急!绿熊怎麼了??

作者: celiaCheng 发表于 2016-4-27 09:35:48
866 14
最近发棵绿熊新出的小手唔平均,只大只细,有D中干左,过两日仲无埋。有时中有一片大爪跌左。。。但是其他都好好,用手摸它都肥肥实实,睇落好健康。。。。点解它会甘的??难道有病????

powergun 發表於 2016-4-27 10:03:47 |顯示全部樓層

都唔奇的, 熊熊係冬型景天, 現在開始熱了, 有機會夏眠的, 現時最緊要係保持熊熊所在地通風, 避免下午暴曬, 少肥少水, 盡量唔好搞佢, 情況如轉壞就要放冷氣間了
tonylhk 發表於 2016-4-27 10:19:01 |顯示全部樓層
可以分享下你D時點照顧佢??? 放咩位置, 用咩植料, 幾耐淋水一次之類...
celiaCheng 發表於 2016-4-27 11:42:06 來自手機 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2016-4-27 10:19
可以分享下你D時點照顧佢??? 放咩位置, 用咩植料, 幾耐淋水一次之類...

现在放在东北面窗台位,两星期淋一次水(不過前两日岩岩淋左水),植料用花墟买来的透明袋日本的多肉植物料
celiaCheng 發表於 2016-4-27 11:44:14 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-4-27 10:03
都唔奇的, 熊熊係冬型景天, 現在開始熱了, 有機會夏眠的, 現時最緊要係保持熊熊所在地通風, 避免下午暴曬,  ...

难道真的开始夏眠了。放在窗台位,也吃到小小风扇的风
celiaCheng 發表於 2016-4-27 11:49:26 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-4-27 10:03
都唔奇的, 熊熊係冬型景天, 現在開始熱了, 有機會夏眠的, 現時最緊要係保持熊熊所在地通風, 避免下午暴曬,  ...

通风现在还可以,請問甘而家开始 要停止淋水吗?
powergun 發表於 2016-4-27 11:51:57 |顯示全部樓層
celiaCheng 發表於 2016-4-27 11:44
难道真的开始夏眠了。放在窗台位,也吃到小小风扇的风

應該未開始, 但生長速度應慢下來的了
powergun 發表於 2016-4-27 11:54:33 |顯示全部樓層
celiaCheng 發表於 2016-4-27 11:49
通风现在还可以,請問甘而家开始 要停止淋水吗?

唔好停住, 但要淋少d, 唔好落肥了
tonylhk 發表於 2016-4-27 12:34:30 |顯示全部樓層
celiaCheng 發表於 2016-4-27 11:42
现在放在东北面窗台位,两星期淋一次水(不過前两日岩岩淋左水),植料用花墟买来的透明袋日本的多肉植物料 ...

分享小小經驗, 最近天氣又濕又熱, 對熊童子而言, 係不宜比水, 另外, 窗台位如果成日都有生風就更好~
簡單而言, 通風同疏水既問題要小心注意~ 小熊對水好敏感, 落錯水既後果可大可小... Good Luck~
celiaCheng 發表於 2016-4-27 12:57:00 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-4-27 11:54
唔好停住, 但要淋少d, 唔好落肥了

其实我从来到未落过肥,都吾知点落。因为中系学习当中,請指教
celiaCheng 發表於 2016-4-27 12:58:46 來自手機 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2016-4-27 12:34
分享小小經驗, 最近天氣又濕又熱, 對熊童子而言, 係不宜比水, 另外, 窗台位如果成日都有生風就更好~
簡單 ...

多謝分享,学习!学习!
powergun 發表於 2016-4-27 13:00:32 |顯示全部樓層
celiaCheng 發表於 2016-4-27 12:57
其实我从来到未落过肥,都吾知点落。因为中系学习当中,請指教

都係按包裝說明來落再溝淡一d 就可以淋了
celiaCheng 發表於 2016-4-27 13:23:28 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-4-27 13:00
都係按包裝說明來落再溝淡一d 就可以淋了

收到,thx!
tonylhk 發表於 2016-4-27 14:09:12 |顯示全部樓層
celiaCheng 發表於 2016-4-27 12:58
多謝分享,学习!学习!

唔好客氣啦... 我也曾經係新手, 都有好多野唔識, 唔識隨便問, 依度有好多有經驗既肉友, 佢地都好樂意幫你~
celiaCheng 發表於 2016-4-27 14:40:51 來自手機 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2016-4-27 14:09
唔好客氣啦... 我也曾經係新手, 都有好多野唔識, 唔識隨便問, 依度有好多有經驗既肉友, 佢地都好樂意幫你 ...