喬@球根(百合,朱頂蘭和重瓣鬱金香)

作者: jyunkiu 发表于 2015-12-8 11:38:31
10238 84
淘咗堆球根,希望健康成長啦!
jyunkiu 發表於 2015-12-8 11:40:24 來自手機 |顯示全部樓層
加上屋企的!
jyunkiu 發表於 2015-12-8 11:43:11 來自手機 |顯示全部樓層
之前在花墟買的百合雖然不高但花苞好大。今日開花啦!
jyunkiu 發表於 2015-12-22 10:16:39 來自手機 |顯示全部樓層
經過2個星期所有重瓣百合全都破土而出,約已長出土面約1至4cm左右(球根埋在土約4寸下)。全數5大顏色細分為9種,期待不斷的成長和開花。
jyunkiu 發表於 2015-12-22 10:21:56 來自手機 |顯示全部樓層
而2個多月前花墟買的百合球根有2株已盛開中!
jyunkiu 發表於 2015-12-27 10:27:15 來自手機 |顯示全部樓層
出咗2日太陽,啲百合高咗好多,葉都開始打開。
samuelx1231 發表於 2015-12-27 14:36:45 |顯示全部樓層
居然肯送嚟香港嘅?
我試過淘,但啲賣家都話過唔到海關。

用集運啦  發表於 2016-1-10 21:01
我都是送去朋友深圳間公司,再帶返來。但聽有些花友是直到香港都得。  發表於 2015-12-27 14:53
jyunkiu 發表於 2015-12-27 15:05:58 來自手機 |顯示全部樓層
Blooming Lilies
jyunkiu 發表於 2016-1-10 18:45:39 來自手機 |顯示全部樓層
過去2星期天氣都比較暖,百合長高了很多(約35 到4xcm多),希望再長高些才出花蕾。
jyunkiu 發表於 2016-1-10 18:53:32 來自手機 |顯示全部樓層
種了3個月的百合花開不停。
samuelx1231 發表於 2016-1-10 21:44:01 |顯示全部樓層
delete ...
jyunkiu 發表於 2016-1-13 11:02:55 來自手機 |顯示全部樓層
朱頂蘭種了個多月開始長花箭了,但根還不太理想。
kodasha94 發表於 2016-1-13 15:14:00 |顯示全部樓層
你D百合好正, 我果D仲係好細咋, 1個月多D,幾時先會開到好似你果D咁大棵?,
jyunkiu 發表於 2016-1-13 15:36:56 |顯示全部樓層
我都是第一次種百合,種了2個月就開始開了。原本希望在農曆新年左右開,現估計是開完才到新年。
kodasha94 發表於 2016-1-14 12:26:29 |顯示全部樓層
jyunkiu 發表於 2016-1-13 15:36
我都是第一次種百合,種了2個月就開始開了。原本希望在農曆新年左右開,現估計是開完才到新年。{:emoji_029 ...

而家天氣暖得太快, 好少凍天咁, 會唔會影響到>? 另外你用咩泥種? 我用花X球根泥咋, 放窗台種, 落雨冇比水
jyunkiu 發表於 2016-1-14 14:15:08 來自手機 |顯示全部樓層
kodasha94 發表於 2016-1-14 12:26
而家天氣暖得太快, 好少凍天咁, 會唔會影響到>? 另外你用咩泥種? 我用花X球根泥咋, 放窗台種, 落雨冇比水 ...

泥係自己'大概'溝(培養土,河花沙,珍珠岩和蛭石),以疏水為前提。我放天台,下雨用蓬遮住,土乾才淋水。天氣暖好似會長快好多。重瓣嗰啲比起2星期前高咗好多。
jyunkiu 發表於 2016-1-16 10:51:04 來自手機 |顯示全部樓層
Blooming Lilies
kodasha94 發表於 2016-1-16 13:08:52 |顯示全部樓層

估唔到呢隻橙幾好睇
jyunkiu 發表於 2016-1-23 10:24:06 來自手機 |顯示全部樓層
今日好似無咩雨但仍超级大風。之前已有花瓣因太大風被吹落。
希望快些放晴,讓植物無咁傷!
jyunkiu 發表於 2016-1-24 17:15:32 來自手機 |顯示全部樓層
得個2一3度百合都照準備開花!
12345下一頁