斷食和健康

作者: jellyfishy 發表于 2016-4-1 09:56:03
10092 30

上星期去了在台南的7天斷食營.

上星期五離開台灣的斷食營了,手機被收七天終發回給我. 相信是我擁有手機以來第一次7天沒有手機,在沒有手機的生活, 沒了牽掛,沒了手癢上網的心癮,真正完全放鬆,感覺非常良好。

這個營就是用斷食、瑜珈、學習自己正骨去排毒及創造更健康的自己.

可能大家也聽過「蘇老師自然療法之家」。主辦人蘇爸爸蘇媽媽的生活很清簡,沒有豪華裝修,沒有名牌衣服,東西都是重用到底,觀察到他們的生活很是愛護地球。

他們的住處是我們營社的G/F, 看來最好的樓上位置已送給學員,工作室和睡房就對著最吵的行事地方「飲水之地」。大家聚在一起喝檸檬鹽水、聊天談是非的地方,蘇爸爸蘇媽媽可能都聽到了,對著我們卻永遠帶著微笑和正能量,我心裏甚是欣賞和感恩.

好多不同地區的華人或家庭來斷食和排毒。親眼看到重症病患者來營斷食和分享,有前參加者,病患痊癒了再來斷食;有工作忙碌的營友,是為著回歸放鬆的簡單生活而來. 學習自己正骨和排毒是我今次最大得著. 大伙兒一起改變日常生活影響健康的壞觀念,好難得.

在營內每日認真做yoga ,多次拉筋,受傷的膝蓋已柔軟很多。拍打四肢出了很多瘀青,舊患和淋巴也鬆了。

賣個關子,營內除了一位男性為了排毒去改善皮膚問題,其餘所有男性都在7天內掉了3.5-5.5kg. 我無乜脂肪都居然輕了2.5kg.

呢個方法超級低成本的.

學習了當然要和花友分享下, 報告在以下的帖.
jellyfishy 發表於 2016-4-1 09:59:06 |顯示全部樓層
簡易便宜去減肥 & 改善胃痛胃酸漲氣方法。

先説平常生活稍為注意便做到的減肥法:

1)每餐6-7成飽

2)早餐多一點,晚餐少一點,甚至一天早午餐便算了。

3)睡前2-3小時不吃了。

4)每口飯咀嚼數十下才吞,咀嚼會產生口水,咀嚼同時令下巴神經線指示身體輸出消化酵素,二者都會幫忙胃道消化,消化酵素入腸又可以幫助生長益生菌⋯⋯
我學會後,已改成習慣咬30-60下才呑下食物,發現沒胃痛問題了,而且快了出現飽肚感。

5)飯水要分開吃。湯不當是水、茶呀咖啡的只能當一半水。不要一啖茶一啖飯,會溝稀胃正消化固體食物的胃液。
清水入胃是去清理血管血液垃圾及補充身體水分,然後去尿道,所以吃飯時飯水會容易溝稀胃正消化固體食物的胃液,加重胃的負擔,也容易造成胃酸過多及漲氣。(我改變習慣後真的少了胃痛問題)
特別要在飯前後一小時才好飲水。

6)一天3000cc 水。有皮膚病的要喝更多。

7)早上喝最多的水,午餐後一小時後再大量喝水。

8)不用等口渴才喝,因為口渴訊號其實已是最後的警告訊息。

9)大口喝多多水,有水力清垃圾,排毛孔垃圾,改變習慣的初期可能會出多了痘子,因為水力會推出體内垃圾。

10)淸淡是福。素食最好,多吃水果。五食清菜果湯就一餐。
回復

jellyfishy 發表於 2016-4-1 10:01:01 |顯示全部樓層
到戲肉~

想減肥,排宿便及排毒是必要。
有input 當然有output, 日日食的東西,只需留1g在體內,一年都365g 了,何況通常不止1g積在腸內,日積月累,估你唔到咁多架。

積到咁上下,身體受不了,就要靠生病進行大掃除,所以排毒對付病患也相當有效。我不算肥也排掉 2.5kg 垃圾,排毒後就算不吃東西,仍然精神,排毒對健康真的很有益。

事前準備:
最好預2-3天,不能的話也至少1-1.5天。
必須放鬆心情,放下工作去享受。

材料- 檸檬、天然海鹽、清水(Not蒸溜水)
工具- 量杯、大玻璃杯

檸檬:水:鹽的比例
1000cc 水:1-1.5個檸檬:粗海鹽約一大湯勺
(入口明顯覺得咸,似一個不太咸的咸蛋)

1)我們第一天是2000cc 檸檬鹽水,第二天1500cc,第三四五六七天1000cc. 30-45min內飲完,痾後 1小時內喝1000-1500cc 清水,清走多餘鹽份。

2)喝檸檬鹽水後,我們會起來行圈、拍肚子、按摩肚子,以水摩擦胃腸,增加蠕動,加速排。這幾天,基本上40人全部都在喝完檸檬鹽水後1小時內有便.

3)如果當天不吃東西,必須不時大口飲清水或檸檬水至少3000cc,有皮膚問題者要喝更多約4000-5000cc, 最好加檸檬。

4)如果只想單排毒不斷食,可選擇輕鬆的日子進行,必須在早上空肚進行,然後當天清簡素食,一定要禁糖、咖啡、牛奶。

不斷食排毒宜連續數天進行。

5)多少天才見宿便?
因人而異,越肯走動,多動手腳,排毒力量越明顯。

斷食排毒有機會出現各種排毒反應,通常首2-3天出現,反應因人而異,例如我本身有胃酸漲氣,排毒頭2天打嗝N次,時也會大量排氣。

可能本身手腳曾受傷,第二天睡到半夜成身酸痛,起床時手腳無力,靠意志力頂著完成早操,非常口乾,飲了2杯檸檬水,立即起動去拉,還大量排氣。去完廁所踏出花園個刻,噢~ 腳踏有力,呼吸暢順,生猛曬。再飲1500cc檸檬鹽水拉一次,生龍活虎,哈哈~ 可能是排走了體內漲氣及四肢酸毒吧。
回復

jellyfishy 發表於 2016-4-1 10:01:28 |顯示全部樓層
關於皮膚

營內有個年輕男學員,半年內第二次入營。
他本來全身嚴重濕疹,無名腫毒。第一次出營後回家有持之以衡,不久便沒有因痕癢失眠,皮膚吸收足夠水分,舊皮膚脫落,皮膚見到明顯改善,所以他決定再入營排毒。

他和我也覺得原來一般的我們都喝不夠水,其實每日3000-4000cc 水才夠(不計湯咖啡奶茶),多飲水和懂飲水,對皮膚非常好。

我也有皮膚問題,乾燥、敏感、無名出疹、不同時辰痕不同位置、最近眼角出現敏感紅腫痕癢,別人還以為我化妝
回復

jellyfishy 發表於 2016-4-1 10:05:32 |顯示全部樓層

RE: 斷食和健康

大部分人爲了減肥去斷食,而我是為了排毒。經過七天斷食及復食,每天都有便便,排毒反應到回港還繼續頗激烈。
排毒反應因人而異,我的反應有手腳痛、嘔氣、口酸;也試過四肢冰冷,凍到震,要曬太陽 及走動去加速排寒。

Q) 有人疑惑飲咁多鹽,身體會不會排不走。
A) 空肚飲檸檬鹽水是會去了大腸,加了鹽是增加水壓,為胃腸消炎,檸檬鹽水也會扯出胃腸內細胞水份及毒素,經大腸一齊排出體外,所以飲完檸檬鹽水出的便便會同時排好多水。
記得必須短時間內完成檸檬鹽水,期間多動身體,按摩或拍肚幫助蠕動去排便。排便時會發現鹽水一併經大腸排出。便後須在1小時內飲1000cc 清水再沖洗乾淨胃腸多餘鹽份及垃圾。

@@@
以下是我七天斷食內容以供參考:

第一天:素菜湯
二:無食:2000cc 檸檬鹽水+淸水/檸檬水1000cc , 下午晚上3000-4000cc 淸水/檸檬水
三:無食 1500cc 檸檬鹽水+淸水/檸檬水1000cc , 下午晚上3000-4000cc 淸水/檸檬水
四:無食 1000cc 檸檬鹽水+淸水/檸檬水1000cc , 下午晚上3000-4000cc 淸水/檸檬水. 我選了12:00後無水斷食,加強排毒。
五:復食(素菜湯, 水果汁,分四餐,每次200cc)早上空肚1000cc 檸檬鹽水+淸水/檸檬水1000cc , 下午晚上3000-4000cc 淸水/檸檬水
六:復食(素菜湯, 水果,半固體)
1000cc檸檬鹽水+淸水/檸檬水1000cc , 下午晚上3000-4000cc 淸水/檸檬水
七:復食(固體)1000cc 檸檬鹽水+淸水/檸檬水1000cc , 下午晚上3000-4000cc 淸水/檸檬水

@@@
濕重和水腫是因為飲水不足,細胞儲水自救導致濕重和水腫,所以更加要喝大量水!

@@@
只去尿不去便是飲和食的時間要配合

平時飲食,清水和茶湯另計的,水和飯的時間要分開1小時(有學說更建議分隔2小時才飲淸水)。

@@@
好難飮那麼多水?

早上飲最多水1500cc

下午lunch 不喝水,tea time 不吃,喝大約1000cc水 ,3-6pm 喝水最佳時間
(有學說指12:00後喝水可儲陽氣)

晚上500cc水

其實不難.

@@@
怕飲得水多會尿頻,怎麼做好?

最好一次過飲2-300ml, 甚至500ml, 除了可以沖洗胃腸多餘胃酸和殘渣,這個飲法不會分咁多次上廁所。

評分

查看全部評分

回復

sherimavis 發表於 2016-4-1 11:24:18 |顯示全部樓層

多謝水母大大分享~!

聽唔少斷食對身體嘅好處

一直都冇勇氣嘗試......

怕唔知身體可唔可以支持得住

你寫得咁詳細好似上咗一堂咁

了解多咗好多喔~!!!

回復

jellyfishy 發表於 2016-4-1 12:10:29 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2016-4-1 11:24
多謝水母大大分享~!

聽唔少斷食對身體嘅好處

驚自己做不來的話可以去台南呢個營試下, 蘇老先生和他妻子好好人, 他們會不厭其煩地指導大家鼓勵大家的.

而且營社在農田間, 非常清幽, 可以去放鬆下做下人生另一種出世的活動.
回復

sherimavis 發表於 2016-4-1 12:18:05 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-4-1 12:10
驚自己做不來的話可以去台南呢個營試下, 蘇老先生和他妻子好好人, 他們會不厭其煩地指導大家鼓勵大家的.  ...

點樣可以同佢地聯絡喔 ~

水母依家會唔會覺得身輕如燕 , 健步如飛呢
回復

corina 發表於 2016-4-1 13:42:13 |顯示全部樓層
識兩位台灣朋友,一年都斷食幾次,以前睇弘一大師傳,也極力推崇斷食,心境會更澄明,不過我未試過
回復

Melb 發表於 2016-4-1 13:55:50 |顯示全部樓層
7天?

要好大恆心呀
回復

jellyfishy 發表於 2016-4-1 13:57:10 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2016-4-1 12:18
點樣可以同佢地聯絡喔 ~  

水母依家會唔會覺得身輕如燕 , 健步如飛呢   ...

唔係賣廣告, BUT我的確有做事前資料搜集. 呢個營費比香港及內地幾個斷食營都來得清簡和價錢合理, 沒有宗教背景, 營社簡陋, 大家要有心理準備, 我來說正合脾胃.  
斷食同時修心, 似去修行, 沒有電視電話電腦電玩.... , 只有鳥語花香和大伙兒便便時的來香 . 什麼都清簡和簡單. 這七日, 唔計便便  係我人生造最少垃圾俾地球的七日.

網頁:蘇老師瑜伽斷食體驗營
http://www.fasting.tw/

部落格:蘇老師自然療法之家(這裡有「蘇老師斷食營導覽」,歡迎參考)
http://ramkumartw.pixnet.net/blog
回復

sherimavis 發表於 2016-4-1 14:02:12 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-4-1 13:57
唔係賣廣告, BUT我的確有做事前資料搜集. 呢個營費比香港及內地幾個斷食營都來得清簡和價錢合理, 沒有宗 ...

唔該晒喔~!!

有時間就慢慢研究吓先
回復

紅豆包 發表於 2016-4-1 15:51:13 |顯示全部樓層
好多年前都聽過斷食療法,覺得真係要好有決心同堅持,多謝分享
回復

Salt 發表於 2016-4-2 09:21:06 |顯示全部樓層

想請問一下。。1000cc 水:1-1.5個檸檬:粗海鹽約一大湯勺 ,湯勺係指湯匙,定係真係ladle 湯勺?

湯匙

我都有久唔久(不經覺) 斷食,雖然冇飲檸檬鹽水,但唔食野幾日都覺得個人反而精神咗同冇咁容易餓,同埋個人會集中d,但身邊冇乜人信 (不過再餓多幾日就會開始暴躁)。不過我怕咁飲檸檬水會唔會好傷牙? 我以前有一排日日都飲檸檬水,不過係1L 水 0.5-1 個檸檬到啦,但飲咗一排,d牙開始覺得好削,後來上網睇到話其實好傷牙(本身d牙已經唔靚) ,就冇再飲啦。。
但如果傷牙唔計,我都好有興趣一試呀~

檸檬水要走糖, 怕傷牙, 可以檸檬水後再喝清水.

哎呀... 眼花按錯了帖, 編輯了你的帖, SORRY呀~~~~  發表於 2016-4-5 09:46
回復

Salt 發表於 2016-4-5 12:09:24 |顯示全部樓層
哈哈哈唔緊要~ 謝謝你解答就真  唔該曬唔該曬
回復

jellyfishy 發表於 2016-4-5 14:42:21 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-4-5 12:09
哈哈哈唔緊要~ 謝謝你解答就真  唔該曬唔該曬

記得飲完檸檬鹽水一定要快D 飲番大量清水沖走體內多餘的鹽份.

關於口腔護理和牙齒, 有無試過OIL PULLING, 好多朋友和花友用完都話D 牙靚左.

回復

Salt 發表於 2016-4-5 19:07:08 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-4-5 14:42
記得飲完檸檬鹽水一定要快D 飲番大量清水沖走體內多餘的鹽份.

關於口腔護理和牙齒, 有無試過OIL PULLIN ...

其實我早排咁啱見到你其中一個帖講起budwig diet,跟住我睇下睇下。。好奇之下又試緊啦 不過啱啱開始冇幾耐者,諗緊可唔可以一兩日budwig 跟住跟你呢個帖試下有計畫咁斷食,而唔係平時咁樣唔覺意幾日唔食野(已經好耐都冇試過)。不過可能要過多一排先,等我忙完呢排準備好再實行。近來飲緊溫泉水,pH 好高,唔知會唔會對個recipe有影響,所以可能要睇睇係咪換一種水先可以試。我呢到大廈水管麻麻,成日見到d 水有鐵銹 屋企人又一直拖冇裝filter。真係要諗諗。。

oil pulling 我都有聽聞過,但係冇試過呀~ 真係有用? 因為我覺得我未必可以堅持到日日半個鐘係咁o係到拉油。但如果你地話有用我一個好奇可能真係又試o家 園館真係好好玩,又有得睇植物又有咁多bonus o野睇
回復

jellyfishy 發表於 2016-4-6 09:33:22 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-4-5 19:07
其實我早排咁啱見到你其中一個帖講起budwig diet,跟住我睇下睇下。。好奇之下又試緊啦 不過啱啱開始冇 ...

是啊, 要有時間和心理準備, 最好是用輕鬆的心情去面對排毒, 身心細胞才會放下自我保護意識去排出毒素架. 我們在營內斷食時, 人地三餐食飯我地就拉筋YOGA及靜坐, 甚至在行下田和山, 讓身體放鬆下, 吸多D 新鮮空氣, 個肚都飽D.

oil pulling 呢, 我都無咁多時間做30MIN, 最多都係15MIN咋, 本住個信念"有做好過唔做"~
我個習慣係晚上洗澡前15-20MIN OIL PULLING, 和/或早上起床做, 期間執下屋, 晾衫, 洗碗, 上網, 煲水, 準備家人的食品.... 時間就會好快過. 試過幾種口內郁法, 發覺用咬食物扮咀嚼去做PULLING, 似乎對排毒和胃的健康頗有用. 這只是個人感覺, 無數據分析的.

回復

jellyfishy 發表於 2016-4-6 11:47:51 |顯示全部樓層
低成本新發現!
斷食回來後一直好上火喉嚨發炎,老師說是氣血開始活,衝個別瘀塞經絡就會出現排毒反應,我頸部經絡可能較塞,所以不通上火。
連日洗腸0水按摩精油都未解決,昨天仲要無便便。今早整酵素時發現廿多年前婆婆浸的咸柑桔,就決定今早試試咸柑桔1000ml代替檸鹽水。
915am 公司,2粒咸柑桔+1000ml水, 一小時內有2次便便!同時減少了喉嚨痛!正!

大家可以試試,再分享下心得!

Note:
@2粒咸柑桔溝1000ml水其實唔咸,可能3粒效果會好d。

@記得柑桔水後,要立即飲番多d淸水排走多餘鹽份。要在1hr內飮清水1000ml!
作用除了排鹽,細胞其實也因鹽扯出毒,所以細胞水不足,會口乾,這個時候更加要喝清水。

@呢2個星期不停加力去便便排毒,雖仍有排毒反應,如關節無名痛、皮膚痕癢、眼腫、情緒反應、etc. 但狀況比以往好得快左,腳傷也比預期快了康復(半月板撕裂,6星期後可以行幾百級梯的双崗山,完成後自己也覺得神奇)~

希望好事繼續來
回復

Salt 發表於 2016-4-7 14:47:32 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-4-6 09:33
是啊, 要有時間和心理準備, 最好是用輕鬆的心情去面對排毒, 身心細胞才會放下自我保護意識去排出毒素架.  ...

我將成個帖由頭開始又再睇多咗次,好似又理解多咗d  想請問下第7日復食固體,係咪都係應該偏清淡? 尋日諗起以前睇過bbc 一條片,係講斷食對igf1 嘅影響,o個時就已經好有興趣試,但唔太一樣,佢只係斷食,我只係咁啱諗起o者。我想自己試下檸檬鹽水成唔成功,又想畀阿媽睇下成效,若佢可以親眼睇住我見效,可能會令佢有興趣試。阿媽有高血壓,又成日關節痛,但我諗如果佢試應該我都會叫佢同醫生講下先。因為始終鹽係咪會影響血壓都仲係debate緊,雖然醫生多數會跟傳統research 話會升高。我地食得好唔健康,多數都係外賣。我覺得斷食呢樣唔係就咁試一兩次,係成個lifestyle change,要好大commitment,所以想自己心理準備好先,雖然可能唔堅持得好耐又會打回原形,但起麻試過個過程,以後想再次嘗試都唔會好似要登山咁難。同時希望自己心理準備好,唔好因為幾日唔習慣唔舒服就放棄。希望久而久之,可以將生活習慣改變。

另外想問一個詳細少少嘅,因為見到你話可能飲完檸檬鹽水會排幾次便,咁係點計排完便之後一小時飲1L 水?因為係唔會知係唔係最後一次o家嘛  定係30-45分鐘內飲曬全部檸檬鹽水後嘅第一次排便後開始計一小時?

咸柑桔水都畀你諗到  聽落又幾吸引喎。如果同理,咁。。咸檸係咪都得呢? 我幾鐘意飲咸檸o家  不過第一次試我都會乖乖地跟返檸檬鹽水先嘅

oil pulling 你係咪都係用coconut 油? 係我就去馬啦  呢個冇咩commitment 可以幾時試都得
回復

12下一頁