要睇吊鐘花洗咩去郊野公園

作者: 沐火 發表于 2016-3-25 17:57:10
3805 37
花墟罕有吊鐘花,想近距離欣賞或擁有佢快D去花墟啦~
沐火 發表於 2016-4-5 14:43:53 |顯示全部樓層

原來消費者對香港店舖的售賣既物品有疑問係

不要問只要信!原來係甘解~
回復

神農侍 發表於 2016-3-25 20:53:39 |顯示全部樓層
佢 0的係日本品種﹐好似 $530/盆
回復

沐火 發表於 2016-3-25 22:31:05 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2016-3-25 20:53
佢 0的係日本品種﹐好似 $530/盆

係呀$530/盆 鬼叫罕有咩....
但佢張標籤後面寫中國產之常綠杜鵑花
回復

路過閒人 發表於 2016-3-27 01:20:07 |顯示全部樓層
乜唔係有法例---->香港法例第96章《林區及郊區條例》禁止任何人士非法損毀政府土地上林區或植林區內的植物。此外,共有27類植物,包括全部桫欏科植物(樹蕨)、和蘭科植物以及其他稀有或具有重要經濟價值或科學研究價值的種類,如茶花、吊鐘花、香港鳳仙和小花鳶尾等,被列入該法例的附例《林務規例》內(見本書附錄2),並嚴禁管有和售賣這些植物。一些本地原生植物也受到香港法例第187章《動植物(瀕危物種保護)條例》保護(見本書附錄3),該法例旨在管制動植物的進口、出口與管有。
回復

沐火 發表於 2016-3-27 17:36:01 |顯示全部樓層
路過閒人 發表於 2016-3-27 01:20
乜唔係有法例---->香港法例第96章《林區及郊區條例》禁止任何人士非法損毀政府土地上林區或植林區內的植物 ...

人地甘大間舖入到口又放得出哩賣,我估無問題既。
回復

samuelx1231 發表於 2016-3-27 20:41:38 |顯示全部樓層
路過閒人 發表於 2016-3-27 01:20
乜唔係有法例---->香港法例第96章《林區及郊區條例》禁止任何人士非法損毀政府土地上林區或植林區內的植物 ...

第96章《林區及郊區條例》大部份條文已於1993年廢除,條文原意是在開埠初期保護本地稀有物種,現已不適用
可參律政司法例資料系統
回復

沐火 發表於 2016-3-27 22:38:12 |顯示全部樓層
97年版本的林務規例96A係包括吊鐘花的,但係附註寫明林務規例不適用於在香港以外地方生長的植物。
甘要睇下花墟所賣的係本地野生採摘定係真正海外進口。

《 林 務 規 例 》 是 香 港 法 例 第 96 章 《 林 區 及 郊 區 條 例 》 的 附 屬 法 例 , 在 這 條 規 例 下 , 任 何 人 無 合 法 辯 解 , 不 得 售 賣 、 要 約 售 賣 、 管 有 、 保 管 或 控 制 以 下 任 何 植 物 或 其 任 何 部 分 。

附 註 : 林 務 規 例 不 適 用 於 在 香 港 以 外 地 方 生 長 的 植 物 , 亦 不 適 用 於 在 根 據 租 契 , 特 許 或 許 可 或 憑 藉 任 何 條 例 而 持 有 的 從 官 方 取 得 的 土 地 上 生 長 的 植 物 。

回復

corina 發表於 2016-3-27 23:19:08 |顯示全部樓層
請問如果真係日本種,入口要唔要取批文,買時可否要求店舖出示許可證?如果無,可否向漁謢署舉報.
回復

samuelx1231 發表於 2016-3-27 23:46:53 |顯示全部樓層
corina 發表於 2016-3-27 23:19
請問如果真係日本種,入口要唔要取批文,買時可否要求店舖出示許可證?如果無,可否向漁謢署舉報. ...

「亦 不 適 用 於 在 根 據 租 契 , 特 許 或 許 可 或 憑 藉 任 何 條 例 而 持 有 的 從 官 方 取 得 的 土 地 上 生 長 的 植 物 」
唔係野生採摘,自己在合法土地上栽培就沒有問題

另外,入口植物當然要有相關文件和檢疫証明,我唔覺得正當花鋪會出售黑市植物 ... 買盆栽也要求商家出示法律文件好似有少少過火 =.=
回復

corina 發表於 2016-3-27 23:57:30 |顯示全部樓層
samuelx1231 發表於 2016-3-27 23:46
「亦 不 適 用 於 在 根 據 租 契 , 特 許 或 許 可 或 憑 藉 任 何 條 例 而 持 有 的 從 官 方 取 得  ...

吊鐘生長非常慢,只是想保護瀕危物種,唔覺有問題喎
回復

Kel 發表於 2016-3-28 00:01:00 |顯示全部樓層

呢啲係本土品種,但在日本苗場繁殖進口,洗咩上山掘
多到唔稀罕
https://www.google.com.hk/?gws_r ... +%E8%B2%A9%E5%A3%B2
照咁講雀巢芒、蘭花都唔賣得啦
回復

沐火 發表於 2016-3-28 00:31:38 |顯示全部樓層
corina 發表於 2016-3-27 23:19
請問如果真係日本種,入口要唔要取批文,買時可否要求店舖出示許可證?如果無,可否向漁謢署舉報. ...

真係好啦,有知音人get到我出哩個post的目的。
回復

沐火 發表於 2016-3-28 00:34:21 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2016-3-28 00:01
多到唔稀罕
https://www.google.com.hk ...

無錯,如果證明到真係繁殖進口的,甘係一件好事,因為容易買到,甘D人就無左上山掘的誘因。
回復

沐火 發表於 2016-3-28 00:41:43 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2016-3-28 00:01
多到唔稀罕
https://www.google.com.hk ...

點解甘喜歡食左人出D Post架,又要打多次。

無錯, 如果證明到真係繁殖進口的,甘係一件好事,因為容易買到,甘D人就無左上山掘的誘因。
回復

samuelx1231 發表於 2016-3-28 03:33:20 |顯示全部樓層
沐火 發表於 2016-3-28 00:41
點解甘喜歡食左人出D Post架,又要打多次。

無錯, 如果證明到真係繁殖進口的,甘係一件好事,因 ...

香港野生的是受保護物種
但一般花店賣的都是園藝品種
真的不放心嘅話,鼓勵花友向花店求證一下
該店老板娘經常喺鋪頭,佢哋都有fb專頁~

順帶一提 ... 標籤寫「中國產之常綠杜鵑花」是因為吊鐘花(Enkianthus quinqueflorus)原產地是中國,為半常綠杜鵑花科植物
回復

samuelx1231 發表於 2016-3-28 04:07:56 |顯示全部樓層
corina 發表於 2016-3-27 23:57
吊鐘生長非常慢,只是想保護瀕危物種,唔覺有問題喎

其實就算唔係進口植物,根據條例附註,如果佢喺合法農地或本地其他契約地方自行培育,都不受林務規例所限
所以問花店出示進口證及植物檢疫證明書,作用不大,除非你懷疑佢不符合商品說明或非法進口,但就算店舖未能提供進口證及植物檢疫證明書也不能因此斷定植物來源是非法野生採摘
要在具有合理懷疑有人採摘受保護的野生物種或販賣非法途徑取得的植物並有理據的前題下,才應該作出舉報

另外,林務規例所列明的物種不一定是「瀕危物種」,根據漁護署的解釋,表列的物種是「一些稀有及會被人採集並加以利用的植物」
瀕危物種是條文第586章《保護瀕危動植物物種條例》和《瀕危野生動植物種國際貿易公約》所列的物種,吊鐘花不在所列,不受這些條例保護,所以只要來源不是野生採摘,便沒有問題的,也毋需特別的出售或管有許可證

合唔合法我諗大家都無法判斷, 但其實一直都有一D商店入貨時也被騙,購入一D野生植物自己都唔知道。 所以我哋可以做的只係可以作出舉報等漁謢...   發表於 2016-3-28 13:50
回復

wongcc 發表於 2016-3-28 06:19:06 來自手機 |顯示全部樓層
吊鐘花以前曾經是一種普及的植物,過農曆年經常見到花舖有得出售,估唔到而家變咗物以罕為貴添,謝謝花友提供資訊,今日去近距離欣賞下先。
回復

沐火 發表於 2016-3-28 13:50:26 |顯示全部樓層
samuelx1231 發表於 2016-3-28 04:07
其實就算唔係進口植物,根據條例附註,如果佢喺合法農地或本地其他契約地方自行培育,都不受林務規例所限 ...

合唔合法我諗大家都無法判斷,
但其實一直都有一D商店入貨時也被騙,購入一D野生植物自己都唔知道。
所以我哋可以做的只係可以作出舉報等漁謢署去追查,避免有奸商魚目混珠。
如果漁謢署查到係正當無問題,商店無損失時,大家又可以買得放心。

回復

corina 發表於 2016-3-28 14:05:10 |顯示全部樓層
花墟成日都有人賣野生植物,蘭花版又有花友唔清楚買咗嘢生蘭,有鋪頭就唔會賣非法貨品?咪同我講笑喇,玉女拖講咗n年一定係野生,但花墟年年都好多店舖賣~
http://hkplants.com/thread-187966-1-1.html
回復

沐火 發表於 2016-3-28 14:12:27 |顯示全部樓層
corina 發表於 2016-3-28 14:05
花墟成日都有人賣野生植物,蘭花版又有花友唔清楚買咗嘢生蘭,有鋪頭就唔會賣非法貨品?咪同我講笑喇,玉女拖講 ...

大大你仲快過我添。

其實香港電台的電視節目都有提過下哩個問題,有花墟店舖賣懷疑野生植物。
如果大家有興趣可以去下條link由6分鐘開始睇睇。
h t t p://programme. rthk. hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/hkg2016&d=2016-02-20&p=7146&e=344181&m=episode

回復

12下一頁