迷岩@17大

作者: B17 發表于 2016-3-7 22:10:02
25130 590
B17 發表於 2016-3-9 22:40:23 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-3-9 22:29
Sinn. An's Bom Dia (來自b17大大的分享)
凍傷前很是靚仔
凍傷後走晒樣,仲不停落葉,無計可施。 ...

我諗球唔會凍傷卦
回暖啦,可以修剪下,等佢發芽再生長
回復

wongcc 發表於 2016-3-9 22:46:58 來自手機 |顯示全部樓層
都唔敢肯定有冇凍傷個球根呢!望住佢一日比一日差,咪話唔驚,而家希望快d暖番唔好再凍啦!
回復

B17 發表於 2016-3-9 22:59:05 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-3-9 22:46
都唔敢肯定有冇凍傷個球根呢!望住佢一日比一日差,咪話唔驚,而家希望快d暖番唔好再凍啦! ...

冇有怕,唔會再有得幾度嘅低溫
回復

iluvuboyz 發表於 2016-3-10 12:03:02 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-3-8 22:43
最頂嗰盆弱d,其他暖d會生番靚卦
我盆Sinn. An's Bom Dia又黃葉又細,唔知幾時先回復生機
...

我種甘耐都系"又黃葉又細"...未有過"有生機"既感覺!!!
回復

B17 發表於 2016-3-10 12:29:58 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-3-10 12:03
我種甘耐都系"又黃葉又細"...未有過"有生機"既感覺!!!

環境影響好大,我有盆多咗嘅掉係窗邊,光線充足 溫度過高 點種都唔靚
我估佢地怕熱,怕乾澡,轉下環境,光線充足就夠,唔好曬,種種下會靚番
回復

iluvuboyz 發表於 2016-3-10 13:19:32 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-3-10 12:29
環境影響好大,我有盆多咗嘅掉係窗邊,光線充足 溫度過高 點種都唔靚
我估佢地怕熱,怕乾澡,轉下 ...

我種系office, 光線充足 涼浸浸, 但可能dry d...種得好核突呢~~~
都吾知點先岩佢地~~
我系屋企試過種2棵, 1生1死....  
真系搞佢吾掂~~
回復

B17 發表於 2016-3-10 14:57:05 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-3-10 13:19
我種系office, 光線充足 涼浸浸, 但可能dry d...種得好核突呢~~~
都吾知點先岩佢地~~
我系屋企試過種2 ...

不如請教下pekklewin,佢d迷岩種得好好 http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=175269&pid=2177673&fromuid=66917
回復

B17 發表於 2016-3-10 15:04:42 |顯示全部樓層

一段時間冇理Sinn. An's Bom Dia,葉綠番,再現生機
Sinn. An's Bom Dia-2016-003.JPG

之前係咁樣
回復

B17 發表於 2016-3-14 12:07:12 |顯示全部樓層

今年第一朵迷岩super red快開啦
Sinn. Super Red-2016-006.JPG

回復

iluvuboyz 發表於 2016-3-14 12:41:53 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-3-10 14:57
不如請教下pekklewin,佢d迷岩種得好好 http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid ...

真系要搵高手救亡....
您地個個都種得靚...我呢d只求種吾c~~~
回復

B17 發表於 2016-3-23 15:19:46 |顯示全部樓層

super red好紅啊
Sinn. Super Red-2016-012.JPG
Sinn. Super Red-2016-015.JPG
回復

wunwun 發表於 2016-3-27 13:36:41 來自手機 |顯示全部樓層
請問樓主窗邊那盆種了幾耐?很吸引
回復

B17 發表於 2016-3-27 15:10:51 |顯示全部樓層
wunwun 發表於 2016-3-27 13:36
請問樓主窗邊那盆種了幾耐?很吸引

12月剪側芽種植,3個月開花
Sinn. Super Red-2016-001.jpg
回復

B17 發表於 2016-4-4 15:25:12 |顯示全部樓層

天氣暖咗,呆咗好耐嘅Cindy發芽啦
Sinn. Cindy-2016-006.JPG

有啲仲有冧添
Sinn. An's Bom Dia
Sinn. An's Bom Dia-2016-004.JPG

Sinn. Caitlin
Sinn. Caitlin-2016-003.JPG

Sinn. HCY's Taurus
Sinn. HCY's Taurus-2016-003.JPG

Sinn. Stone's Yulia
Sinn. Stone's Yulia-2016-003.JPG

開左未呀,我好心急想睇  發表於 2016-4-13 19:49
回復

pekklewin 發表於 2016-4-4 16:40:45 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-4-4 15:25

用光管照果然生得好好, 又矮又平整, 重咁快有花
回復

花の守護 發表於 2016-4-4 22:03:07 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-4-4 15:25

原來系用光管採光咖?唔怪之得 B17大大d花甘靚啦,贊
應該好快有花睇
回復

B17 發表於 2016-4-4 22:07:48 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2016-4-4 22:03
原來系用光管採光咖?唔怪之得 B17大大d花甘靚啦,贊
應該好快有花睇  ...

自然光,光管,各有各好
好似31樓嘅super red窗邊自然光,健康長大開花
回復

花の守護 發表於 2016-4-4 22:20:24 |顯示全部樓層

靚啊,B17 大大叫我睇我先發覺。
咦,我都系用雀巢雪糕筒個蓋做底盤wor 。不過我既花盆仔岩岩好。tum tum陷。
回復

B17 發表於 2016-4-4 22:41:11 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2016-4-4 22:20
靚啊,B17 大大叫我睇我先發覺。
咦,我都系用雀巢雪糕筒個蓋做底盤wor  。不過我既花盆仔岩 ...

tum tum陷,一淋水就流到四圍都係水
回復

B17 發表於 2016-4-7 21:46:53 |顯示全部樓層
又多咗兩位新成員

Ozark Red Lightning (多謝婆B)
Sinn. Ozark Red Lightning-2016-B-002.JPG

Pirate's Cutie (多謝quen姐)
Sinn. Pirate's Cutie-2016-001.JPG

B17大大, 種得好好~~  發表於 2016-4-8 20:32
回復