果树求救

作者: edmond22 發表于 2015-11-30 11:58:55
2009 26
前幾日用剪草機割草,不小心打中棵蓮暮苗樹幹的及全被打脱,圓周光秃秃,樹苗还有救嗎?
edmond22 發表於 2015-11-30 12:01:51 來自手機 |顯示全部樓層
樹幹的皮約有二寸高,環繞樹身全脱掉
回復

squarehead 發表於 2015-12-1 11:53:31 |顯示全部樓層
蓮霧?棵苗有幾大?
回復

edmond22 發表於 2015-12-4 00:02:31 來自手機 |顯示全部樓層
有米半高了,樹幹粗直俓一寸,樹皮全打掉,可否用植皮方法?
回復

squarehead 發表於 2015-12-5 03:06:35 |顯示全部樓層
edmond22 發表於 2015-12-4 00:02
有米半高了,樹幹粗直俓一寸,樹皮全打掉,可否用植皮方法?

估計係1-2年o既高壓苗,未見過棵苗,唔知受損程度有幾深
你講o既植皮即係套皮接,因苗木樹皮被打掉,形成層已遭破壞,所以冇得套接
如要保留傷口以上部分就要進行根接,或者將傷口對下整枝幹鋸掉,從新接上接穗
受損至今已好幾日,如果枝葉冇蔫耷徵象的話
不妨試吓用植物傷口癒合劑塗抹受損部位,以防受到真菌感染,等佢慢慢康復

評分

查看全部評分

回復

edmond22 發表於 2015-12-7 08:41:34 來自手機 |顯示全部樓層
很詳細,謝謝分享,傷口有成三寸寬,全斷口分開,仲计都難長活,以一星期,枝葉未有下耷,你说的根接是怎樣?是否用泥包住傷口令其生根,再移種地下?
回復

edmond22 發表於 2015-12-7 08:43:03 來自手機 |顯示全部樓層
如要其傷口癒合,仲计也難,因傷口大長
回復

squarehead 發表於 2015-12-8 13:26:49 |顯示全部樓層
edmond22 發表於 2015-12-7 08:41
很詳細,謝謝分享,傷口有成三寸寬,全斷口分開,仲计都難長活,以一星期,枝葉未有下耷,你说的根接是怎樣 ...

用泥包扎傷口令其發根o既方法係高空壓條法,依你所述,樹幹傷口太大又唔整齊,此方法都係唔適合
過咗咁多日都冇脫水跡象的話未必冇得救o既
根接方法係將樹幹傷口對上樹皮接入粗度合適o既根,根o既下方用盆種,此法係以接合o既根將水及養分往上輸送
仲有一種係搭橋法,按樹徑大小決定接入枝條數量,每枝接條頭尾都要碓保接活,難度相當高
好多時將棵樹離地幾吋截去,過冇幾耐會o係切口下方長出新芽,呢o的就係嫁接後經常要抺砧芽o既原因
因為冇見過棵樹,唔知實際情況,初時提議o係傷口塗癒合劑係參考以下連絡文章末段o既 “MINOR INJURIES“

Bridge Grafting and Inarching Damaged Fruit Trees

評分

查看全部評分

回復

edmond22 發表於 2015-12-10 14:34:50 來自手機 |顯示全部樓層
太好拉,謝謝squarehead 兄的指導,看過文章後覺得用搭橋方法試一試,個情況跟文章中提及的一样,只是未試過做這種手術,但理論上行得通。我覺得你對這方面相當有研究及經驗,唔知squarehead 兄可否出手相助,做這個手術,幫我的樹苗重生,
回復

edmond22 發表於 2015-12-10 14:46:00 來自手機 |顯示全部樓層
果苗樹皮受傷跟圖片相似
回復

edmond22 發表於 2015-12-11 11:42:13 來自手機 |顯示全部樓層
今天同树苗做了接皮手術,比想像中困難,第一張相是之前受傷时即时用其它皮植上去,今天看还很青綠,没有乾,今天再用搭桥方法駁多几条上去,希望能成功,盡左力救佢,以後就睇佢嘅生命力
回復

squarehead 發表於 2015-12-11 12:54:05 |顯示全部樓層
睇枝葉,棵苗o既情況又唔係太壞,不一定要非做手術不可,按一般情況,處理好傷口再觀察一段時間便可
師兄加上去o既樹皮同枝條係咩樹種?

回復

edmond22 發表於 2015-12-13 19:52:45 來自手機 |顯示全部樓層
都係同样品種,在其它樹苗取下的。因樹幹全部皮全脱掉,担心遲下會死亡,所以還是盡力救一救
回復

edmond22 發表於 2015-12-13 20:00:12 來自手機 |顯示全部樓層
這是天桃果樹苗,台湾叫蓮暮,我種了六稞,死了一稞
回復

squarehead 發表於 2015-12-13 21:55:31 |顯示全部樓層
扎得好穏陣,還剰五棵,大戶啦
睇棵苗好精神,仲係地栽添,邊有咁易bye bye
回復

edmond22 發表於 2015-12-14 23:12:53 來自手機 |顯示全部樓層
我現身在日本,手多多拆下他們的国花一樱花枝條,準備带回香港接枝,如果成活就可在家賞樱了
回復

edmond22 發表於 2015-12-14 23:14:47 來自手機 |顯示全部樓層
c兄家種了什麼果樹?可以分享下嗎?
回復

squarehead 發表於 2015-12-15 01:32:29 |顯示全部樓層
edmond22 發表於 2015-12-14 23:14
c兄家種了什麼果樹?可以分享下嗎?

都係d普通o野,數量唔多,有龍眼、茘枝、黃皮、番石榴、芒果……

蓮霧
回復

squarehead 發表於 2015-12-15 19:12:36 |顯示全部樓層
edmond22 發表於 2015-12-14 23:12
我現身在日本,手多多拆下他們的国花一樱花枝條,準備带回香港接枝,如果成活就可在家賞樱了 ...

似冒花芽,請問師兄從何途徑取得櫻枝?
回復

edmond22 發表於 2015-12-15 22:29:25 來自手機 |顯示全部樓層
都是非法得來的,你不要问得太仔細拉,我会有犯罪感的
回復

12下一頁