新手養植森樹,家樂花,網紋及多肉,有問題,有圖

作者: kodasha94 發表于 2015-11-19 01:47:55
2825 5

各位花友,我係花墟買左幾盆野番黎,但唔係好識打理,如圖
全部都係10月22日入手既,森樹,網紋,多肉同家樂花全是科學泥,擺窗台,有通風及太陽曬,養植方法如下:
1)森樹,網紋,家樂花大約1,2日泥乾淋透水

2)多肉(唔知係咪叫黃麗,12蚊盆),泥乾一星期淋一次

問題就係唔知家樂花做咩,頭一星期都開得好快,而家都一個月喇,開得慢d,同埋望落去瘦d同唔夠燦爛,咩原因呢?係咪種既問題(平野黎應該唔係荷蘭種)?日日都有太陽曬同泥乾先淋透水架。D花謝左點剪,剪邊度,同幾時剪呀?幾時落肥先岩?落丸仔肥?

森樹同網紋幾時落肥呢?係咪落觀葉肥? 我唔想種死曬d植物呀。。就冬天了

算唔算強壯?

算唔算強壯?

係咪叫黃麗?

係咪叫黃麗?

11月1日生左19朶花

11月1日生左19朶花

11月18變到咁

11月18變到咁

11月19日近鏡

11月19日近鏡
powergun 發表於 2015-11-19 09:45:02 |顯示全部樓層
家樂花我都未種得掂, 室內極難種的, 只知唔好一兩日就淋, 太多水實死的, 一星期最多一次好了
回復

warren0713 發表於 2015-11-20 16:12:44 |顯示全部樓層
森樹一星期1-2次OK喇~~
我就係狼死淋多左次就玩完
回復

Ever_green 發表於 2015-11-22 10:56:31 |顯示全部樓層
家樂花唔難種啊。你找個最晒的地方給它就會不斷開花給你,它勁鍾意陽光,不用日日淋水,水亁才淋就ok
我見你盆家樂花 重有好多花蕾未開,ok wor。開咗的你可以用手搣咗佢,開完所有花,你可以修剪下,它又會再長花蕾的。
回復

kodasha94 發表於 2015-11-22 12:37:27 來自手機 |顯示全部樓層
開完曬花,幾時落肥先岩?
回復

kodasha94 發表於 2015-11-22 12:40:07 來自手機 |顯示全部樓層
冬天洗唔洗搬番盆花,森樹,網紋同多肉入去,驚凍死佢地
回復