睇書見到空鳳開花係壞事!?

作者: addchan2012 發表于 2015-12-8 19:33:31
3074 13
書中內容如下:
Q:家中的空氣鳳梨葉色逐漸轉變,模樣好像要開花了,這樣正常的嗎?
A:當生長環境不佳時,空氣鳳梨便會轉變、準備開花,只要在花梗尚未抽出前。將環境改變為較適合生長的環境,就會停止開花。

(內容來自“室內植物活用輕圖典”花草遊戲編輯部編著p.51)

此話何解?
難道空鳳不應開花?
求各大花友解答

ht333147 發表於 2015-12-25 22:16:18 |顯示全部樓層
植物開花是為結籽, 即是繁殖下一代, 所以在環境惡劣時, 就容易開花
空鳳開過花就會死, 但死前會出好多子株
回復

Tony 發表於 2015-12-26 12:25:47 |顯示全部樓層
小精靈嗰d開完花會出一堆仔咁幾好睇
回復

addchan2012 發表於 2016-3-16 18:14:03 來自手機 |顯示全部樓層
回ht333147原來係甘解!!
回復

addchan2012 發表於 2016-3-16 18:15:09 來自手機 |顯示全部樓層
回Tony.我都覺得係!!
回復

八王爺 發表於 2016-3-18 12:32:49 |顯示全部樓層
書中筆者這樣寫,實在給人負面的情緒。

其實開花是好,是壞,在乎於種植者的希望。
有人種花盼望睇花,有人想觀葉。

空鳳實在是花葉皆美的植物,不必因為它開花,而強制停止。
也不用因為空鳳不開花,而千方百計要它長花苞。

而且,空鳳不一定是「環境差」才開花,筆者似乎有點誤導。
現在是早春3,4月,也是大部份空鳳開花繁殖的季節,何不好好賞花?

回復

addchan2012 發表於 2016-3-21 00:15:42 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2016-3-18 12:32
書中筆者這樣寫,實在給人負面的情緒。

其實開花是好,是壞,在乎於種植者的希望。

你都講得岩
睇住d花草有變化轉換,又或者靜靜地生長都好令我開心
唔需要為此苦惱
回復

初仔 發表於 2016-6-12 23:47:39 |顯示全部樓層
樓主最後引述的那句“適合生長的環境,就可以停止開花”是指出佐花苞後,停止開花,繼續成長嗎?好奇一問?還沒想過有這情況。
回復

helenyau 發表於 2016-6-13 23:23:08 |顯示全部樓層
初仔 發表於 2016-6-12 23:47
樓主最後引述的那句“適合生長的環境,就可以停止開花”是指出佐花苞後,停止開花,繼續成長嗎?好奇一問? ...

我覺得係未有花苞果時.

我有一株唔知係咪咁既情況.
初初買果時, 見到同一盒既小精靈,
可能因為運送關係有部分開左花.
就選買左一株似乎就開花既.

番左我屋企初時係變得愈黎愈紅,
好似就黎出花咁.
點知最近d紅色又退番, 變番偏綠.....
回復

初仔 發表於 2016-6-26 21:42:05 來自手機 |顯示全部樓層
啱啱前排下雨,有棵鳳梨出佐花苞,看來還是太熱開唔出花來,就想枯了。就看他會否如常出子株吧!
回復

八王爺 發表於 2016-6-29 12:16:17 |顯示全部樓層
初仔 發表於 2016-6-26 14:42
啱啱前排下雨,有棵鳳梨出佐花苞,看來還是太熱開唔出花來,就想枯了。就看他會否如常出子株吧! ...

不一定大熱枯了,可能只開一天上午,你上班後看不見。回家花兒也謝了。

一定會長子株的,只要沒有悶死,曬死。
回復

初仔 發表於 2016-7-2 21:12:18 |顯示全部樓層
有點對唔住她的感覺!還未看到是紅色還是紫色的便成支火柱消了...
回復

samanthaor 發表於 2016-7-7 16:11:57 |顯示全部樓層
各位, 我想問下, 空氣鳳梨係唔係只會開一次花? 佢地開完會唔會再開?
回復

lameric 發表於 2016-8-22 01:18:53 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-7-7 16:11
各位, 我想問下, 空氣鳳梨係唔係只會開一次花? 佢地開完會唔會再開?

是的, 每棵只會開一次花,之後就是出/等子株長大, 母株就漸漸死去....薪火相傳....
回復