花園中的雞糞滕

作者: kint 发表于 2016-3-25 11:47:53
5630 21
一年一度變美麗的時間~

angela819 發表於 2016-4-5 16:38:02 |顯示全部樓層
請問有無得出售?
kint 發表於 2016-4-6 15:28:25 |顯示全部樓層
如果只要葉且量不多的話可以免費給你
angela819 發表於 2016-4-6 16:04:32 |顯示全部樓層
kint 發表於 2016-4-6 15:28

謝謝, 葉也可以, 因聽說雞屎滕可以治關節痛, 我近來買了很多的雞屎滕荼果吃,
但個人口味, 不喜歡太甜. 所以希望找到新鮮的, 可以煲湯.
請問如何交收, 謝謝!
yolanda 發表於 2016-4-6 16:21:13 |顯示全部樓層
雞屎滕煲湯我諗你飲吾落喎,做茶粿個陣臭味完全無喎
angela819 發表於 2016-4-6 16:43:53 |顯示全部樓層
yolanda 發表於 2016-4-6 16:21
雞屎滕煲湯我諗你飲吾落喎,做茶粿個陣臭味完全無喎

哦, 未飲過, 見綱上資料, 可以煲排骨湯,
新鮮的雞屎滕,我後生時街有鮮的買, 我個人很喜歡它的清香味, 一的都不嗅
yolanda 發表於 2016-4-6 17:08:16 |顯示全部樓層
因為新鮮捽葉其臭無比得這名字喎。

如果要新鮮,要親自摘喎。係荃灣光板田村朋友屋企後山邊有好多。但我要16號下星期六約1時,待我去完附近農場後就有空帶你去免費採摘
angela819 發表於 2016-4-6 17:30:52 |顯示全部樓層
yolanda 發表於 2016-4-6 17:08
因為新鮮捽葉其臭無比得這名字喎。

如果要新鮮,要親自摘喎。係荃灣光板田村朋友屋企後山邊有好多。但我要 ...

多謝先, 我16號返工, 放一點, 去到荃灣要2 點, 你方便嗎?
我依家收工, 不上網, 明天再談了,
真的多謝你
yolanda 發表於 2016-4-7 06:53:46 |顯示全部樓層
你要幾多?16號下星期六我摘俾你,2點等,pm傾邊到交俾你
angela819 發表於 2016-4-7 09:51:36 |顯示全部樓層
yolanda 發表於 2016-4-7 06:53
你要幾多?16號下星期六我摘俾你,2點等,pm傾邊到交俾你

我會摘一次煲湯份量試下先, 不如你帶我去,或者你講我知正確置, 我自己去摘呀,
光板田村我知道在那兒, 我識去呀,  如果好飲又對我的關節好的,
下次我可以自己摘.
咁又使阻礙你的時間.
angela819 發表於 2016-4-7 09:56:30 |顯示全部樓層
kint 發表於 2016-4-6 15:28

在這先多謝樓主先. 光板田村山邊有好多, 我就要光板田村哪.
或者下次先麻煩樓主啦!
yolanda 發表於 2016-4-7 11:30:10 |顯示全部樓層
係朋友屋後山邊,要經過他的屋,屬私人地段不時隨便進出喔!
yolanda 發表於 2016-4-7 11:32:19 |顯示全部樓層
我pm俾你地圖九龍中部某居屋的山邊,但你能分別雞屎滕嗎?
angela819 發表於 2016-4-7 12:16:35 |顯示全部樓層
yolanda 發表於 2016-4-7 11:32
我pm俾你地圖九龍中部某居屋的山邊,但你能分別雞屎滕嗎?

雞屎滕, 分別到, 因以前住村,週圍到是, 每到清明媽媽都會做雞屎滕茶果,
現在住市, 不想走到人家的圍村摘人的.街市又不見有賣.
謝謝你.
我會自己摘, 就當行山做運動
angela819 發表於 2016-4-7 12:19:31 |顯示全部樓層
yolanda 發表於 2016-4-7 11:30
係朋友屋後山邊,要經過他的屋,屬私人地段不時隨便進出喔!

哦,原來是私人地段
yolanda 發表於 2016-4-7 13:59:33 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2016-4-7 12:16
雞屎滕, 分別到, 因以前住村,週圍到是, 每到清明媽媽都會做雞屎滕茶果,
現在住市, 不想走到人家的圍村摘 ...

入到鄉村要問禁,不能隨便摘。希望你找到,我看看朋友的農場附近有無吧!16號再話你知
angela819 發表於 2016-4-7 14:12:50 |顯示全部樓層
yolanda 發表於 2016-4-7 13:59
入到鄉村要問禁,不能隨便摘。希望你找到,我看看朋友的農場附近有無吧!16號再話你知 ...

好的,謝謝!
我親戚剛找我,說在沙田某處幫我找到山邊有摘.
她幫我摘. 下星期我再話你知情況如何啦.
神農侍 發表於 2016-4-7 18:28:09 |顯示全部樓層
睇到呢個有關雞屎藤 0既帖﹐即刻影 0左 0的相片請大家幫忙睇下邊 0的係雞屎藤﹐邊 0的 0吾係?

應該是光滑無毛, 有另一款藤都好似樣, 到開花時最易分辨  發表於 2016-4-7 19:44
angela819 發表於 2016-4-8 10:21:27 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2016-4-7 18:28
睇到呢個有關雞屎藤 0既帖﹐即刻影 0左 0的相片請大家幫忙睇下邊 0的係雞屎藤﹐邊 0的 0吾係? ...

個人而言, 單靠相片較難辨認, 要親身觀看植物,或摘葉搓揉聞味, 也與 DINCAT 的看法一樣,
無毛的, 看花也可以辨到.
從相片中: jpg 2 某棵似, 不是全部; jpg 4,5 似; jpg6 某部份似, 不是全部,

樓主, 我猜得對嗎?

神農侍 發表於 2016-4-8 18:00:44 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2016-4-8 10:21
個人而言, 單靠相片較難辨認, 要親身觀看植物,或摘葉搓揉聞味, 也與 DINCAT 的看法一樣,
無毛的, 看花也 ...

其實圖1至11都係雞屎藤(當然 0吾包括焦點外 0既雜草啦!)﹐有毛 0既係雞屎藤 0既一個變種 ––– 毛雞屎藤; 雞屎藤葉形多變﹐ 如果對佢 0地認識 0吾深 0既話﹐0係冇花、冇果 0既情況下單憑外觀去判斷真係會有 0的難度﹐因此以氣味 0黎判斷係一個較可取而明智 0既方法!

1至11, 邊款味道勁D? 曾經試揉過某D品種, 無乜味, 仲以為假野  發表於 2016-4-8 18:20
12下一頁