018-3-25 11:58
我個盆,得幾條草。

係時候開花,依加仲未見冧,睇怕……
回復

B17 發表於 2018-4-2 17:11:00 |顯示全部樓層
見冧了
回復

ET0404 發表於 2018-4-3 12:13:28 |顯示全部樓層
交半份功課先,我盆美花石斛出咗冧,不過得一個,之前以為出冧嘅位,原來係葉芽,空歡喜。

回復

GP01-Fb 發表於 2018-4-3 12:26:32 來自手機 |顯示全部樓層
我上年開始種,得兩個花冧咋
回復

taxitang 發表於 2018-4-3 22:11:10 |顯示全部樓層
又可欣賞樓主的美花石斛了。
回復

spy0888 發表於 2018-4-10 21:00:55 |顯示全部樓層
回復

B17 發表於 2018-4-11 23:46:32 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-4-3 12:13
交半份功課先,我盆美花石斛出咗冧,不過得一個,之前以為出冧嘅位,原來係葉芽,空歡喜。

...

有冧即係成功,90樓嗰堆係同大家一批,一個冧都冇

回復

ET0404 發表於 2018-4-12 06:42:13 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-11 23:46
有冧即係成功,90樓嗰堆係同大家一批,一個冧都冇

希望在明年.....
今年睇住你93樓爆花先!
回復

B17 發表於 2018-4-16 12:25:56 |顯示全部樓層
開左9成,花不及往年多,天陰相又影得唔靚

希望明天光猛d,再影過

回復