超新手加入食蟲 求高手CARRY ~夾夾~

作者: 風之拉斐爾 發表于 2016-1-15 21:52:12
3605 25

之前都係種開生菜之類 見新一年獎勵一下自己 買棵一直都想種既捕蟲夾俾自己
爬左好多POST 係度跪求各位高手指導一下

見到有C兄話食蟲用腰水既方法 我查左陣 見到腰水係因為要長KEEP住佢夠濕同方便打理....之但係呢....因為我份人好鍾意得閒就去淋水既HEHE.. 咁係咪用番普通既花盤種就可以啦 唔需要一個特大既底盤 因為我好鍾意對住佢地架

另外見到有C兄教新手同學新番黎就可以轉水苔種 決定聽日擇個吉時同佢換哂做全水苔 請問有冇理解錯??如果唔岩......就變左聽日午時處決了.........

夾夾對水要求高需要純水對嗎??? 好吧 一會兒朕去抬支1.25番黎好了...

有個蛋蛋花盤好種意 但係佢又冇底孔 諗法係既然佢都要潮濕 咁唔流走多餘既水係咪其實都得呢??? 因為佢真係好鬼得意...

同埋見到有C兄話本身既水苔同泥好易有蟲 但係又覺得有D活水苔會令D 2難中 究竟應該洗乾淨D水苔加埋落去 定係用乾水苔種??然後博佢會有新水苔生出黎??(見到好多POST話好易會生到水苔)

以上就係小弟既少少疑問 請各大神CARRY我入黎食蟲界吧~~
powergun 發表於 2016-1-15 23:40:05 |顯示全部樓層
其實腰水都要淋水的, 唔係完全唔使搞佢的, 只係要check 住外面有水的盆, 如果唔夠水就要加返滿佢的
回復

風之拉斐爾 發表於 2016-1-15 23:57:27 |顯示全部樓層
果然都係GUN爺關照我 幫完我種菜又幫我蝕 >3<

咁其他野方面呢?? 冇問題既聽日起行~!
BTW 岩岩睇POST見到你D迷爪好令 等我可以種好呢棵拿到經驗就去買棵番黎種下先
回復

風之拉斐爾 發表於 2016-1-16 00:56:14 |顯示全部樓層
想問問GUN爺種毛既泥炭土係邊度買架?? 係咪用泥炭土會比較岩種蝕?
回復

powergun 發表於 2016-1-16 09:05:41 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2016-1-15 23:57
果然都係GUN爺關照我 幫完我種菜又幫我蝕 >3<

咁其他野方面呢?? 冇問題既聽日起行~!

花墟無迷毛買的, 我呢d 係分享版或出售版分享或買的, 由孢芽種起
回復

powergun 發表於 2016-1-16 09:18:45 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2016-1-16 00:56
想問問GUN爺種毛既泥炭土係邊度買架?? 係咪用泥炭土會比較岩種蝕?

泥炭土係花墟花寶買的, 無改包裝就係咁的, 入到去問售貨姐姐(或妹妹)話想買無肥泥炭土, 佢就會羅比你架啦
210754n3mmml6wmqhbhb6w.jpg    210755o1mnnwtaxwzwxm1x.jpg

蝕蝕多生長係瘦脊土壤的, 所以佢地要進化要食蟲來吸取養份的, 所以泥下唔需要肥的, 花肥更會整死棵蝕蝕的
回復

風之拉斐爾 發表於 2016-1-16 09:28:25 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-1-16 09:18
泥炭土係花墟花寶買的, 無改包裝就係咁的, 入到去問售貨姐姐(或妹妹)話想買無肥泥炭土, 佢就會羅比你架啦 ...

用水苔可以嗎?? 我有一包水苔 不過係CHEAP CHEAP野 見到佢都幾碎
回復

powergun 發表於 2016-1-16 09:30:50 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2016-1-16 09:28
用水苔可以嗎?? 我有一包水苔 不過係CHEAP CHEAP野 見到佢都幾碎

我諗你都見我用水苔種成點架啦, 不過你可以一試的
回復

風之拉斐爾 發表於 2016-1-16 09:33:02 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-1-16 09:30
我諗你都見我用水苔種成點架啦, 不過你可以一試的

好... 都係再行出花寶買啦....^^"

祝成功  發表於 2016-1-16 09:34
回復

Victor9394 發表於 2016-1-16 14:26:33 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-1-15 23:40
其實腰水都要淋水的, 唔係完全唔使搞佢的, 只係要check 住外面有水的盆, 如果唔夠水就要加返滿佢的 ...

腰水就唔需要淋水了~
水會慢慢滲上去
回復

Victor9394 發表於 2016-1-16 14:42:19 |顯示全部樓層
第一次玩,唔好諗活水苔既問題住~ 當你有能力種靚D活水苔,大部份蝕蝕都種得到,但種唔靚時,會出現其他麻煩事

你整盆泥 (包括泥面既苔蘚),全部分解佢,留不得。
用水喉水沖下成棵野,特別係好似白菜既根部,如果有任何植物用既殺菌/消毒都響呢個時間浸一個鐘,然後洗乾淨

夾係唔乾得,缺水就會枯黃發黑,所以普遍用水苔保持濕潤
靚既水苔係又長又粗 (同花墟既價錢並無直接關係)
好似用綁帶包傷口咁
將水苔一圈一圈咁包住棵夾既根部
最後當然係放入個盆咁就大功告成
回復

powergun 發表於 2016-1-16 14:43:08 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-1-16 14:26
腰水就唔需要淋水了~
水會慢慢滲上去

應該係話要加水, 唔係淋
回復

風之拉斐爾 發表於 2016-1-16 15:04:40 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2016-1-16 14:42
第一次玩,唔好諗活水苔既問題住~ 當你有能力種靚D活水苔,大部份蝕蝕都種得到,但種唔靚時,會出現其他麻 ...

如果冇消毒用既野 用75%消毒濕紙巾可唔可以?? 抹一抹佢??
回復

風之拉斐爾 發表於 2016-1-16 15:05:46 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-1-16 09:18
泥炭土係花墟花寶買的, 無改包裝就係咁的, 入到去問售貨姐姐(或妹妹)話想買無肥泥炭土, 佢就會羅比你架啦 ...

岩岩係花寶買左呢個土同紐西蘭既細包水苔 希望舞得掂佢

好呀, 大家齊齊種蝕蝕  發表於 2016-1-16 15:18
回復

風之拉斐爾 發表於 2016-1-16 15:38:36 |顯示全部樓層
GUN爺 如果冇消毒用既野 用75%消毒濕紙巾可唔可以?? 抹一抹佢??
回復

powergun 發表於 2016-1-16 15:43:57 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2016-1-16 15:38
GUN爺 如果冇消毒用既野 用75%消毒濕紙巾可唔可以?? 抹一抹佢??

我都無消毒的, 換泥時check下無蟲就算了, 有蟲再搞
回復

風之拉斐爾 發表於 2016-1-16 21:33:26 |顯示全部樓層
換好了啦 希望佢可以快高長大食多D野啦~THX大大們既教導 大家的蝕也要快高長大百子千孫啊~~XD

回復

powergun 發表於 2016-1-16 21:45:44 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2016-1-16 21:33
換好了啦 希望佢可以快高長大食多D野啦~THX大大們既教導 大家的蝕也要快高長大百子千孫啊~~XD

...

原來你養夾的, 我未養過呢d 的
回復

風之拉斐爾 發表於 2016-1-16 22:08:13 |顯示全部樓層
GUN爺...一開POST不就有張圖了嗎..........=.=
回復

paulpaul 發表於 2016-1-16 22:26:14 |顯示全部樓層
養過幾次都死
唔敢再養夾
回復

12下一頁