百里香-請教

作者: sblam 发表于 2016-3-11 11:11:29
3184 8
百里香枝葉插水後現已出根,請問百里香是否一定用泥土種? 水種得唔得?
如轉泥種,現在這情況是否巳經可以入泥種?

謝謝!

powergun 發表於 2016-3-11 12:00:26 |顯示全部樓層
你呢棵用水種都種得咁靚應該得卦, 唔好轉啦, 睇耐一D 再算
michele1004 發表於 2016-3-11 14:36:31 |顯示全部樓層
樓主可以先種一半落泥,另一半養水來比較,但種泥香草大的較快,有就更好,但不要曝曬
sblam 發表於 2016-3-11 14:53:00 |顯示全部樓層
謝謝回覆!

其實我有一盆母株用泥種緊, 剪出枝葉浸水係因為母株生得很旺盛, 生到突晒個盤出黎, 現在唔知用水種得唔得, 我無液肥, 驚無咩營養佢生長得唔好。

好大好靚  發表於 2016-3-11 15:02
michele1004 發表於 2016-3-11 15:02:08 |顯示全部樓層
我未試過用水種,因我比較懶換水
Salt 發表於 2016-3-11 16:43:54 |顯示全部樓層
我試過~(其實係插水等生根之後我一路都冇理佢)。 應該o係水到生長咗2-3個月都冇死到,但亦唔係大得好多。用泥種成效好好多(同埋之後又冇乜太陽所以唔多長大)。之後有幾次乾曬都唔記得佢,乾咗幾次後d根啡咗,但係依然唔死,不過都唔係好靚。跟住同佢byebye 咗lu
如果你記得畀水換水應該係ok o家
sblam 發表於 2016-3-11 17:57:07 來自手機 |顯示全部樓層
好的,暫時用水種住先。
powergun 發表於 2016-3-11 22:04:54 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2016-3-11 14:53
謝謝回覆!

其實我有一盆母株用泥種緊, 剪出枝葉浸水係因為母株生得很旺盛, 生到突晒個盤出黎, 現在唔知用 ...

可用洗完米的水去淋, 又天然又環保
j927tijs 發表於 2016-5-16 00:32:02 |顯示全部樓層
你好,你D Thyme 種得好靚呀,能否分享幾條分枝比我?我無咩可交換,只有sweet basil 苗或種子,(苗巳出真葉4-6片)如有興趣,pm我!打攪哂!