多肉植物,專用培養土,呢隻好唔好?

作者: 森林女孩 發表于 2015-11-2 22:23:07
7681 9
最近係花墟買,唔係好識,呢隻好唔好?
買左48蚊算唔算貴?
mkpetpet 發表於 2015-11-6 15:46:23 |顯示全部樓層

我諗 OK 㗎。

我早兩日又係去花墟買仙肉泥,但係我買咗下面三種,中(irxx)、日(hyponxx)、德(floragaxx)混合用。[/img]

**你買嗰隻喺 K苑賣 $38。
回復

tonylhk 發表於 2015-11-6 16:48:19 |顯示全部樓層
依隻用過都OK既... 不過我會再加D炭, 黑泥... 都係睇你用嚟種咩啦~
回復

tonylhk 發表於 2015-11-6 16:49:24 |顯示全部樓層
mkpetpet 發表於 2015-11-6 15:46
我諗 OK 㗎。

我早兩日又係去花墟買仙肉泥,但係我買咗下面三種,中(irxx)、日(hyponxx)、德(floragaxx)混 ...

依幾款, 中, 右我都有用, 好好用~ 我就另外再加細蘭石同炭~
回復

mkpetpet 發表於 2015-11-6 23:45:34 來自手機 |顯示全部樓層
係呀,OK呀,比之前脆粥通用土好億倍。嗰隻脆粥完全唔疏水,諗住隔晚準備好的泥,第二朝用。殊不知,第二朝啲水都未漏哂出盆!唯有硬用。但近日見啲仙肉唔多掂,下決心買仙肉泥,再換過。50、62、38,好抵用。已換咗 +/-50 個 3-4 吋盆,仲有各一半。我 1:1:1 咁用,好疏水,睇見都爽。
回復

mkpetpet 發表於 2015-11-6 23:47:06 來自手機 |顯示全部樓層
中間嗰包,就等如森林女孩你嗰隻咁滯 - 沙沙石石。
回復

森林女孩 發表於 2015-12-1 14:36:20 |顯示全部樓層
買左幾種多肉,這些屬性都一樣嗎?可以一齊種嗎? 洗唔洗再溝其他泥?
白星
生石花
藍豆
姬朧月
艾倫
回復

mkpetpet 發表於 2015-12-4 14:47:08 |顯示全部樓層
用咗接近一個月,效果不錯,但係認為不加顆粒那款比較好,因那些所謂顆粒有啲似蘭菌土,比較鎖水。
回復

grey1102 發表於 2015-12-6 02:21:50 |顯示全部樓層
我係淘寶買9合一混土
自己再買蛭石,赤玉土,泥炭混土用

有d肉肉多顆粒的話蛭石,赤玉土比例就落多d
回復

grey1102 發表於 2015-12-6 02:38:03 |顯示全部樓層
森林女孩 發表於 2015-12-1 14:36
買左幾種多肉,這些屬性都一樣嗎?可以一齊種嗎? 洗唔洗再溝其他泥?
白星
生石花

藍豆,多顆粒為主,我會火山石舗底,中間就用5混土加2蛭石加3赤玉1泥碳,赤玉土舗面
生石花都係以顆粒為主
白星,以透氣為主,水太多會爛根
姬朧月就好打理,每次加水加滿,乾透後就再加滿

最好就分開種唔好種埋一盤
回復