冰菜及苗芽菜(今天終於可一嘗冰菜的滋味了 11/12/2016)

作者: wongcc 发表于 2016-2-16 08:56:04
8597 29

轉載自

http://wapbaike.baidu.com/view/1931714.htm?adapt=1&

冰菜
水晶冰菜----又名冰菜、冰草、冰柱子,番杏科,“冰葉日中花”(Mesembryanthemum crystallinum)。在非洲、亞洲西部和歐洲都有分佈。它的特點是在葉面和莖上著生有大量大型泡狀細胞,裡面填充有液體,在太陽照射下反射光線,就像冰晶一樣,因此得名水晶冰菜(iceplant)。

冰葉日中花是一類鹽鹼植物,可在海岸處生長,泡狀細胞的液體中含有鹽分,因此吃起來本身就帶有一些鹹味。在歐洲一些地方作為蔬菜吃,現在也傳入國內了。冰菜富含氨基酸、抗酸化物質等機能性高的物質。冰菜中的酸味是天然的蘋果的酸味,並且富含鈉、鉀、胡蘿蔔素等礦物質,凝聚了捲心菜、白菜、萵苣等的特性之一,是高營養價值的蔬菜。

外形和茼蒿有幾分相似,卻渾身附滿了“冰珠子”,用手摸上去硬硬的,涼涼的,所以又叫“冰草”。常涼拌食用。吃上一口,嚼在嘴​​裡有很多水分,“冰珠子”內的液體比想像中要粘稠一些,並且除了鹹味之外,還有點生菜的味道,軟綿綿的,冰冰爽爽,口感非常獨特。冰草既可以涼拌也可以炒菜、燒湯,因本身含有鹽分,所以烹製時不用放鹽,據說對高血壓、糖尿病、高血脂患者都有一定的好處。

中文名: 水晶冰菜
英文名: iceplant

主要食材
水晶冰菜,芝麻醬(花生醬)分類
葉菜類,葉菜類

口味: 微鹹

營養價值
環境承受力很強,富含氨基酸、抗酸化物質等機能性高的物質。水晶冰菜中的酸味是天然的蘋果的酸味,並且富含鈉、鉀、胡蘿蔔素等礦物質,凝聚了捲心菜、白菜、萵苣等的特性之一,是高營養價值的蔬菜。

1.形態特徵
原產南非的多肉植物,口感上新鮮、嬌嫩、水靈並且具有顆粒感的新型蔬菜。

2.高溫期的栽培即使是密植也成一組一組,並且耐寒性強,是容易種植的品種。

3.和別的品種相比,側枝會多,是葉肉厚的多收性品種。

4.肉厚的葉子以及口感清脆的莖,稍微感覺到有點咸,其他無異味。

冰菜盆栽

生長習性
植物的特性是耐乾燥,耐鹽性很高,是鹹性植物的一種。它如同海水一般咸,在鈉的水溶液中進行水耕栽培也可以。生長周期半年左右,栽培也容易,因此在植物的耐鹽性研究上被作為生物樣本收集。

地理分佈
在非洲、亞洲西部和歐洲都有分佈。

種植技術
水晶冰菜屬於新型蔬菜,因此其栽培方法多樣。土耕栽培或者水耕栽培都能生長,由於栽培方法和時間不同,食物的味道也會發生變化。

點播
在育苗盤裡播入一顆,或者是以9厘米為一個點進行3顆一播種。覆土厚的話,會影響其發芽,所以只要輕輕的覆土就可以了。為了使其發芽更好的關鍵是,播種後的溫度管理是以20度左右為目標,在低溫時期,要利用保溫箱等等。秋天播種栽培的話,有時會受到高溫的影響,發芽率會降低。請注意,保持育苗房常通風,使其育苗環境的溫度下降。

定植:
待葉長到第4--5片葉子、播種後約20—40天(因栽培時期而異)的時候就是定值的合適的時期。由於產地不同,也可以進行直播,秀品率的提高或者長期收穫的話,適合育苗栽培。

溫度管理
冰菜適宜溫度20--30℃,夏季栽培生長對高溫敏感。

澆水
冰菜比較耐乾旱,但操作灌溉時,在土壤表面乾燥時澆水。

收穫方法
收穫時,用剪刀徑向擴散,從播種後約兩個月的側枝收穫。在運輸途中因低溫儲藏或做利用清晨溫度低,採收後進行預冷。

評分

查看全部評分

wongcc 發表於 2016-2-16 09:09:37 來自手機 |顯示全部樓層

轉載自
https://zh-tw.facebook.com/tvbcom/
posts/10153255814218449

冰菜,又叫冰花菜、冰草、冰葉日中花、水晶菜,個名改得好好聽,喺非洲、亞洲、歐洲都有,容易種植,營養亦好豐富,最吸引人嘅首先一定係佢個外表,葉面同埋菜莖都佈滿一粒粒好似水晶嘅物體,摸吓有手感,咬落 "bob" 一聲,因為嗰 D 結晶物體係泡狀細胞,含有鹽分,所以食落會鹹鹹哋,係一種好清嘅鹽味,菜本身仲好脆口添!
至於點樣食,有人會洗乾淨生食,放沙律,昨晚《食平3D》肥媽就選擇熟食,唔駛煮太耐,生熟食法有唔同口感,非常得意!
今日咁好彩畀你買到冰菜,可以上 myTV web / app 重溫肥媽食譜:
http://mytv.tvb.com/foodandtravel/goodcheapeats3/208087
B17 發表於 2016-2-16 10:35:16 |顯示全部樓層
怪味菜,食兩條已經想嘔
wongcc 發表於 2016-2-16 11:26:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-2-16 10:35
怪味菜,食兩條已經想嘔

真的嗎?我見到花友熱衷地去哉種,網上又講到好好味,食的時候仲會bob一聲,我正在想試下食同哉種添,B17大,點解我好似唔見有得買嘅,你响邊個街巿買到㗎?
B17 發表於 2016-2-16 11:38:40 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-16 11:26
真的嗎?我見到花友熱衷地去哉種,網上又講到好好味,食的時候仲會bob一聲,我正在想試下食同哉種添,B17 ...

舊年既事,菜檔有小量出售,依家冇lu
係會bob一聲,不過味度咸得黎怪怪的,食到第二條真係頂唔順
wongcc 發表於 2016-2-16 11:54:08 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-2-16 11:38
舊年既事,菜檔有小量出售,依家冇lu
係會bob一聲,不過味度咸得黎怪怪的,食到第二條真係頂唔順  ...

真係咁難頂! 我仲想淘d種子番嚟種下添,而家都係要重新考慮,揾次買番嚟試食完再種啦,免得種咗又唔食,就嘥晒。
B17 發表於 2016-2-16 12:01:00 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-16 11:54
真係咁難頂! 我重想淘d種子番嚟種下添,而家都係要重新考慮,揾次買番嚟試食完再種啦,免得種咗又唔食, ...

味道既野好難講,或者你會喜歡呢
wongcc 發表於 2016-2-16 12:04:21 來自手機 |顯示全部樓層

我一向在家有種苗芽菜嚟自己食的經驗,什麽小麥草,芽菜,大荳芽,火箭菜,苜蓿,蘿蔔嬰……等等,有一次,朋友劏了一個大南瓜,所有的芓比晒我種,我上網搜尋都說南瓜苗怎樣怎樣好吃,怎樣鮮嫩有益,於是夠長度採收那天,熱切期待試食種植成果,我分咗兩種煮法,一種炒肉絲,一種肉片滾湯,急不及待地試食,結果兩樣味道都奇苦,吃不下嚥,令我哭笑不得呀!現在時間不夠用,種苗芽菜食的興趣大減,現在只間中自發芽菜作為食用而已,如果不是街巿毒芽菜太多,可能連發芽菜都慳返呀!
iluvuboyz 發表於 2016-2-16 12:08:00 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-16 12:04
我一向在家有種苗芽菜嚟自己食的經驗,什麽小麥草,芽菜,大荳芽,火箭菜,苜蓿,蘿蔔嬰……等等,有一次, ...

嘩!!! 原來您種左甘多蔬菜架!!!~
我覺得冰菜個樣幾得意, 不過感覺吾多好食!!!!~
wongcc 發表於 2016-2-16 12:10:28 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-2-16 12:01
味道既野好難講,或者你會喜歡呢

咁又係,不過都係唔好咁衝動去買住啦,試食過一次再買都唔遲㗎!
wongcc 發表於 2016-2-16 12:18:25 來自手機 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-2-16 12:08
我覺得冰菜個樣幾得意, 不過感覺吾多好食!!!!~  ...

艾粒大大,苗芽菜用水浸發㗎咋,好容易,唔會好嘥地方,尤其芽菜,我將綠豆丟落芽菜機度,3-4日有清甜可口的肥芽菜食,就算冇芽菜機,是但揾個唔透光的容器丟d綠豆落去,同樣都係3-4日有得食,好方便咋。
B17 發表於 2016-2-16 12:18:26 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-2-16 12:08
我覺得冰菜個樣幾得意, 不過感覺吾多好食!!!!~  ...

你都試過,有冇想嘔既感覺?
wongcc 發表於 2016-2-16 12:23:56 來自手機 |顯示全部樓層
得閒揾d返嚟煮下先。
iluvuboyz 發表於 2016-2-16 12:29:36 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-16 12:18
艾粒大大,苗芽菜用水浸發㗎咋,好容易,唔會好嘥地方,尤其芽菜,我將綠豆丟落芽菜機度,3-4日有清甜可 ...

芽菜甘快有得食架咩?!~
揾個唔透光的容器丟d綠豆落去 <--點俾水佢呀?! 水喉水都OK?!~
聽落好似幾方便甘喎~~
iluvuboyz 發表於 2016-2-16 12:31:31 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-2-16 12:18
你都試過,有冇想嘔既感覺?

未試過呀!!~不過聽完您既"食評", 吾會想試咯~~~~
wongcc 發表於 2016-2-16 16:16:57 來自手機 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-2-16 12:29
芽菜甘快有得食架咩?!~
揾個唔透光的容器丟d綠豆落去

係呀,好簡單㗎! 以前會將d水留過夜再用,等d水入便嘅氯氣走晒再用會好d, 而家都冇咁神心,即開水喉即用,睇唔到有乜大影響,綠豆揀咗d壞嘅出嚟,用水洗乾淨後,浸一晚,放落個唔透光的容器度,用幾層乾淨的濕布冚住佢,而家嘅天氣,早晚同佢沖涼各一次,夏天多一,兩次,儘量响黑暗環境進行,跟住沖完涼倒乾d水,又拎返d乾淨濕布冚實佢,唔好比佢見光,日日都要同佢沖涼,如是者,過得3,4日趁佢肥肥矮矮的時間食最好,芽菜甜口冇酸味,皆因無添加防腐劑,矮化劑,漂白劑,除根劑…………等等有害化學品呀!

艾粒大大,你會有興趣試下嗎?
iluvuboyz 發表於 2016-2-16 16:30:44 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-16 16:16
係呀,好簡單㗎! 以前會將d水留過夜再用,等d水入便嘅氣走晒再用會好d, 而家都冇咁神心,即開水喉即用, ...

突然多左甘多個step甘既?!~
甘要等我有好大既動力先得~~~
不過3~4日, 聽落吾太難!!!!
wongcc 發表於 2016-2-16 16:40:00 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-2-16 16:30
突然多左甘多個step甘既?!~
甘要等我有好大既動力先得~~~
不過3~4日, 聽落吾太難!!!! ...

唔多㗎啦!是最容易整嘅芽苗菜。
iluvuboyz 發表於 2016-2-16 16:54:36 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-16 16:40
唔多㗎啦!是最容易整嘅芽苗菜。

唔透光的容器度 <--甘您用咩呀?!~
我諗吾到有咩可以裝住佢地~~~
wongcc 發表於 2016-2-16 17:20:23 來自手機 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-2-16 16:54
唔透光的容器度

舊的水煲最好,沖水倒水都輕鬆,缺點係芽菜唔夠直,無咁靚仔,芽菜根摘起來麻煩點。

我最初浸芽菜時也是上網學用這個方法的。
12下一頁