求救,桔樹有蟲蟲

作者: 散水呀 發表于 2016-4-25 14:51:52
2167 11
之前種左機棵桔樹,係今日發現到少量既葉穿左個洞,而且有幾條小蟲,
請問係咩蟲?同埋應該點先可以驅走佢地?謝謝大大!!

馬修 發表於 2016-4-25 15:27:36 |顯示全部樓層
這是鳳蝶幼蟲  至於係咩品種  要去到5齡先比較易睇
鳳蝶幼蟲需要柑橘類植物作為食物   所以你棵桔樹就岩哂佢地
其實佢一次唔會生太多  捉走佢就算  或者留返係到等佢羽化變為蝴蝶  
如果 你住北區 我可以接收佢架~ 大把葉比佢食~
回復

散水呀 發表於 2016-4-25 15:53:48 |顯示全部樓層
原來如此,咁我由佢地係度長大啦~~~~~^^
感謝大大!!
回復

angela819 發表於 2016-4-25 15:56:57 |顯示全部樓層
唔用農葯, 就用手捉, 弄死佢, 再唔捉, 佢會大到同葉size咁大, 重會有兩條長角,
個樣好恐怖.專在桔仔樹有, 唔知叫甚麼蟲. 你可以等佢成蛹,破蛹而出時, 看看它是甚樣的蝴蠂或飛蛾
回復

angela819 發表於 2016-4-25 15:58:24 |顯示全部樓層
散水呀 發表於 2016-4-25 15:53
原來如此,咁我由佢地係度長大啦~~~~~^^
感謝大大!!

原來已經有人快手覆咗啦
回復

散水呀 發表於 2016-4-26 11:01:23 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2016-4-25 15:56
唔用農葯, 就用手捉, 弄死佢, 再唔捉, 佢會大到同葉size咁大, 重會有兩條長角,
個樣好恐怖.專在桔仔樹有,  ...

多謝大大的意見呀~~~^^
回復

VHFANT 發表於 2016-5-2 17:56:23 |顯示全部樓層
我是在檸檬樹葉找到的,是否一樣!!?

如果是蝴蝶幼蟲,我就不理牠,由牠食!!
回復

馬修 發表於 2016-5-2 19:18:45 |顯示全部樓層
VHFANT 發表於 2016-5-2 17:56

似係鳳蝶幼蟲。佢頭4齡 都似啲雀屎一樣咁既顏色 去到第五齡 就會變成青綠色 跟住化蛹
回復

散水呀 發表於 2016-5-3 08:01:50 |顯示全部樓層

好似有少少唔同呀~~~~^_^"
回復

散水呀 發表於 2016-5-3 08:05:07 |顯示全部樓層

我一陣去搵下D蟲蟲,睇下現家有無大到,搵到既話,我又放相上黎^^
回復

VHFANT 發表於 2016-5-3 10:27:26 |顯示全部樓層
呢條唔知又同唔同,好似有對大眼,我諗要同佢地影攝影集,睇點樣成長,然後變蝴蝶

回復

散水呀 發表於 2016-5-3 14:44:50 |顯示全部樓層
VHFANT 發表於 2016-5-3 10:27
呢條唔知又同唔同,好似有對大眼,我諗要同佢地影攝影集,睇點樣成長,然後變蝴蝶

...

好有趣呀~~
(我果面天台既四季桔上面既毛毛蟲唔見晒;可能,早幾日落太大雨。否則可以比對一下)
回復