新手一問

作者: Yolai 发表于 2016-3-5 14:35:27
2021 16
上星期係上環買種子,部分已發芽,請問斑蘭可以係邊度有得賣?
one2three 發表於 2016-3-5 18:34:36 |顯示全部樓層
路過多口―問、迷迭香發芽率好底架、你果D發芽率是多少?
斑蘭你可試一試去花墟鵬×(油站對面)睇下有無、一時時架
Yolai 發表於 2016-3-5 20:48:49 |顯示全部樓層
我放咗一星期架啦,今日見到有的種子爆開咗
Yolai 發表於 2016-3-5 20:51:36 |顯示全部樓層
請問元朗區有嗎?
Yolai 發表於 2016-3-7 10:17:31 來自手機 |顯示全部樓層
迷迭香都可以發到,但係薄荷郁都唔郁吓
Yolai 發表於 2016-3-25 13:06:30 來自手機 |顯示全部樓層
無見一排露絲瑪莉已經發到巴巴聲
Fatima 發表於 2016-4-3 15:11:59 來自手機 |顯示全部樓層
請問你發種子的花盆在那裡購買?
Yolai 發表於 2016-4-21 12:06:34 |顯示全部樓層
育苗盤係朋友比我架
Yolai 發表於 2016-4-24 18:33:26 來自手機 |顯示全部樓層
第一盆唔知係迷迭香定風輪菜,另外係花園街入手斑蘭,甜菊,古古力薄荷。要快高長大喔

刁草bb之前個批死咗,而家再接再勵

牛至bb半死不生點解啊?
powergun 發表於 2016-4-24 18:56:15 |顯示全部樓層
應該都係唔夠陽光
Yolai 發表於 2016-5-8 17:14:06 來自手機 |顯示全部樓層
甜菊開花
angela819 發表於 2016-5-9 10:45:30 |顯示全部樓層
Yolai 發表於 2016-3-5 20:51
請問元朗區有嗎?

請問是否班蘭葉? 如是, 元朗合財街(同益街市那邊)向合益路方向, 有間菜檔見有賣.
Yolai 發表於 2016-5-9 18:48:43 來自手機 |顯示全部樓層
之前係花園街湊咗棵返來
Yolai 發表於 2016-5-30 18:00:44 來自手機 |顯示全部樓層
九層塔開花
Yolai 發表於 2016-5-30 18:03:16 來自手機 |顯示全部樓層
德國玫瑰,花墟買
alexisho 發表於 2016-5-31 02:28:15 |顯示全部樓層
有種講法係,如果你種啲嘢鍾意冷涼,而我地夏天種,會唔發芽。(唔信邪測試中)
有啲種子要做事前處理,例如泡水、入雪櫃、照燈。泡水處理泡幾耐,要睇品種。
種子本身有分厭光性同向光性,會影響到播種後舖泥的厚度。
打開左子葉然後莖部不停上升,不長真葉,應該係徒長,直接最普遍原因係缺陽光,部分品種有可能因為水太多。
Yolai 發表於 2016-5-31 10:29:59 來自手機 |顯示全部樓層
你同我講?