泰國寇立之旅

作者: zaba 發表于 2015-11-16 16:58:01
1482 3
上星期同老公去左7日泰國. 此行休息 (hea) 為主, 所以揀既地點都係冇咁繁忙, 比較親近大自然

第一晚零晨機飛布吉機場, 到埗已經近 3am, 我地係機場附近酒店訓左幾個鐘, 第二朝 7:45 am 旅遊公司來接我地.
寇立 (Khao Lak) 係布吉北面大約 80 公里, 旅遊公司接我地到碼頭, 開始兩日一夜浮潛之旅
我地去既係外島 Similian Islands, 靚到不得了, 我地見到好多唔同大小種類既魚, 亦有機會上兩個沙灘行下游下水
晚上我地留係船上房間休息, 但有部分人就係其中一個島上住度假屋
zaba 發表於 2015-11-16 17:03:34 |顯示全部樓層
浮潛之旅完左, 我地就係寇立其中一間 budget holiday resort 度住
果度有木屋同石屋兩種, 我地就住木屋仔. Resort 有私人沙灘, 水退時可以行到好出, 好靜好舒服
唯一唔好就係附近冇商店, 食野要幫襯 resort 餐廳, 要買水果野食野飲就要行兩個沙灘既路嘞

Resort 附近種椰子的地方

Resort 附近種椰子的地方
回復

zaba 發表於 2015-11-16 17:15:26 |顯示全部樓層

強力推介逢星期一, 三同六先開既 Bang Niang 市集, 好多野食, 掃街啱晒!
可以順道去埋海嘯博物館, 可以消磨半日架啦
回復

紅豆包 發表於 2015-11-21 10:41:01 |顯示全部樓層
藍天碧海,睇到都覺得好舒服…多謝分享
回復