有無咩係可水種,迷你種,花期長?係米好貪心?  

作者: ccrabbit 发表于 2016-4-7 04:25:43
1683 9

種開菜, 水種, 魚菜, 泥種都玩過係, 但係從來未種過花花。 

如用個大杯,加種植籃,種番D細細地又靚既花, 請問有咩合適? 我希望水種,迷你種,仲要花期長^_^ ?!

係米好貪心?KEKE。
謝謝指教。   
lok_1980 發表於 2016-4-7 08:52:55 |顯示全部樓層
室外種植?
vivianwong 發表於 2016-4-7 11:07:58 |顯示全部樓層

水種, 試下種碗蓮   ~

水苔蘚石邊, 種狸藻, 蘭花(有迷你種) ...
fuzzycat 發表於 2016-4-7 12:10:18 來自手機 |顯示全部樓層
我都想種碗蓮,但驚有好多蚊蟲....
vivianwong 發表於 2016-4-8 07:52:58 |顯示全部樓層
fuzzycat 發表於 2016-4-7 12:10
我都想種碗蓮,但驚有好多蚊蟲....

如果有地方, 種碗蓮之餘養金魚, 蝌蚪青蛙, 生態共生養份循環......
沒有, 種一些食蟲植物放在旁, 可減少部分蚊蟲, ( 我養植他們不是要減少蚊蟲, 而是家裡環境適合和美觀性 ) ,  
事實上沒種水生植物, 種植物都會有好多蚊蟲, 自然界微小生物會有他們生存 、存在方式, 平衡的~ 不必懼怕 ~

Nice idea !  發表於 2016-4-9 03:23
lok_1980 發表於 2016-4-8 09:02:15 |顯示全部樓層
怕有蚊好簡單,你養幾條大肚魚或孔雀魚就可以,佢地食蚊的幼蟲。
tclau 發表於 2016-4-8 09:28:58 |顯示全部樓層
vivianwong 發表於 2016-4-7 11:07

曾經種過碗蓮,祇是買包 清補涼,拿下幾粒蓮子就可種。現在到藥房或雜貨鋪買到的蓮子都被除去心。
請問那裡可以買到未除心的蓮子?

新鮮的,新界或花墟買蓮蓬挑蓮子或到九龍城街市/泰國雜貨撞手神...  發表於 2016-4-9 07:25
Sandychuws11 發表於 2016-4-8 12:44:07 |顯示全部樓層
有無興趣種非洲紫羅蘭?可水種,花期長(1次可長達1個月或以上),如果環境合適隔數月再開花,不過怕熱 (27c以下)和不可太陽直射要散射光,以下是花友的成果!

http://hkplants.com/thread-187978-1-1.html
ccrabbit 發表於 2016-4-9 03:27:52 |顯示全部樓層
謝謝分享.
我打算室內種. 用個大杯加種植籃. 打算用細小小既陶粒. 我唸緊陶粒的話, 可以有多些品種既植物可以適應到.
非洲紫羅蘭 ISGOODIDEA AH.   有咩其他花係租生D 的. 我試緊海棠....
有無人試過用水種到ROSE??
ccrabbit 發表於 2016-4-9 03:58:03 |顯示全部樓層
vivianwong 發表於 2016-4-7 11:07

狸藻REALLY PRETTY AH!
請問在那裡有得賣? 種子種起可以嗎?

有咩其他類似狸藻既小花花係都可以水種GA ?

狸藻可以在花墟購買, 只有一個品種小白兔狸藻, 開花中的盆栽, 這種狸藻是水陸生, 不能泡著水...  發表於 2016-4-9 07:40