有關薄荷杆插

作者: 風之拉斐爾 發表于 2016-1-9 10:06:54
2372 13
我係朋友度拿左d薄荷番黎諗住種 睇post用水浸到出根 可能我太心急啦 一出左半吋左右就插佢落泥
結果幾個鐘之後彎哂腰好似謝左咁 我已經即時抽番起落番水 但係仲有留番一棵係泥想試下佢得唔得
想問問究竟係出根出成點先至可以落泥架?? 定係佢只係唔適應水轉泥所以彎左腰?? 插左入泥既會唔會好轉??
求求大家幫幫忙 好想種食得既薄荷 出面買既又唔敢食 幫幫手thx
dick 發表於 2016-1-9 11:40:17 來自手機 |顯示全部樓層
薄荷容易插活,我將枝浸水,目測約1-2 吋根長,便改用泥種。又可直接插入泥等佢出根
回復

dick 發表於 2016-1-9 11:40:54 來自手機 |顯示全部樓層
試多幾次便ok, basil 我也用這個方法
回復

Salt 發表於 2016-1-9 17:08:27 |顯示全部樓層

落泥彎曬腰係咪拎咗佢去曬呀?
半吋根未支持到成株,心急轉泥先應該ok,水要淋透,但唔好曬佢住呀~
回復

風之拉斐爾 發表於 2016-1-9 23:22:09 |顯示全部樓層
岩岩將彎左既上半PART剪左 搬番入陰暗位 仲有一棵浸緊水既有番力咁企番起身 希望佢地可以成功啦 因為女友好鍾意薄荷所以好想種得成功俾佢

加油!但其實你唔用回覆功能我地係唔知你回咗o家:P  發表於 2016-1-10 16:55
回復

風之拉斐爾 發表於 2016-1-11 00:29:24 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2016-1-9 23:22
岩岩將彎左既上半PART剪左 搬番入陰暗位 仲有一棵浸緊水既有番力咁企番起身 希望佢地可以成功啦 因為女友好 ...

OKOK~XDD  我會努力
回復

風之拉斐爾 發表於 2016-1-20 11:14:35 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-1-9 17:08
落泥彎曬腰係咪拎咗佢去曬呀?
半吋根未支持到成株,心急轉泥先應該ok,水要淋透,但唔好曬佢住呀~ ...

係咪呢排天氣凍呢 佢D葉啡左枯萎左D 有棵得番條主杆 但又唔係彎腰軟扒扒咁 仲好挺身
等到春天會唔會枯木重生架???? 種唔好呀~T^T
回復

dincat 發表於 2016-1-22 18:09:34 |顯示全部樓層
插枝等氣溫適中, 不太冷不太熱
薄荷好易出走莖, 有根走莖較易插生
回復

Salt 發表於 2016-1-23 10:16:13 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2016-1-20 11:14
係咪呢排天氣凍呢 佢D葉啡左枯萎左D 有棵得番條主杆 但又唔係彎腰軟扒扒咁 仲好挺身
等到春天會唔會枯木 ...

啡咗係少少定係成塊啡? 得返主杆嘅係甩曬葉?
我種緊佢個親戚lemon balm 咋~照常睇嘅如果佢仲好挺身d根又ok遲下應該會出返side shoots 嘅。
如果你有相我唔介意幫手搵下點解o家~因為我都嘗試緊種mint
回復

風之拉斐爾 發表於 2016-1-24 01:21:07 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-1-23 10:16
我種緊佢個親戚lemon balm 咋~照常睇嘅如果佢仲好挺身d根 ...

而家佢地咁樣樣 一個謝哂得番一碌木 一個就枯剩2塊 唔知捱唔捱到 唯有安慰自己係太凍佢地未訓醒T^T
回復

風之拉斐爾 發表於 2016-1-24 01:22:07 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-1-23 10:16
我種緊佢個親戚lemon balm 咋~照常睇嘅如果佢仲好挺身d根 ...

啡左個邊 然後好快就成塊啡哂 BTW MINT係咪鍾意濕多點??
回復

Salt 發表於 2016-1-25 14:17:40 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2016-1-24 01:21
而家佢地咁樣樣 一個謝哂得番一碌木 一個就枯剩2塊 唔知捱唔捱到 唯有安慰自己係太凍佢地未訓醒T^T ...

一碌木係貓同綠色o個支中間全啡o個支?真係似。。byebye 咗波。。
得返兩塊葉o個個望落其實我覺得都ok嘅應該會冇事,但係你要睇下到底係咪真係因為凍先啡,定係其實係有其他病。
因為其實而家凍得黎又唔係真係話好凍。我o個d lemon balm都擺曬o係窗邊仲好健康呀。
我記得mint 本身多數o係水邊生長,係鐘意濕d o家,不過都唔好積住d水呀。
回復

風之拉斐爾 發表於 2016-1-25 23:35:22 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-1-25 14:17
一碌木係貓同綠色o個支中間全啡o個支?真係似。。byebye 咗波。。
得返兩塊葉o個個望落其實我覺得都ok嘅 ...

但係啡色個支我都以為佢係88左 之後拿左佢出黎 又發現佢D根好似比我種落去時長左 所以又插番佢落去 都係唯有等暖番D睇下佢地有冇起色 病既話....我都冇乎 唔係醫生幫佢唔到T^T
回復

Salt 發表於 2016-1-26 00:33:57 |顯示全部樓層
風之拉斐爾 發表於 2016-1-25 23:35
但係啡色個支我都以為佢係88左 之後拿左佢出黎 又發現佢D根好似比我種落去時長左 所以又插番佢落去 都係 ...

咁神奇?  咁希望佢地大步larm 過冇事啦!
回復