2016 鮮榨蔗汁馬蹄糕

作者: 八王爺 發表于 2016-2-2 10:56:53
3699 5
去年春節,嘗試用鮮榨蔗汁做馬蹄糕,出品清甜好味,又不用煮糖水,快﹑靚﹑正!

材料: 鮮榨蔗汁500ML
            清水100ML, 開粉用
            塘泮馬碲粉100克
             玉米粉5克(可以不加)
            鮮馬蹄碎隨意

做法:清水開粉漿備用。因為蔗汁夠甜, 不用加糖,只要加入馬蹄碎煮大滾,調最細火或關火。
           把粉漿沖入,快手搞拌,漸漸濃稠,若不夠 [杰],再開火煮到杰身。
           趁熱入模,6吋模,成品就高身D, 若8吋模,成品就扁平D。
           大火蒸30分鐘,放涼,完成。

看圖:

蔗汁和馬蹄煮到大滾

沖入粉漿,搞到杰撻撻

趁熱入模,大火蒸

完成! 色靚,清香,啖啖蔗汁精華!

評分

查看全部評分

powergun 發表於 2016-2-2 11:19:58 |顯示全部樓層
王爺自己整的?
回復

八王爺 發表於 2016-2-2 11:30:31 |顯示全部樓層

當然自己做,不是自己做的,怎能放出來?

哈哈哈~~~~ 唔信~~ 我要食D 才信~~~  發表於 2016-2-3 11:30
回復

powergun 發表於 2016-2-2 11:33:29 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2016-2-2 11:30
當然自己做,不是自己做的,怎能放出來?

王爺身份尊貴嘛, 可以由下人做的
回復

八王爺 發表於 2016-2-2 12:14:39 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-2-2 04:33
王爺身份尊貴嘛, 可以由下人做的

下人做的沒有我手藝好。

以前家中的印傭菲傭都不用做菜,只要打掃清潔,帶小孩上學,接放學。
因為我吃不慣她們的手藝,全部自己做。
回復

powergun 發表於 2016-2-2 12:16:52 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2016-2-2 12:14
下人做的沒有我手藝好。

以前家中的印傭菲傭都不用做菜,只要打掃清潔,帶小孩上學,接放學。

估唔到王爺係烹飪高手來的, 勁
回復